MotoGP Sepang Teszt
Superbike Aragon

Dakar – Petrucci „soron kívül” folytathatja

Danilo Petrucci tudja folytatni a sivatagi viadalt – de a szabályok értelmében nem fog helyezést elérni.
Palencsár Tibor 2022.01.03. 20:01:22
Olvasási idő: 3 perc
Sokak megdöbbenésére Danilo Petrucci, a MotoGP-futamgyőztes olasz versenyző zseniális kezdet után már a második szakaszon fel kellett, hogy adja élete első Dakarját. A 115. kilométernél megállt alatta a KTM, és nem tudta megjavítani, így helikopteres segítséget kellett kérnie – ami egyúttal a verseny feladását is jelenti.
 
 "Alattam kéne lennie, nem egy helikopter alatt"

Azonban van egy szabály, ami értelmében Petrux folytathatja a sivatagi tapasztalatszerzést: az ún. „Dakar Experience” lehetőség. Ezt a szabályt nemrég vezette be a versenyt szervező ASO (Amaury Sport Organization). Ennek a lényege, hogy második esélyt adjanak azoknak, akiknek műszaki hiba miatt fel kellett adniuk a küzdelmet, hogy ha már eljöttek ilyen messze, akkor ne kelljen az első hiba után hazamenniük, hanem további tapasztalatokat szerezhessenek a sivatagban. A versenyzők kapnak egy ún. Jokert, amit egyszer felhasználhatnak a verseny folyamán, hogy kiesés helyett a Dakar Experience értékelésben folytassák. Erről a Jokerről azt kell tudni, hogy:

- csak azok a versenyzők kapják meg, akik nem tartoznak az Elit minősítésűek közé
- sérülés, vagy más egészségügyi probléma esetén orvosi engedély is szükséges
- a napi szakasz eredményekben látható lesz a versenyző teljesítménye, de az összetettbe már nem fog beleszámítani (lezanzásítva: ha Danilo az összes hátralevő szakaszt megnyerné, akkor sem szerezheti meg a végső győzelmet)
- a verseny végén nem hajthatnak fel a céldobogóra
- CSAK EGYSZER LEHET FELHASZNÁLNI! Második esély van, harmadik nincs! Ha ismét a szervezők segítségét kell kérni, akkor utána tényleg lehet csomagolni és hazamenni.

Motor nélküli motorversenyző - szomorú látvány

A svájci Speedweek beszélt Norbert Stadlbauerrel, a KTM Rally csapatának vezetőjével. Az alábbiakat nyilatkozta: „Megvizsgáltuk Danilo motorját: elektromos probléma okozta a megállást. Ezért nem tudta Danilo újra beindítani. Ezért van a neve mellett DNF, és ezért nincs benne az értékelésben. Ám az ASO új szabályai értelmében Danilonak van egy jokerje. Ez azt jelenti, hogy holnap újra el tud rajtolni és folytathatja, igaz, az összetettben már nem érhet el eredményt.”
A KTM jelenleg várja a holnapi rajtlistát, hogy a több, mint 130 versenyző után kell-e elrajtolnia, vagy, mivel a prológon és az első szakaszon jól teljesített, a középmezőnyből folytathatja-e. Mindenképpen értékes tapasztalatszerzés lehet számára, hiszen jövőre is el szeretne indulni a Dakaron.
 
Az idei egyéb tervei nem biztosak: a Speedweeknek azt nyilatkozta Petrucci, hogy a Marokkó-ralin is elindulna, egy spanyol motoros lapnak viszont szinte biztosra mondta, hogy idén a MotoAmerica Superbike bajnokságban fog indulni.

Fotó: Charly Lopez / ASO
Palencsár Tibor
További cikkeink
Hozzászólások
Hétvégi menetrend

VB állása
1
MotoGP
F. Quartararo
Yamaha
278
2
MotoGP
F. Bagnaia
Ducati
252
3
MotoGP
J. Mir
Suzuki
208
4
MotoGP
J. Miller
Ducati
181
5
MotoGP
J. Zarco
Ducati
173
Kövess minket
Podcast