MotoGP

Doohan: „Lorenzónak nem lesz mentsége Marquez mellett”

A korábbi ötszörös világbajnok ausztrál szerint a Ducatitól távozó spanyol pont azért igazolt a Hondához, hogy megtudja, képes-e legyőzni azonos motorral a címvédőt.
Imádod az autó-motorsportokat? Újságírói ambícióid vannak? Ha úgy érzed, ezek igazak rád vagy csak szeretnél a P1race.hu csapatának tagja lenni, ne habozz: ki tudja, lehet, hogy Te vagy az, akit keresünk. Részletek ide kattintva.

A háromszoros MotoGP-világbajnok, Jorge Lorenzo a 2019-es idényt már a gyári Honda színeiben kezdi. Az utószezonban zajlott valenciai és jerezi tesztet is pozitív eredménnyel zárta: a legutolsó gyakorláson mindössze 16 századdal maradt el az első helyen zárt Takaaki Nakagamitól. A spanyol ugyan nem kommentálhatta az eseményt ducatis szerződése miatt, de újdonsült csapattársa, Marc Marquez szerint a kezdeti visszajelzések az övéhez hasonlóak.

A korábbi ötszörös 500 köbcentis világbajnok, Mick Doohan a MotoGP.com-nak és a Motorsport.com szakoldalnak adott interjújában így vélekedett Lorenzo átigazolásával kapcsolatban: „Úgy gondolom, Lorenzo nehéz helyzetben van, mert nagy rajta a nyomás, de másrészről ez lehet pozitív is, mert egy dolgot tehet: hogy legyőzi Marquezt ugyanazokkal a fegyverekkel. Olyan ez, mint amikor Eddie Lawson a Hondához került és azt mondta, hogy ha Wayne Gardner ugyanezt a motort használná, nem lenne az ő szintjén. Aztán Gardner megérkezett és megnyerte a bajnokságot.”

„Hajlamos vagyok azt gondolni, hogy ez az egyik ok, amiért Jorge vállalta a kihívást, hogy Marc mellett versenyezzen: hogy megtudja, hogy képes-e ellene győzni. Jorgének nem lesz mentsége, hiszen ugyanazok lesznek az eszközei, mint Marcnak. Még meg kell látnunk, hogyan alkalmazkodik a Honda munkafolyamataihoz, hiszen Marc régebb óta van ott és mindent tökéletesen ismer. Ugyanakkor Jorge nagyon sok tapasztalattal rendelkezik, és úgy gondolom, gyorsan alkalmazkodni fog. Nem fogjuk többé azt hallani, hogy „Ha ez állna a rendelkezésemre…”.”


Doohan arról is beszélt, hogy a Ducatitól érkező spanyol Marquezre és a teljes csapatra is jó hatással lesz: „Ami egyértelmű, hogy Lorenzo érkezése nagyon motiválni fogja Marcot. Nem volt olyan pont a karrieremben, hogy aggódtam volna amiatt, hogy ki a csapattársam, és Marc esetén ugyanez a helyzet. Ha Lorenzo gyorsabb lesz, mint ő, az nem lesz más, mint Pedrosa vagy bármely más motoron ülő versenyző esetén. A fejlődés a Honda oldaláról fog jönni, hiszen két szupererős mentalitású versenyzővel számolhatnak, akiknek nagyon különböző vezetési stílusuk van. Ez segíteni fogja őket egy versenyképesebb motor tervezésében és építésében. Jorge segíteni fog a Hondának, hogy egy másik szintre emeljék a motort.”

Írta: Dányi Gyöngyi; Fotó: MotoGP Media


Hozzászólások