Dovi: „Az eredmények idén irrelevánsok”

Andrea Dovizioso hosszabban beszélt arról a kockázatról, melyet a visszatérésével vállalt, továbbá arról, hogy milyen volt a MotoGP-től távol lenni, milyen feltételekkel versenyez most és milyennel fog jövőre.
P1race.hu 2021-10-14 11:17:07
“Nem versenyeztem Yamahával 2012 óta. Tudom, hogy azóta a motor rengeteget változott.” – kezdte a 2004-es 125-ös világbajnok. „Emiatt azonban nem aggódtam Misanoban, mivel az én személyemmel kapcsolatos változások jelentősebbek az azóta eltelt időben, mint a versenygép kapcsán. Számomra idén a versenyek az összehasonlításról és néhány dolog kipróbálásáról szólnak. A következő évben az aktuális 2022-es gyári Yamahám lesz a szezon kezdetétől fogva. Tisztában voltam vele a visszatérésem előtt, hogy a motorom erőforrása papíron lassabb, mint a gyári versenyzőké. Emiatt sem fordult meg a fejemben, hogy könnyű lesz a visszatérés. Azt is hangsúlyoztam, hogy kezdetben az eredmények nem számítanak. Hozzá kellett szoknom az új üléspozíciómhoz, mivel ez a versenygép a méreteit tekintve más, mint amihez hozzászoktam az évek alatt. Emellett a vezetési stílusomon is alakítanom kellett.” – magyarázta Dovizioso, aki ugyanakkor megjegyezte, hogy kimondottan jól érezte magát azonban időszakban, amelyet otthon töltött a Ducatitól való távozása óta.
 
„Jó volt otthon. Más szenvedélyeimnek is tudtam hódolni, mint például a motokrosszozás. Kicsit nyugodtabb is voltam, hiszen a MotoGP bajnoki címéért zajló harc nem volt. Hogyha nem vagy ott a világbajnokságon, akkor jóval kipihentebb és nyugodtabb vagy. Ezt a barátnőm is érzékelte.” – mondta a Petronas Yamaha versenyzője. „Aztán amikor a Yamahánál kinyílt egy ajtó Maverick Vinales távozása miatt, azonnal átfutott a fejemen: 2012-ben a Tech3 Yamahával ötödik lettem a bajnokságban, szóval bíztam egy gyári szerződésben, de ez akkor nem történt meg. Most újra itt volt a lehetőség, kilenc évvel később. Nem akartam ezt kihagyni. Sosem képzeltem azt, hogy gyorsabb, erősebb, vagy a legjobb lehetek ezzel az M1-essel. Több márka ellen is versenyeztem már a MotoGP-ben éveken át és mindig is tervben volt, hogy másikkal próbálkozok. Természetesen nagyobb kockázata van annak, hogy egy privát csapatban közepes eredményeket hozok, mint egy gyári istállónál. Nem foglalkozok azonban ezzel. Magamért versenyzek, melyhez a szükséges elhivatottságom megvan, hiszen kimondottan érdekel, hogy egy eddigiektől teljesen eltérő motorral és egyben brandet képviselve versenyezhetek. Vállaltam ezt a kockázatot, nincs vele probléma.”
 
Dovizioso, aki Valentino Rossi visszavonulását követően 2022-ben egyértelműen a legidősebb versenyző lesz a mezőnyben arról is beszélt, hogy mik a céljai az idei versenyeken. „Azt hiszem fel tudom venni a harcot Valentinoval a +35-ös korosztály bajnokságában.” – mondta mosolyogva az olasz a speedweek.com által készített interjú során. „Most nem a pozíciókról szól a dolog, mivel az összes versenyző nagyon gyors. Ha megnézzük, négy évvel ezelőtt jóval nagyobb különbségek voltak az első és az utolsó között. Mindig is hangsúlyoztam, hogy az eredmények idén irrelevánsok. Amennyiben nem adnak okot a megelégedésre rögtön a kezdetektől, azzal sincs probléma. A fontos az, hogy érezzem hogy viselkedik a motor, majd szeretnék javítani az érzésen. Napról napra és edzésről edzésre ez egyre jobb lesz.” – nyilatkozta Andrea Dovizioso.

Fotó: Yamaha Racing
P1race.hu
További cikkeink
Hozzászólások
Hétvégi menetrend
Fast Lane

VB állása
1
MotoGP
F. Quartararo
Yamaha
234
2
MotoGP
F. Bagnaia
Ducati
186
3
MotoGP
J. Mir
Suzuki
167
4
MotoGP
J. Zarco
Ducati
141
5
MotoGP
J. Miller
Ducati
140
Kövess minket
Podcast