MotoGP

KTM-főnök: „egyszerűen elfogadhatatlan” Zarco teljesítménye

Keményen beleszállt versenyzőjébe Stefan Pierer, aki azt is elhintette, hogy amennyiben a francia motoros nem lép előre idén, érvényes szerződése ellenére is elküldhetik 2020-ra.
Szeretnél élőben szurkolni kedvenc motorversenyződnek az augusztus eleji brnói futamon? Akkor van egy ajánlatunk számodra: az előző évekhez hasonlóan idén is megrendelheted belépődet jegyshopunkon keresztül a MotoGP Cseh Nagydíjára – a jelenlegi áron már csak június végéig!

Johann Zarco KTM-es kalandja eddig finoman fogalmazva sem alakul túl fényesen: miközben Pol Espargaro már kétszer is befért a top 10-be az első négy futamon, a francia legjobb eredménye mindössze egy 13. pozíció. Az osztrák gyártó vezetősége már korábban is kritizálta a korábbi kétszeres Moto2-es világbajnokot, most azonban még keményebben fogalmazott Stefan Pierer, a KTM elnök-vezérigazgatója, aki a SpeedWeek.com szakoldalnak adott interjújában beszélt a márka eddigi teljesítményéről:
 
„Ami nagyon biztató, hogy Pol jó formában van, egészséges és remek munkát végez. Akivel még elégedett vagyok, az Miguel Oliveira, aki gyorsan ráérzett a KTM-re a MotoGP-ben. Ezért is hosszabbítottuk meg vele rögtön a szerződést. Ami viszont nagy csalódás, az Johann. Ez nagyon bánt, mert azért igazoltuk le őt, hogy Pol és ő egyaránt hajtsa egymást előre. Viszont pont az ellenkezője történik. Johann szakított a menedzserével (Laurent Fellon – a szerk.), és ha egy top sportoló nem tudja kontrollálni a környezetét, akkor bajok vannak.”
Pierer a Motorsport.com weboldalnak nyilatkozva részletesebben is beszélt arról, milyen gondokat okoz Zarco környezete: „Johann teljesítménye egyszerűen elfogadhatatlan. Vannak problémái, de van pszichológiai része is ennek. Nemrég szakított a menedzserével, aki eljuttatta odáig, ahol most van. A körülötte lévő emberek több problémát okoznak, mint bármi más. Ezen a szinten az utolsó lépés mindig pszichológiai.”
 
A vezérigazgató elmondta: a francia motoros már nem egyszer kifakadt, olykor ez a tv-közvetítésekben is látható volt, de mostantól keményebben kézben tartják ilyen szempontból is. „Legyen világos: mindent megteszünk annak érdekében, hogy idén felzárkózhasson. Új alkatrészekkel készülünk Zarco kívánságainak megfelelően. Pit Beirer most megszervezte Jean-Michel Bayle-t (korábbi motokrossz-világbajnok – a szerk.) mellé tanácsadó-felügyelőnek. De ha mindez nem működik, akkor év végén le fogunk ülni” – utalt arra Pierer, hogy bár Zarcónak 2020-ra is szerződése van velük, ha nem javul a produkciója, akkor akár idejekorán meg is válhatnak tőle.
 
Arra a felvetésre, hogy nem egyszerű alkalmazkodni a Yamaha után a KTM-hez, így reagált Pierer: „Két koncepció van. Ott van a Honda, a Ducati és a KTM, amely V4-es motorblokkal megy, ahogy az Aprilia is. Ezekhez a motorokhoz kell egy bizonyos vezetési stílus: bátornak kell lenned, aztán bedönteni a gépet – és nem csak körbemenni, mint a Yamahával. A Yamaha sornégyes motort használ, akárcsak a Suzuki, amellyel ha megérkezik egy fiatal, egyből az élre tud törni, mint például Quartararo vagy Rins. A győzelmeket viszont javarészt V4-es gépekkel szerzik.”
 
Fotó: Philip Platzer/KTM Images


Hozzászólások