MotoGP

Espargaro: Ez karrierem egyik legbüszkébb pillanata

Meghatódott a KTM-mel elért misanói második rajthelye után a spanyol versenyző, aki Dani Pedrosa hozzájárulását és a két héttel ezelőtti teszt jelentőségét is kiemelte a szenzációs eredményben.
Tisztelt Olvasóink! A P1race.hu a motorsportok egyik hazai piacvezető portálja. A honlap története 2004-ben indult motogphirek.hu néven, azóta több – szakmai és megjelenésbeli – megújuláson is átesett, pozícióját azonban mindvégig megőrizte. Mivel nem áll mögöttünk tőkeerős befektető, sem politikai támogató, így ahhoz, hogy továbbra is a megszokott vagy még annál is jobb színvonalon végezhessük a munkánkat, az Önök támogatására és segítségére is szükségünk van. Kérjük, támogassák honlapunkat a Patreonon keresztül !

Lehet, hogy Maverick Vinales szerezte meg a rajtelsőséget a MotoGP San Marinó-i Nagydíján, az időmérő és a szombati nap hőse így is Pol Espargaro volt, aki néhány pillanattal a kvalifikáció vége előtt még vezetett is, végül pedig a KTM legjobb időmérős eredményét elérve a második helyen végzett. Az osztrák gyártó örömét csak fokozta, hogy a csapattárs Johann Zarco a Q1-ből indulva a nyolcadik rajtpozíciót csípte meg, azaz mindkét gyári versenyző befért az első három sorba.

Espargaro a leintés után közvetlenül a „mi közös gyermekünknek” nevezte az RC16-ost – a szemlátomást elérzékenyült korábbi Moto2-es világbajnok így felelt arra a kérdésre, hogy ez-e karrierje legbüszkébb pillanata: „Igen, egyértelműen az egyik közülük. Tudva, hogy mennyit dolgoztunk együtt a csapatmenedzserrel, Mike Leitnerrel és a teljes csapattal, hihetetlen elérni ezt a pillanatot. Jó állapotban van a pálya: kicsit csúszós, de ez szerintem mindenkinek egyforma. Szóval amikor megérkeztem a parc fermébe, és megláttam a két Yamahát, közte pedig a mi narancssárga rakétánkat, rendkívül büszkének éreztem magam. Hihetetlen pillanat volt.”
A spanyol szerint a hétvégi remek szereplésben – hiszen már az edzéseken is rendre az első hat környékén szerepelt – kulcsfontosságú szerepet játszik egyfelől Dani Pedrosa tesztversenyzői szerepköre, másfelől az, hogy a két héttel ezelőtti misanói tesztet követően a KTM mérnökei orvosolni tudták az őt jelentkező gondokat:

„A teszten rengeteg problémánk volt az első kerékkel, ahogy szerintem a mezőny többségének is: úgy tűnik, még a Ducatik is küszködnek ezzel. Korábban ott voltam gyors: a féktávokon nyertem időt, a teszten viszont sok gondunk volt ezzel, ezért sokat dolgoztunk ezen Danival, és a második nap végére javultunk is valamelyest. Míg mi otthon voltunk, a srácok a gyárban továbbra is dolgoztak, és új ötletekkel érkeztek meg ide, a pálya állapota is kissé javult, emiatt pedig még több időt nyerünk ezen a téren: élvezem az összes kemény féktávot, ahol rengeteg időt tudok nyerni” – idézi a versenyzőt a Motorsport.com szakportál.

Espargaro arra is rámutatott, hogy külön előnyt jelent nekik az említett kétnapos teszt, mivel a legtöbb nagydíjhétvégére olyan sok újítással érkezik a KTM, hogy az edzések része azok próbálgatásával telik, most azonban már megvoltak az alapok: „Idén itt van már nekünk Dani Pedrosa, aki szintén sokat segít, és ha van kétnapos teszt, akkor többé-kevésbé felkészülten tudunk érkezni a versenyhétvégére. Ha pedig problémákkal szembesülünk, nagyjából tudjuk, hogyan oldjuk meg őket. A jövőben talán lassíthatunk a fejlesztéseken, és jobban élvezhetjük a versenyeket, de most ezt kell csinálnunk: folyamatosan fejlődnünk” – magyarázta a motoros.

Fotó: Red Bull Content Pool


Hozzászólások