MotoGP

Ezpeleta: „Opció a 2020-as szezon teljes törlése”

Sajnos nem tud jó hírekkel szolgálni a Dorna elnöke, azonban azt kiemelte, hogyha el lehet kezdeni még ősszel az idényt, akkor legalább négy-öt versenyt láthatunk majd.
Most már ott tartunk, hogy a 2020-as MotoGP-szezon Katari Nagydíját törölni, míg a Thaiföldi, Amerikai, Argentínai, Spanyol, Francia, Olasz és Katalán Nagydíját halasztani kellett a koronavírus-járvány miatt, így sokakban felmerülhet a kérdés, hogy lesz-e egyáltalán bármiféle verseny a kétkerekűek királykategóriájában, ebben az évben. Carmelo Ezpeleta, a Dorna elnöke a Crash.net szakoldal hasábjain olvasható nyilatkozatában mesélt a jelenlegi helyzetről:

„Szerintem a bajnokság sorsa azon múlik, hogy mikorra készül el a védőoltás. Ameddig nincs meg, addig nagyon nehéz, vagy teljesen lehetetlen bárhol is versenyeket rendezni. Ráadásul hiába kezd el a vírushelyzet javulni, az utazási korlátozások úgy is megmaradnak egy ideig, így a nézők számára továbbra sem lehetséges kilátogatni a focimeccsekre, vagy a MotoGP futamaira.”

„Nem vagyok biztos benne, hogy megtartjuk a 2020-as szezont, mert hiába dolgozunk keményen, egyelőre nincs nagy javulás, így minden megoldási lehetőséget át kell gondolnunk. Vis maior esetén csökkenthetjük a nagydíjak számát, és ez jó is lenne, hiszen legalább tudnánk világbajnokokat avatni. Ha lesz lehetőségünk elindítani az idényt, akkor ez meg is fog történni, és nem igazán számít, hogy hány futamot rendezhetünk meg.”

Egy halvány reménysugarat azért adott mindenki számára a spanyol: „Sok idő van még szeptemberig. Ha akkor tudnánk kezdeni, akkor több, mint négy-öt versenyhétvége is beleférne. A naptáron is lehet variálni, úgyhogy ha Ázsiában jobb a helyzet, akkor inkább ott leszünk, és Európában csak pár hétvégét rendezünk meg. Ez teljes mértékben azon múlik, hogy mi lesz akkor a vírussal. Amint megkapjuk a zöld lámpát, azonnal reagálunk, és annyi versenyt megrendezünk, amennyi csak belefér. Fontos viszont kiemelnem, hogy a biztonság és az egészség garantálása a legfontosabb. Hogyha valaki megfertőződik bármelyik helyszínen, akkor örökké minket fognak hibáztatni emiatt.”

„Opció a 2020-as szezon teljes törlése. Hogyha ez lesz a helyzet, akkor időben meg kell kezdeni az előkészületeket 2021-re úgy, hogy közben a csapatok valahogy túléljék ezt az évet. Mi minden hónapban besegítünk nekik pénzzel, még akkor is, ha egyetlen verseny sem lesz idén.”

Fotó: MotoGP Media


Hozzászólások