MotoGP Sepang Teszt
Superbike Aragon

Fabrizionak elég volt: „Minden az FIM kezében van, de ők az üzletet részesítik előnyben”

A Supersport világbajnokság veterán motorosa, Michel Fabrizio, a múlt hétvégi tragikus eseményeket követően döntött úgy, hogy nem folytatja tovább a versenyzést.
P1race.hu 2021.10.01. 08:23:54
A 37 éves versenyző igen tapasztalat pilótának számít a motorversenyzés világában: még 2003-ban megnyerte az európai Superstock1000-es kupát, kipróbálhatta magát a MotoGP-ben, 2005-ben nagyszerű eredményekkel mutatkozott be a Supersportban, majd több éven keresztül a Superbike mezőnyének is meghatározó tagja volt, ahol 2009-ben érte el legjobb eredményét egy összetettbeli harmadik hely formájában. Teljes szezont utoljára 2013-ban futott világbajnoki szinten és bár 2014-ben és ’15-ben is voltak még indulásai, ezt követően gyakorlatilag visszavonult a nemzetközi versenyzéstől. Meglepetésre idén a Supersportban tért vissza és bár nem a dobogós helyekért, vagy éppen az élmenőkkel harcolt, a tempója a tisztes helytálláshoz még mindig megvolt. Miután azonban múlt szombaton a Supersport300-as mezőnyben megtörtént a tragédia és Dean Berta Vinales életét veszítette, Fabrizo úgy döntött, hogy végleg befejezi a versenyzést, ennek jegyében pedig már a vasárnapi jerezi Supersport futamon sem állt rajthoz.
 
„Visszavonulok. Itt az ideje azt mondani, hogy elég volt. Igen rossz napom volt azok után, hogy elveszítettünk egy versenyzőt, aki mindössze 15 éves volt. Számos versenyt követtem a kategóriában, és mindig minden rendben volt. Sajnos azonban a dolgok nem mindig végződnek jól és mint tudjuk ami megtörténhet az meg is történik. Gondoltam azokra a csodás pillanatokra, amiket ez a sport adott nekem. Miután azonban hat évet követően visszatértem, láttam, hogy ez a világ megváltozott. Tapasztalatam az FIM közönyét és elképedve néztem azt a 42 tinit, akik a Yamaha kupában mennek akárcsak a Supersport300-ban. Túl sok versenyző van igen kevés, vagy még annál is kevesebb tapasztalattal. Ez nem csak a világbajnokságon, hanem a nemzeti bajnokságokban is megtörténik, ahol tulajdonképpen bármilyen versenyző jelentkezését elfogadják addig, amíg nincs feltöltve a mezőny.”
  
„Azért vonulok vissza, hogy egy kemény üzenetet küldjek tiltakozásul. Változtatni kell a szabályokon az emberi élet védelmi érdekében. A probléma fennáll a Moto3-ban, a tehetségkutatókban és a nemzeti bajnokságokban is. A pályákat ugyancsak ellenőrizni kell, hogy legyen elegendő hely az esésekhez. Mindez az FIM-en múlik, de ők az üzletet részesítik előnyben. Itt az ideje, hogy a politikusok is cselekedjenek. Az első aki hasonló üzenetet fogalmazott meg, Ayrton Senna volt a Forma1-ben, de csak az ő halálát követően léptek közbe.”

Fotó: Michel Fabrizio official facebook
P1race.hu
További cikkeink
Hozzászólások
Hétvégi menetrend

VB állása
1
MotoGP
F. Quartararo
Yamaha
278
2
MotoGP
F. Bagnaia
Ducati
252
3
MotoGP
J. Mir
Suzuki
208
4
MotoGP
J. Miller
Ducati
181
5
MotoGP
J. Zarco
Ducati
173
Kövess minket
Podcast