Egyéb autósport

Felemás magyar szereplés a Motorsport Játékok szombati napján

Kiosztották az első érmeket a Motorsport Játékok szombati napján: driftben ukrán, a szimulátorosoknál ausztrál győzelem született. A magyarok közül a formaautós Tóth László szerepelt a legjobban, aki holnap reális eséllyel szállhat harcba az érmekért.
Két kategóriában már érmet is osztottak a Motorsport Játékok szombati, második napján. Az első döntő a drifteseké volt, itt Szántó Zoltán bejutott a legjobb 16 közé, ott viszont az orosz Ilia Fedorov kiejtette őt az első párharcban. Ő végül bronzérmes pozícióban zárta a napot, míg a döntőt az ukrán Illyuk és a cseh Reichert vívta, a történelem első Motorsport Játékok aranyát pedig végül Illyuk nyakába akaszthatták. Mutatkozott esély magyar éremszerzésre a nap másik döntőjén a szimulátorosok között, ahol Báder Benjamin a 4. legjobb idővel állt a kvalifikáció után. Az este jól indult számára, a selejtezőfutamon második lett, így egyenes ágon jutott a 12 fős döntőbe, ám ott az első körben megpördült, és végül a 10. pozícióban zárt. A versenyen egyébként sokáig a német szimulátoros állt az élen, ám az utolsó pár körben annyit hibázott, hogy még a dobogóról is bőven leszorult. A győzelmet végül – a Costa ricai versenyző utolsó előtti körös hibája után – az ausztrálok szerezték meg, a bronzérem a házigazda olaszoké lett.
 
A maradék négy kategóriában vegyesen szerepeltek a magyar indulók. A legjobban az F4-es verseny sikerült, aminek kvalifikációs futamán Tóth László a 10. pozícióból indulva a negyedik helyen ért célba úgy, hogy végig versenyben volt a dobogós helyekért nagyot csatázó olasz-izraeli-német trióval (ahol végül egy utólagos büntetésnek köszönhetően nyert az izraeli versenyző). Mivel ez a futam csak a holnapi, érmekről döntő verseny rajtrácsát határozta meg, így itt még reális esély van az éremszerzésre. Lászlóval ellentétben a gokartszalomban induló ifjú párosnak sajnos nem sikerült jól a mai nap, a Kiss Dorka-Németh Bálint kettős a 17. helyével pont lemaradt a nyolcaddöntőbe jutásról.
 

Nem alakult jól a túraautósok versenye sem, Kiss Norbert csupán a 13. helyen végzett az első futamon, ezzel csak matematikai esélye maradt az éremszerzésre (mivel itt a két futamon szerzett pontok alapján hirdetnek eredményt). A győzelem egyébként az orosz Gavrilové lett a szlovák Homola és a belga Magnus mögött, míg a legnagyobb vesztesnek a pole pozíciót megszerző Luca Engstler bizonyult, aki motorcsere miatt csak a bokszutcából rajtolhatott (és a holnapi versenyt is a rajtrács végéről lesz kénytelen megkezdeni). Végezetül ejtsünk szót a GT kategóriáról is, amiben egyedüliként nem volt magyar versenyző. Itt a Görig/Renauer összeállítású német páros nyerte a kvalifikációs versenyt a dán (Moeller/Nielsen) és belga (Machiels/Verdonck) kettős előtt egy, a verseny hajrájában bemutatott előzéssel – az F4-hez hasonlóan itt is kizárólag a holnapi verseny számít bele a végső sorrendbe.

A nap eseményeit az alábbi videóban lehet visszanézni – a holnapi napról szintén egész napos élő közvetítés lesz a GTWorld youtube-csatornáján.
 
Fotó: MNASZ Facebook


Hozzászólások