F1

Fellebbezett a Ferrari, és morális győztesnek tartja magát

Úgy tűnik, még sincs még vége a vasárnap este, botrányos körülmények között leintett Kanadai Nagydíjnak. A Ferrari beadta a fellebbezést, ám az FIA azonnal közölte, már végeredményt hirdetett. Jöhet a Nemzetközi Fellebbviteli Bíróság.
Szeretnél élőben szurkolni kedvenc motorversenyződnek az augusztus eleji brnói futamon? Akkor van egy ajánlatunk számodra: az előző évekhez hasonlóan idén is megrendelheted belépődet jegyshopunkon keresztül a MotoGP Cseh Nagydíjára – a jelenlegi áron már csak június végéig!

Valószínűleg hetekig, ha nem hónapokig lesz beszédtéma a Formula-1-ben Sebastian Vettel (Ferrari) büntetése – a 4-es kanyarban hibázott, majd amikor visszatért a pályára, a versenybírák szerint veszélyeztette Lewis Hamiltont (Mercedes), így 5 másodperces időbüntetést kapott –, ami miatt hiába intették le idén először elsőként a négyszeres világbajnokot, mégis Hamilton lett a győztes. A német alig bírt a dühével, majd sportszerűen nyilatkozva csendre intette a tüntető szurkolókat, hogy ne fütyüljék ki Hamiltont, nem ő tehet erről a helyzetről.

Már ekkor sejteni lehetett, hogy a Ferrari nem hagyja annyiban, és ez mára teljesen biztossá vált, ugyanis a maranellóiak fellebbezési kérelmet adtak be, mégpedig Vettel autójának adataira hivatkozva, amelyek szerintük egyértelműen igazolják, nem tudott máshogy visszajönni a kicsúszást követően a pályára. Az FIA a beadvány átvétele után szinte azonnal közölte, a verseny végeredményét közölték, a határozat ellen nem lehet fellebbezni. Most a Ferrari kezében van az ügy, ugyanis a szabályok értelmében 96 órájuk van arra, ha tovább akarják vinni a fellebbezést, és a döntés átkerüljön a Nemzetközi Fellebbviteli Bíróságra. Ha továbbmegy a Ferrari, akkor a bíróság dönt majd a kérdésben.

Mindenesetre Mattia Binotto szerint az a legfontosabb számukra, hogy a pályán ők nyertek, ők lettek a Kanadai Nagydíj morális győztesei, de természetesen kiállnak az igazukért.

„Természetesen nem a mi feladatunk eldönteni, hogy jogos volt-e a büntetés, ezt majd az arra illetékesek megteszik. Számunkra az a fontos, hogy ismét versenyképesek voltunk és ez motivál miket a folytatásban, hiszen a miénk volt a leggyorsabb autó. Nem is akartuk befolyásolni a versenybírák döntését, ugyanakkor összeszedtünk minden adatot, hogy objektív döntés születhessen az ügyben. Az adatokból egyértelműen kiderült, Sebastiannak nem működött a kuplungja, így nem igazán tudta befolyásolni, hol tér vissza a pályára. A szurkolók, a jelenlegi és a régi versenyzők nagy része nekünk ad igazat, számunkra ez is nagyon fontos” – jelentette ki a Ferrari csapatfőnöke.

Fotó: Scudeira Ferrari

Tisztelt Olvasóink! A P1race.hu a motorsportok egyik hazai piacvezető portálja. A honlap története 2004-ben indult motogphirek.hu néven, azóta több – szakmai és megjelenésbeli – megújuláson is átesett, pozícióját azonban mindvégig megőrizte. Mivel nem áll mögöttünk tőkeerős befektető, sem politikai támogató, így ahhoz, hogy továbbra is a megszokott vagy még annál is jobb színvonalon végezhessük a munkánkat, az Önök támogatására és segítségére is szükségünk van. Kérjük, támogassák honlapunkat a Patreonon keresztül !


Hozzászólások