MotoGP

Folgert kirakta a Yamaha

A német motoros a saját weboldalán számolt be róla, hogy többé már nem a hangvillások tesztversenyzője – annak ellenére, hogy már megvolt a szóbeli megállapodás a közös folytatásról.
Tisztelt Olvasóink! A P1race.hu a motorsportok egyik hazai piacvezető portálja. A honlap története 2004-ben indult motogphirek.hu néven, azóta több – szakmai és megjelenésbeli – megújuláson is átesett, pozícióját azonban mindvégig megőrizte. Mivel nem áll mögöttünk tőkeerős befektető, sem politikai támogató, így ahhoz, hogy továbbra is a megszokott vagy még annál is jobb színvonalon végezhessük a munkánkat, az Önök támogatására és segítségére is szükségünk van. Kérjük, támogassák honlapunkat a Patreonon keresztül !

Jonas Folger, aki korábban csaknem egy szezont lehúzott a Tech3 színeiben a MotoGP-ben, mielőtt Gilbert-szindróma miatt a teljes 2018-as idényt kihagyta, tavaly év végén lett a Yamaha új európai tesztcsapatának versenyzője. A hangvillások a királykategóriás gyártók közül kvázi utolsóként hozták létre az európai tesztgárdájukat, s úgy tűnt, 2020-ban még nagyobb hangsúlyt fektetnek erre a területre, hiszen például oda megy át Valentino Rossi jelenlegi főmérnöke, Silvano Galbusera, valamint szóba került Johann Zarco megszerzése is, mígnem a francia elfogadta az LCR-es beugrás lehetőségét.

Most viszont maga Folger számolt be arról a saját weboldalán, hogy a Yamaha váratlanul elküldte őt – pedig szóban már megegyeztek a közös folytatásról. A német motoros szerint a gyártó mostantól ismét csak japán tesztversenyzőkkel szeretne együttműködni, aminek ellentmondanak a fentebb is említett tervezett változtatások és a különböző sajtóhírek. Folger a következőket írta a váratlanul szakítás kapcsán:
„Meglepetésként ért ez a rossz hír. Már megvolt a szóbeli megállapodás, hogy a Yamaha velem akarja folytatni, és még bővítik is ezt a projektet. Már arról is beszéltünk, mik a tervek a tesztekre és milyen más feladatok várnak ránk. Aztán váratlanul jött ez a visszautasítás, noha ígéretet kaptam rá, hogy rövidesen megérkezik a szerződésem. Viszont úgy döntöttek, hogy a tesztprogramjukban ismét csak japán motorosok vesznek majd részt, szóval nem sokáig voltam velük.”

„Természetesen rendkívül csalódott vagyok, hiszen teljes mértékben erre a projektre koncentráltam, és minden más opciót visszautasítottam a jövő évre nézve. Érdekes kihívás és egyúttal egy sokoldalú feladat lett volna, amellyel nagyon elégedett lettem volna. Már eddig is rengeteget tanultam tesztversenyzőként. Pillanatnyilag viszont nem tudom, hogyan folytassam a pályafutásomat, nincs túl sok értelmes opció ilyen későn.”


Folger hozzátette: konkrét Moto2-es és Superbike-világbajnoki ajánlatokat is visszautasított annak érdekében, hogy a yamahás feladataira koncentráljon, így viszont tényleges kérdéses, hol találhat magának helyet az idén több Moto2-es futamot a Petronas Sprinta Racingnél helyettesként teljesítő német. Ami pedig a Yamaha tesztcsapatát illeti: a Crash.net értesülései szerint nem kizárt, hogy Folger állításával ellentétben megpróbálják az Apriliánál hasonló szerepkört betöltő Bradley Smitht megszerezni – a brit a MotoE-ben épp a Sepang Racing Teamnél szerepel, amely a MotoGP-ben a hangvillások szatellit istállója, így a kapocs is meglenne hozzá.

Fotó: MotoGP Media


Hozzászólások