Futamelőzetes – Motorland Aragón

Az ausztrál fordulót követő már-már szokásos hosszú szünet után a hétvégén ismét pályára gördül a Superbike világbajnokság mezőnye, hogy ezúttal a spanyolországi Aragónban mérkőzzenek meg egymással. Magyar résztvevőkből ezúttal sem lesz hiány, három kategóriában is drukkolhatunk honfitársainknak.
Papdi Tamás 2014-04-09 12:33:15
Maga a komplexum eléggé fiatal, 2009-ben adták át. Egy évre rá a Balatonring helyett ugrott be a MotoGP versenynaptárába, 2011 óta pedig a Superbike mezőnye is ellátogat ide. A pálya egyébként Alcañiz mellett található, 100 kilométerre Zaragozától. Az aszfaltcsík igencsak kétarcú: egyaránt megtalálhatóak rajta technikás részek és hosszú egyenesek is, nem beszélve a jelentős szintkülönbségekről. Jó előzési pont lehet a hátsó, majd egy kilométer hosszú egyenest követő féktáv, ahol akár a győzelem is eldőlhet, lévén az utolsó kanyartól már nincs messze a célegyenes, így ott már nehéz szélárnyékból kibújva meglepetést okozni.

Superbike

Fordulatos, izgalmakban bővelkedő futamokat hozott a Superbike kategória első hétvégéje. Laverty bombaformában volt a Suzuki nyergében, és ha a technika ördöge nem kényszeríti őt kiállásra a második futamon, akkor jó eséllyel vezethetné kettős győzelemmel a tabellát, de az ötödik helynél mindenképp előrébb állna. Így viszont az aprilliás Guintoli áll az összetett élén, mögötte némi meglepetésre Baz és nem a címvédő, de Ausztráliában kissé halovány teljesítményt nyújtó Sykes várhatja a hétvégét. Persze sokan éhesek még a sikerre, például a tavaly kettős győzelmet arató Davies, de valószínűleg a sérülésekből lábadozó Lowes is jobb teljesítményben reménykedik, mint amit a szezonnyitón nyújtania sikerült.
 Laverty Phillip Islanden jó úton haladt a duplázás felé

A csapatok mindenesetre nem töltötték tétlenül a hathetes szünetet, szinte mindenki tesztelt, a szerencsésebbek a fejlesztéseket próbálgathatták, a kevésbé szerencsések pedig a sérülésükből való felépülés mértékét ellenőrizhették. Egy pár mondat erejéig még érdemes kitérni az EVO motorokra, akik közül Phillip Islanden mindkétszer David Salom volt a leggyorsabb. Spanyolországban már csatlakozhat a mezőnyhöz a társalapítóját a napokban elvesztő Bimota, a Pirellitől pedig lágyabb abroncsokat kaphatnak, így talán a top 10-be kerülésnél vérmesebb reményeik is lehetnek. Ne feledkezzünk meg a Team Toth két pilótájáról sem, reméljük Sebestyén Petit ezúttal jóval kevesebb balszerencse éri mint Ausztráliában, és Tóth Iminek sikerül valóra váltania célját.
 
Superstock 1000 és Superstock 600

Aragónban nemcsak a Superbike és a Supersport mezőnye feszül egymásnak, a Superstock 1000 és a Superstock 600 küzdelme is kezdetét veszi. Nekünk különösen érdekes lehet ez a két kategória, hiszen a Superbike-ban vitézkedő Team Toth mellett a Superstock 1000-ben Németh Balázs, valamint a H-Moto Team, a Superstock 600-ban pedig Bódis Richárd küzd a minél jobb pozíciókért.
Papdi Tamás
További cikkeink
Hozzászólások
Hétvégi menetrend
Fast Lane

VB állása
1
MotoGP
F. Quartararo
Yamaha
234
2
MotoGP
F. Bagnaia
Ducati
186
3
MotoGP
J. Mir
Suzuki
167
4
MotoGP
J. Zarco
Ducati
141
5
MotoGP
J. Miller
Ducati
140
Kövess minket
Podcast