Gerloff helyettesíti Morbidellit

A Superbike VB-n induló amerikai ül majd a Petronas Yamahára.
P1race.hu 2021-06-23 14:22:40
Tegnap este tudatták a nagyérdeművel, hogy Franco Morbidelli egy korábbi sérülése miatt kihagyni kényszerül a Holland TT-t, ám akkor még nem lehetett tudni, hogy helyettesítik-e, és ha igen, ki.

A Yamaha azonban a mai napon adott ki egy sajtóközleményt, amiben közölték, hogy a Superbike VB-n versenyző amerikai Garrett Gerloff fogja majd az olasz sztárt pótolni. Gerloff 2020 óta versenyzik a GRT Yamaha csapatnál a Superbike VB-n, ahol már többször állt a dobogón - igaz a legfelső fokán még nem. Előtte hazájában, Amerikában versenyzett, ahol kétszer is bajnok lett a MotoAmerica Supersport bajnokságban, 2019-ben pedig harmadik lett a Superbike bajnokságban.
Tavaly már egyszer felkérték Grand Prix-szereplésre: az Európai Nagydíjon helyettesítette volna a koronavírus-fertőzésen átesett Valentino Rossit, ám az olasz legenda a negatív tesztjei miatt végül zöld utat kapott versenyzésre, így Gerloff csak a pénteki szabadedzéseken vezethette az M1-est (mindkettőn a 19. helyen zárt, Savadorit és Rabatot megelőzve).
 
 Az M1-es Yamaha nyergében

Gerloff ezt nyilatkozta: „nagyon izgatott vagyok az előttem álló lehetőség miatt. Én nem az a fajta vagyok, aki elfut a kihívások elől, szóval készen állok, hogy a pályára guruljak. Ez egy új pálya lesz számomra (2020-ban nem látogatott el a Superbike VB mezőnye Assenba – szerk.), szeretek új pályákat kipróbálni. Jónak tűnik, gyorsnak és ritmusosnak, így fekszik az én versenyzési stílusomnak. Alig várom, hogy újra az M1-re pattanhassak, és meghúzhassam a gázkart. Meglátjuk, hogy hogyan alakul majd, de jól érzem magam, és szeretném megköszönni a Yamahának és a csapatnak, hogy rám gondoltak. Nem lesz könnyű, de mindent meg fogok tenni!”

„Miért nem Razgatlioglu?”

Sokan tehetik fel magukban ezt teljesen jogos kérdést: a Superbike VB-n a Yamaha gyári csapatában brillírozó török versenyző a képességei alapján várhatóan jól teljesítene az M1-es Yamaha nyergében is. Miért nem ő?
A Yamaha közleménye így fogalmaz: „Toprak Razgatlioglu szintén felmerült lehetőségként, hogy helyettesítse a sérült Morbidellit Assenban, ám ő maga döntött úgy, hogy inkább a Superbike világbajnokság trónjának a megszerzésére összpontosít, és nem él a lehetőséggel.”

Nem tudjuk, hogy a török motoros valóban kapott-e felkérést, mivel a szponzori összeférhetetlenség miatt nem lenne lehetséges az ő beugrása: Razgatlioglut ugyanis a Red Bull támogatja, míg a Yamaha MotoGP-s alakulatait a Monster Energy – a két energiaital-óriás pedig jellemzően nem tolerálja a rivális márka embereit. (Cal Crutchlow ugyanezért nem ülhetett fel soha a Repsol Hondára)
Arra, hogy miért nem a gyári tesztpilóta Cal Crutchlow ugrik be Morbidelil helyére, a sajtóközlemény nem tér ki.

Fotó: Yamaha Racing, MotoGP Media
P1race.hu
További cikkeink
Hozzászólások
Hétvégi menetrend
Fast Lane

VB állása
1
MotoGP
F. Quartararo
Yamaha
234
2
MotoGP
F. Bagnaia
Ducati
186
3
MotoGP
J. Mir
Suzuki
167
4
MotoGP
J. Zarco
Ducati
141
5
MotoGP
J. Miller
Ducati
140
Kövess minket
Podcast