MotoGP

Gibernau szerint Rossi előzésétől lett agresszív a MotoGP

A spanyol úgy véli, hogy 2005-ben a szezonnyitón történt incidens miatt sok minden megváltozott a versenyzésben, és Rossi előzését nem tartja jó példának a fiatalabb versenyzők számára, ám azt is hangsúlyozza, hogy ez csak az ő véleménye.
Sete Gibernau, korábbi többszörös-futamgyőztes MotoGP versenyző ismét beszélt karrierjének talán az egyik legmeghatározóbb versenyéről, a 2005-ös Spanyol Nagydíjról. Gibernau akkoriban Valentino Rossi egyik legnagyobb ellenfelének számított, és számos nagy csatát felsorolhatunk kettejük párharcában. Az egyik legikonikusabb azonban mégis a 2005-ös jerezi szezonnyitó, ahol Rossi az utolsó kanyarban, egy nagyon kemény manőverrel előzte meg a spanyolt, ezzel kikényszerítve őt a pályáról, majd pedig megnyerte a futamot. Gibernau pályafutásán ez a verseny mély sebet ejtett, hiszen nem csak a győzelmet bukta el, de innentől kezdve - pár dobogótól eltekintve - nem tudott igazán komoly eredményeket felmutatni a GP-ben. Most azonban arról az oldalról közelítette meg a dolgot, hogy szerinte ez hogyan hatott a későbbi versenyzésre, és ő hogyan tekint a mostani versenyzők stílusára, szavait a Motorsport.com idézi:

„Nem tudom hányszor beszéltünk már arról a kanyarról, de minél több idő telik el, annál jobban azt érzem, hogy azután a dolgok megváltoztak” – mondta Gibernau. „Sokan látták ezt az előzést, és attól a pillanattól kezdve megnyílt az ajtó, hogy még többször ilyen történjen. A verseny végén mindketten azt tettük, ami a bajnokság szempontjából a legjobb volt, bármi is legyen a véleményem. De azóta a dolgok megváltoztak a MotoGP-ben, és a versenyzést úgy értelmezik, amivel én nem értek egyet.”

Azóta történt már több hasonló eset a MotoGP-ben, főleg ha a 2013-as jerezi versenyt nézzük. Abban az évben ugyanis Marc Marquez szinte lemásolta Rossi előzését, ugyanis szintén az utolsó kör utolsó kanyarjában Jorge Lorenzót előzte meg, szintén kikényszerítve őt a pályáról. Gibernau szerint azóta pedig sokszor előfordult, hogy egy ilyen manővert elfogadhatónak tekintettek, és arra a kérdésre, hogy szerinte a versenyirányítás megvizsgálná-e ezt az esetet, ha ma történt volna, a következőt felelte: „Az igazat megmondva, nem. Nem hiszem.”

„Erről az oldalról tekintve különböznek a gondolataink, és ez az én véleményem, de nem kell, hogy ez jó vagy rossz legyen. Mindenkinek megvan a saját véleménye, és ha most abba a szituációba helyezem magam, hogy nézem a versenyt, és azt látom ami Jerez-ben történt, ahol két ember az életét kockáztatja úgy, hogy összeérnek egy nehéz kanyarban, és ezt a fiammal nézem, aki motorversenyző akar lenni, és mindenki annak az embernek adná a győzelmet, aki meglöki a másikat, hát nem szeretném, hogy ez történjen. Nem akarom, hogy bárki megsérüljön. Számomra ez az egyik prioritás, és én így értelmezem a sportot és a versenyzést.”

Gibernau emellett úgy gondolja, hogy az ilyen versenyzést ki kellene szűrni, és ennek érdekében komolyabb lépéseket kellene tenni, bár tudja, hogy ez nem lenne egyszerű: „A MotoGP már eleve egy veszélyes sport, ezért egymást kéne segítenünk azzal, hogy mindenki elmondja a gondolatait az ilyen típusú versenyzésről. Nehéz ezt megtenni? Igen. Lehetetlen? Nem hiszem. Ez annak a felelőssége, aki a bajnokságot irányítja, neki kell meghozni olyan szabályokat, amivel ezt el lehet kerülni, és mindezt azért - amit mondtam - mert ezzel többet kockáztatunk, mint egy baleset.”

Fotó: MotoGP Media


Hozzászólások