Egyéb motorsport

Görbe Soma: pontszerzés és balszerencse Ausztriában

Ausztriai duplahétvégével folytatódott a Red Bull Rookies Cup.
A MotoGP-vel együtt a Red Bull Rookies Cup is nyári szünetre ment, így bő másfél hónap után folytatódott a Moto3 előtti utolsó lépcsőfokot jelentő utánpótlássorozat. A Grand Prix-vel egyetemben ők is duplahétvégét tartottak a Red Bull Ringen, így összesen négy versenyük volt az ifjú tehetségeknek – közöttük hazánk fiának, Görbe Somának is. Hiányzott három állandó résztvevő Ausztriából: a brazil Diogo Moreira koronavírus-fertőzés miatt volt igazoltan távol, az ausztrál Harrison Voight pedig Portimaoban, a Moto3 Junior VB hétvégéjén sérült meg. Az olasz Demis Mihaila távollétének okát nem ismerjük. De ami nekünk, magyaroknak lényeg, hogy Soma ott volt.

STÁJER HÉTVÉGE

Az időmérő edzésen Soma a 19. rajthelyet szerezte meg, a pole pozícióból a kolumbiai David Alonso indulhatott.

ELSŐ VERSENY
 

Az első verseny felvétele (az első pár kör hiányzik)

Soma a 19. helyről indulva pár kör után már a 15. helyen volt, amely helyért a japán Sho Nishimurával csatázott. A japán versenyző Soma előtt ért célba, ám utólag büntetést kapott, így Soma örökölte az egy pontot érő 15. helyet. A versenyt a spanyol David Munoz nyerte Ivan Ortolá és David Alonso előtt.

 Első stájer verseny végeredménye

Soma ezt nyilatkozta az első verseny után:
 

MÁSODIK VERSENY
 
 
Soma a 20. helyről rajtolva a 18. pozícióban zárta a második versenyt, ám utólag kapott egy vitatható büntetést. A versenyirányítás szerint kiszélesítette a pályát, amiért plusz három másodperc lett a jutalma – ugyanígy járt Daniel Holgado és Taiyo Furusato is – így  végül a 21., utolsó helyen rangsorolták. A versenyt David Alonso nyerte, több másodperccel a thai Tatchakorn Buasri és az előző futam nyertese, David Munoz előtt.

  Második stájer verseny végeredménye

Soma ezt mondta: „Véget ért a 2. futam a Red Bull Ringen, ahol a 18. helyen fejeztem be a versenyt. Azonban kaptam egy 3mp-es büntetést mivel nem hajtottam végre egy long lap-os büntetést, amiről nem is tudtam, és a versenynaplóban sincs feltüntetve hogy kaptam, csak a tény,hogy nem töltöttem le. Jelenleg értetlenül állok, és kértem, hogy vizsgálják meg az ügyet. Ugyanis, ha nem táblázzák ki, hogy megbüntettek, akkor honnan tudhattam volna hogy egyáltalán megbüntettek??”

OSZTRÁK HÉTVÉGE

Az időmérőn Soma a 16. helyet szerezte meg, a pole-ból a spanyol Alex Millan indulhatott.

ELSŐ VERSENY
 

 
Soma a mezőny hátsó traktusában vívott nagy csatákat. Az utolsó kört a 16. helyen kezdte meg, ám végül az utolsó pontszerző, 15. helyen ért célba, mivel le tudta előzni a svájci Noah Dettwilert. A futamot ismét David Alonso nyerte meg, David Munoz és Tatchakorn Buasri előtt.
 
 Első osztrák verseny végeredménye


Soma nyilatkozata a verseny után:

MÁSODIK VERSENY
 

 
Soma számára rosszul indult a második verseny: rögtön az első körben a Remus-kanyar kijáratában nekiment egy másik versenyző, ami miatt elesett ő és a francia Bartholomé Perrin is. Soma folytatni tudta, ám a motor már nem volt versenyképes állapotban, így az utolsó, 22. helyen futott be végül. A versenyt ismét Alonso nyerte meg – a négy Red Bull Ring-i versenyből hármat ő húzott be – Buasri és Ivan Ortolá előtt.

 Második osztrák verseny végeredménye

Soma szavai a verseny után, és a bukás videója:
 

 
A Red Bull Rookies Cup idei kiírásából már csak egy hétvége van hátra, melyet szeptember 11-12-én rendeznek Aragonban, a MotoGP betétfutamaként. Végezetül tekintsük meg a tabellát. David Alonso előnye 38 pont David Munozzal szemben, miközben már csak 50 pont gyűjthető, így a kolumbiai versenyző csak nagy balszerencse révén veszítheti el a végső győzelmet.

A 2021-es Red Bull Rookies Cup állása:
 
1. David Alonso COL 216
2. David Munoz SPA 178
3. Daniel Holgado SPA 145
4. Ivan Ortolá SPA 132
5. Tatchakorn Buasri THA 113
6. Daniel Munoz SPA 108
7. Matteo Bertele ITA 106
8. Diogo Moreira BRA 104
9. Marcos Uriarte SPA 93
10. Alex Millan SPA 71
11. Taiyo Furusato JPN 65
12. Mario Aji INA 53
13. Collin Veijer NED 53
14. Scott Ogden GBR 52
15. Filippo Fairoli ITA 44
16. Luca Lunetta ITA 42
17. Noah Dettwiler SWI 38
18. Sho Nishimura JPN 22
19. Harrison Voight AUS 19
20. Görbe Soma HUN 9
21. Jakob Rosenthaler AUT 6
22. Eddie O'Shea GBR 4
23. Demis Mihalia ITA 3
24. Bartholomé Perrin FRA 2
25. Freddie Heinrich GER 2
26. Cormac Buchanan NZE 0
 
Fotó: Gold & Goose / Red Bull Content Pool


Hozzászólások