MotoGP Sepang Teszt
Superbike Aragon

Gyulay Zsolt: „Többéves folyamat, de szeretnénk MotoGP-t rendezni”

Megkezdődtek a műszaki egyeztetések arról, hogy a Hungaroring autó- és motorversenyek fogadására egyaránt alkalmas pályává váljon, s ezáltal a MotoGP-t is vendégül láthassa – ezt a mogyoródi pálya évadnyitó sajtótájékoztatón árulta el kérdésünkre Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója.
Balogh Tamás 2018.02.08. 14:21:11
Kövess minket a közösségi médiában is: Facebook-oldalunkon és Twitter-csatornánkon a legfontosabb és legfrissebb híreket, Instagram-oldalunkon a legjobb képeket, a YouTube-csatornánkon pedig szerkesztőségünk podcastjeit találhatod meg!

Már több hónapja érkeztek olyan hírek, miszerint a Hungaroring 1990 és 1992 után ismét megpróbálná Magyarországra hozni a gyorsaságimotoros-világbajnokságot, az első konkrét jele ennek pedig november végén az volt, hogy a Magyar Közlönyben megjelent határozat értelmében a pálya megkezdte az előzetes egyeztetéseket a MotoGP-t irányító Dornával. A mogyoródi pálya szezonnyitó sajtótájékoztatóján Gyulay Zsoltot, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatót kérdeztük arról, mit lehet tudni jelenleg a tárgyalásokról:

„A MotoGP-vel az a helyzet, hogy először a feltételeket kell biztosítanunk” – felelte kérdésünkre Gyulay Zsolt. „Azt tudjuk, hogy a jelenlegi pályánk gyakorlatilag nem alkalmas motorversenyre. A hamarosan kezdődő felújításnak ilyenformán része az is, hogy kombi-pályává tegyük. Elég komplikált egyeztetési folyamatok zajlanak erről az FIA-val és a FIM-mel. Megkezdődtek a műszaki egyeztetések, addig nem rohangálunk jogdíjjal kapcsolatban a Dornához, mert tudjuk, hogy az elmúlt évtizedben Magyarország többször ráfutott olyanra, hogy ígért valamit például Sávollyal kapcsolatban, ami aztán nem teljesült.”

„Tehát ha a pálya alkalmas lesz motorverseny fogadására, akkor természetesen hosszútávon nagyon szeretnénk, és a Kormány is eltökélt abban, hogy MotoGP-t rendezzen Magyarország”
– jelentette ki az elnök-vezérigazgató. „Ez azért többéves folyamat: a pályát és a bukótereket át kell alakítani, hogy a Formula-1-nek és az autósportoknak, valamint a motorversenyeknek is alkalmas pályát tudjunk biztosítani. Ez egy drága és kemény munka, de hosszútávon mindenképp megéri.”

Természetesen a csütörtök délelőtti sajtótájékoztatón elsődlegesen a 2018-as idényről esett szó. Gyulay Zsolt elmondta: 2017-ben a Hungaroring Európa legkihasználtabb versenypályája volt, s idén is nagyjából 200-220 napon keresztül zajlanak majd a különböző események rajta. Az év első komoly rendezvénye az új WTCR Túraautó-világkupa április végi fordulója lesz, amellyel kapcsolatban Gyulay kifejtette, hogy őket csak úgy érdekelte a széria, ha van magyar induló is, így részben az ő közbenjárásuknak is köszönhető, hogy a Hyundaihoz igazoló Michelisz Norbert erős helyzetben volt a tárgyalások során – ezt egyébként maga Norbi is kiemelte.

A WTCR után pár nappal, május 1-jén rendezik a szokásos budapesti Nagy Futamot, amelyen ismét tiszteletét teszi egy Formula-1-es csapat is. Emellett júniusban érkezik a DTM és a Kamion Európa-bajnokság mezőnye, majd július utolsó hétvégéjén következik az F1-es Magyar Nagydíj (utána kezdődhetnek meg ősszel a felújítási munkálatok), amelynek jegyeladásai kapcsán az elnök-vezérigazgató elmondta: időarányosan 40 százalékos növekedés figyelhető meg a tavalyi rekordévhez képest. A WTCR jegyáraira is fény derült: 7990 Ft lesz a belépő a teljes hétvégére, amely immár két időmérőt és három futamot fog felvonultatni, a szombati és vasárnapi jegyek pedig rendre 4990, illetve 5990 Ft-ba kerülnek majd.

Oláh Gyárfás, az MNASZ elnöke is büszkeségét fejezte ki a Hungaroring diplomáciai sikerei kapcsán: elmondása szerint a környező országok versenypályái csak irigykedhetnek a mogyoródi létesítményre. Hozzátette: a velük való együttműködés is hozzájárult ahhoz, hogy a 2017-es a magyar autósport legsikeresebb éve volt Michelisz vb-ezüstérmével, valamint több Európa-bajnoki címmel és összetett dobogóval.
Balogh Tamás
További cikkeink
Hozzászólások
Hétvégi menetrend

VB állása
1
MotoGP
F. Quartararo
Yamaha
278
2
MotoGP
F. Bagnaia
Ducati
252
3
MotoGP
J. Mir
Suzuki
208
4
MotoGP
J. Miller
Ducati
181
5
MotoGP
J. Zarco
Ducati
173
Kövess minket
Podcast