F1

„Hamilton tehetségét csak a visszavonulása után fogják elismerni”

Hiába jár már 73 nagydíjgyőzelemnél és öt vb-címnél, sokan még mindig nem sorolják a legnagyobbak közé a Mercedes pilótáját: csapatfőnöke szerint ez azért van, mert a versenyzőket a legtöbbször csak a karrierjük után ismerik el igazán.
Lewis Hamilton tavaly ötödik világbajnoki címét szerezte a Formula-1-ben, ezzel utolérte Juan Manuel Fangiót az örökranglista második helyen. Már csak a hétszeres világbajnok Michael Schumacher előzi meg őt ebben a tekintetben, ahogy a futamgyőzelmek terén is csak a német áll a brit előtt: előbbi 91 elsőséget gyűjtött be pályafutása során, utóbbi most tart 73-nál. Az elmúlt évek alapján nem kizárt, hogy Hamilton rövidesen Schumacher ezen rekordjait is utoléri és megdönti – a pole-pozíciók számát illetően már ő a listavezető –, a Mercedes pilótáját azonban sokan mégsem sorolják a valaha volt legjobbak közé. Pedig főnöke szerint oda tartozik, ám ezt majd csak a karrierje után fogják elismerni:

„Véleményem szerint Lewis Michael mellett a legjobb, akit valaha láttunk” – vélekedett Toto Wolff, a Mercedes csapatvezetője, aki a közel-keleti The National lapnak nyilatkozott. „Csak akkor fogjuk ezt észrevenni, amikor visszavonul. Az a tendencia, hogy nem ismerjük el valakinek a nagyszerű teljesítményét, amikor azt épp eléri. Mindig olyanokat dicsőítünk, aki visszavonult vagy meghalt, de sosem mondjuk azt, hogy ’ez a srác hihetetlen, kivételes helyzetben vagyunk, hogy láthatunk egy ilyen nagyszerű teljesítményt nyújtó embert’. Szerintem ezt már akkor fel kellene ismernünk, amikor az adott illető még versenyez.”

Hamilton az utóbbi öt évből négyszer nem talált legyőzőre a Mercedesszel, Wolff pedig a csapattal való kivételes összhangot emelte ki a sikerek fő zálogaként: „Kivételes, ahogy emberként is fejlődött. Nagyon fontos alapja lett annak, hogy nyer a csapat, ami elég szokatlan egy pilótától: általában többet panaszkodnak a csapatra, semmint dicsérné őket, de ő ezt teszi. Brutálisan őszinte a viszonyunk egymással. Szóval ha valami rosszul sikerült, leülünk egy megbeszélésen, és elmondjuk, hogy ez és ez alakult rosszul. Ez a tökéletes hozzáállás, és ez lehetővé tette, hogy még jobban teljesítsünk.”

Fotó: Daimler Media Site


Hozzászólások