MotoGP

Három éve hunyt el Nicky Hayden

2006 MotoGP világbajnoka három évvel ezelőtt kerékpáros balesetben súlyos sérüléseket szenvedett, miután az orvosok nem tudták megmenteni életét. A Kentucky Kölyökre emlékezünk.
Nicky Hayden 1981. július 30-án született Amerikában, Kentucky államban, innen eredt a beceneve is, a Kentucky Kölyök. Haydenre először Superbike világbajnoki futamon figyelhettünk fel, még 2002-ben indulhatott az amerikai fordulón, ahol az első futamon negyedik helyezést ért el. A következő évben pedig már a MotoGP mezőnyének tagja lett, a Repsol Hondához igazolt, ahol Valentino Rossi csapattársa volt egy szezonon keresztül.

Az amerikai versenyző már első évében kétszer a dobogóra állhatott, és a bajnokság ötödik helyén végzett. Az igazi áttörést azonban 2005 hozta el karrierjében, ahol az Amerikai Nagydíjat pole-pozícióból indulva könnyedén megnyerte, majd később a szezonban még öt dobogót szerzett, és a bajnokság harmadik helyezettjeként fejezte be az évet. Majd jött a 2006-os esztendő, ahol ő volt az a versenyző, aki két futamgyőzelemével és a kiegyensúlyozott teljesítményével, véget tudott vetni Rossi öt éve tartó veretlenségének a királykategóriában, és megszerezte a világbajnoki trófeát.
 
Hayden ezután még ugyan számos alkalommal dobogós helyen végzett, futamgyőzelmet azonban már nem tudott szerezni a MotoGP-ben. 2016-ban a Superbike mezőnyében kapott lehetőséget a Honda alakulatánál, és ugyan nem kezdődött jól a szezonja, de sikerült Sepangban nyernie, és még három alkalommal a pódiumra állhatott az évben. A következő szezonban nagyon rosszul sikerültek a japán gyártó fejlesztései, és az első öt fordulón szenvedett a motorral a csapat mindkét versenyzője.

2017. május 17-én Olaszországban, kerékpáros edzés közben balesetett szenvedett, egy autó elgázolta őt az utakon. Haydent ugyan kórházba szállították súlyos sérülésekkel, de az orvosok már nem tudtak rajta segíteni, és öt nappal később, 2017. május 22-én a kórházban életét veszítette, mindössze 35 éves volt. Hayden amellett, hogy nagyszerű motorversenyző volt, egy igazán remek ember is, mindenki kedvelte őt mind a MotoGP, mind a Superbike mezőnyéből, valamint a szurkolók közül is mindenkinek belopta magát a szívébe, és talán ezért is rendítette meg ennyire a motorsport világát a Kentucky Kölyök halála.

Fotó: MotoGP Media


Hozzászólások