Hivatalos: Lowes jövőre is marad csapatánál és egyúttal a Moto2-ben

A Marc VDS brit motorosa 2022-ben is a belga istálló színeiben fog versenyezni a Moto2-ben, vagyis újra nekirugaszkodik, hogy megpróbálja megnyerni a középső géposztály világbajnoki címét.
P1race.hu 2021-09-15 12:31:31
Lowes az eddigi karrierje legnagyobb sikerét eddig minden kétséget kizáróan 2013-ban érte el, amikor egy Yamahán ülve megnyerte a Supersport világbajnokságot. Értelemszerűen ez jelentett számára megfelelő ajánlólevelet ahhoz, hogy letegye a névjegyét a Moto2-ben, ahol 2014-ben debütált, azonban az első szezon eredményei elmaradtak a várakozásoktól, legalábbis olyan tekintetben, mint amire egy Supersport világbajnoktól számítana az ember. A rákövetkező két évben lényegesen javított a reputációján, hiszen egy összetettbeli ötödik és negyedik helyet is hozott, melykehez többek között három futamgyőzelem is hozzájárult. 2017-ben már a királykategóriában találta magát az Aprilia nyergében, amely valljuk be sokak karrierjét futtatta zsákutcába. Lowes egy szezon MotoGP-zés után tért vissza a Moto2-be, ahol igen gyengére sikerült a 2018-as és a 2019-es szezonja is. Leginkább bukásaival hívta fel magára figyelmet, de fogalmazhatunk úgy is, hogy jó ideig nem ő volt a kiegyensúlyozottság és egyben megbízhatóság mintaképe, már ami az eredményeket és teljesítményt illeti.
 
Ezen a megítélésén talán kissé sikerült változtatnia tavaly, amikor az utolsó pillanatig harcban volt a Moto2-es bajnoki címért, azonban végül be kellett érnie (a szezon végén Valenciában egy bukás során kificamodott a csuklója) a pontverseny harmadik helyével. Az idei esztendőt már abszolút favoritként kezdte, azonban a feljebb már említett hullámzó teljesítmény (elsősorban bukások formájában) ezúttal ismét elvágta őt attól, hogy igazán nagyot tudjon alkotni. A tempója és az elszántsága viszont ettől függetlenül megvan és amennyiben csapata nem látná benne a bajnoki spirituszt (meg persze tegyük hozzá a BT Sports közvetítési megállapodást a Dornával, melynek brit motoros szerepeltetése is a részét képezi) akkor most nem beszélhetnénk arról, hogy Lowes további egy évet hosszabbított csapatával. A 31 éves motoros 2022-től abszolút rangidős lesz a Moto2-ben (most is csak Thomas Lüthi idősebb nála) sőt, a MotoGP-ben is a harmadik legidősebb lenne Valentino Rossi és Aleix Espargaro mögött.
 
Lowes számára alighanem a legfőbb cél a középső kategória bajnoki címének elhódítása, neve pedig olyan régi idők klasszikusai között sorolható lassan, akik valóssággal egybeolvadtak egy-egy géposztállyal. Gondoljunk például csak a 125-ös menő Jorge „Aspar” Martinezre, aki 1997-ben, 35 évesen még mindig versenyzett a legkisebb kategóriában. Sam Lowes egyébként egyfajta extra motivációként, egy fiatal, ambiciózus csapattársat kap az olasz Tony Arbolino személyében, tekintve, hogy mostani partnere, Augusto Fernandez távozik a Marc VDS-től és az Ajo Motorsport Moto2-es csapatánál folytatja (ott Fernandez csapattársa a Moto3-as szenzáció, Pedro Acosta lesz, aki 2022-ben már szintén a Moto2-ben húzza majd).

Fotó: MotoGP Media
P1race.hu
További cikkeink
Hozzászólások
Hétvégi menetrend
Fast Lane

VB állása
1
MotoGP
F. Quartararo
Yamaha
234
2
MotoGP
F. Bagnaia
Ducati
186
3
MotoGP
J. Mir
Suzuki
167
4
MotoGP
J. Zarco
Ducati
141
5
MotoGP
J. Miller
Ducati
140
Kövess minket
Podcast