MotoGP Sepang Teszt
Superbike Aragon

Hivatalos – Petrucci a Dakaron!

Az aszfaltot homokra cseréli az olasz versenyző, olyasmit téve ezzel, amit kevesen szoktak.
P1race.hu 2021.11.10. 12:04:52
Már korábban is pletykáltak róla, szerdán azonban hivatalossá vált: Danilo Petrucci elindul a 20 22-es Dakaron, a KTM támogatásával. A kétszeres MotoGP-futamgyőztes Petrucci gyári KTM-el, de nem a gyári csapatban fog elindulni a sivatagi viadalon, hanem a Tech3 KTM Factory Racing színeiben – vagyis vélhetően a KTM létrehoz egy tereprali-részleget Petrucci jelenlegi MotoGP-s csapatán belül.

Petrucci, aki a tíz, MotoGP-ben eltöltött éve alatt tíz dobogós helyezést és két győzelmet szerzett, élete álmát fogja megvalósítani azáltal, hogy a szezonzáró Valenciai Nagydíj után pályafutása irányt változtat. ’Petrux’ sokat edzett enduro- és krosszmotorral, de tudja, hogy a rali nagy fegyelmet követel meg. Danilo már korábban megkezdte a felkészülését a ralira, amely során olyan nevektől tanulhatott, mint a gyári KTM csapat korábbi Dakar-győztesei: Toby Price, Matthias Walkner, vagy a címvédő Kevin Benavides. Ők, és a 18 Dakar-győzelmet számláló KTM istálló szakemberei segítik Petrucci átállását a MotoGP-ről a Dakarra.

Első teszt a sivatagban

Danilo belekóstolt tehát a sivatagi körülményekbe és a navigációba a KTM 450 Rally nyergében, melyre a KTM Rally sportmenedzsere, a korábbi Dakar-versenyző Jordi Viladoms felügyeletében került sor. A 2022-es Dakart már zsinórban a harmadik évben a Közel-Keleten, pontosabban Szaúd-Arábiában fogják megrendezni, ahol Petruccit egyből mélyvízbe (vagyis inkább mélyhomokba) dobják, hogy tanuljon és ráérezzen a terepralira, ahol akár a jövőben folytathatja a pályafutását.

A sajtóközlemény nem tér ki rá, hogy Petruccival hosszabb távon számol a KTM – akár márkanagykövetként, akár az FIM Tereprali-világkupán – vagy ez csupán egy egyszeri alkalom.

Danilo Petrucci: „Egy álmom vált valóra azáltal, hogy a Dakaron versenyezhetek. Már gyermekkorom óta vágytam erre, amikor a 80-as és 90-es években láttam a videófelvételeket a raliról. Most a KTM-nek köszönhetően ez az álom valóra válik. Először is szeretném a KTM-nek megköszönni ezt az óriási lehetőséget; szerintem én leszek az egyelen verenyző, aki jó két hónapon belül versenyzik a MotoGP-ben és utána a Dakaron – így büszke vagyok rá, hogy ott lehetek. A fő célom az, hogy teljesítsem a versenyt és jól érezzem magam. Az első lépés az itiner megtanulása volt Jordival, ő már többször indult a Dakaron és a dobogón is végzett, így ő sokat segített nekem, hogy kiismerjem ezt a műfajt. A KTM 450 Rallyt is már vezethettem nemrég egy ismerkedő teszten a Dubai dűnék között, ahol a KTM Dakar-győztesei voltak velem, és sokat tanulhattam tőlük – jó volt látni őket motorozni, nagyon kedvesek és segítőkészek voltak. Remélem, a következő hónapnyi tesztem elég lesz; nagyon kemény verseny lesz, de már alig várom.”

Pit Beirer, a KTM Motorsport igazgatója: „Danilo a tehetsége és személyisége révén egyike azon kevés elit versenyzőnek, akik szerintünk teljesíteni tudják az aszfaltról dűnére történő radikális váltást. Remek történet egy remek srácnak. Meg szeretnénk köszönni neki a Tech3 csapatban végzett munkáját és szakmaiságát, és most itt az ideje egy új ’világnak’”

A 2022-es Dakar a január elseji prológgal kezdődik Hailban, és január 14-én Dzsiddában lesz a befutó. A versenyről be fogunk számolni az oldalunkon.

Fotó: KTM Press
P1race.hu
További cikkeink
Hozzászólások
Hétvégi menetrend

VB állása
1
MotoGP
F. Quartararo
Yamaha
278
2
MotoGP
F. Bagnaia
Ducati
252
3
MotoGP
J. Mir
Suzuki
208
4
MotoGP
J. Miller
Ducati
181
5
MotoGP
J. Zarco
Ducati
173
Kövess minket
Podcast