Hogyan avathatunk világbajnokot Misanoban?

Két versenyző is meccslabda előtt a világbajnoki cím szempontjából. A Moto2-ben még biztosan nem dőlhet el, a MotoGP-ben és a Moto3-ban viszont megvan az esély rá, hogy 2 futammal a vége előtt eldőljön a bajnokság.
Horváth Ádám 2021-10-07 11:44:50
A legnagyobb esélye Quartararonak van, hogy behúzza a címet, ugyanis 52 ponttal vezet Bagnaia előtt, tehát konkrét számolgatás nélkül, ha Bagnaia előtt fejezi be a futamot, akkor már Misanoban megvan a bajnoki cím. Abban az esetben is megvan, ha Bagnaia nem szerez pontot, vagy ha Quartararo közvetlen riválisa mögött ér célba a dobogós helyeken kívül. Ha 50 pont előnye marad, akkor már a pontegyenlőség is neki kedvezne, hiszen 5 futamot nyert szemben Bagnaia 2 győzelmével. A másik oldalról nézve ahhoz, hogy matematikai esély maradjon, Bagnaia-nak legalább 3 ponttal csökkenteni kell a lemaradást – ha 50 pont hátrány marad, akkor az azt jelenti, hogy a győzelmek számában már nem tudja utolérni Quartararot, így a pontegyenlőség is neki kedvez. Egy hazai pályán aratott győzelemmel még maradna esély, de egy dobogós helyezéssel is, ha Quartararo nincs előtte. Mirnek az összetett harmadik helyen már matematikai esélye sincs a címvédésre, tehát elég kettejüket figyelni.
Quartararo maga is visszaszámolt már az előző futam leintése után, amikor azt nyilatkozta a második helyre, hogy „ez jobb érzés, mintha nyertem volna, mert még közelebb kerültem a bajnoksághoz, és eggyel kevesebb futam van hátra. 10 futammal a vége előtt nincs értelme számolni egyesével, de amikor 4 van hátra, most már csak 3, több pontot szereztünk Pecco-nál, elképesztő. Úgy érzem életem legjobb pillanatai jönnek, és kifejezetten élvezem.”
Acosta előnye ennél kisebb, 30 ponttal vezet Foggia előtt, tehát ugyan meccslabda, de maradva ennél a kifejezésnél még nem ő szervál. Egyrészt, ha ki is alakulna 50 pont különbség, az Foggia számára még visszahozható annyira, hogy a pontegyenlőség neki kedvezzen, tehát Acostának 51 pont előnyt kell kiépítenie, hogy már most bajnok legyen. Ez csak úgy valósulhat meg, ha megnyeri a futamot, Foggia pedig maximum 4 pont szerez, tehát a 11. helynél hátrébb végez. Matematikailag számolhatnánk Garcia esélyeivel is, aki 50 pontra van Acosta mögött, tehát egész egyszerűen előtte kell célba érnie, hogy legyen még esély, de egyelőre az sem biztos, hogy egyáltalán az orvosok engedik rajthoz állni. Vele szemben Foggia, ha nem szúrja el, akkor elnapolhatja még az ünneplést – sőt, amilyen formában van, ezt akár még az utolsó futamig is ki lehet húzni.

Képek: MotoGP Media
Horváth Ádám
További cikkeink
Hozzászólások
Hétvégi menetrend
Fast Lane

VB állása
1
MotoGP
F. Quartararo
Yamaha
234
2
MotoGP
F. Bagnaia
Ducati
186
3
MotoGP
J. Mir
Suzuki
167
4
MotoGP
J. Zarco
Ducati
141
5
MotoGP
J. Miller
Ducati
140
Kövess minket
Podcast