MotoGP Sepang Teszt
Superbike Aragon

Honda Team Asia – a 2022-es felállás

A Moto2-ben mindkét versenyzőjük marad, a Moto3-ban mindkettő lecserélődik
P1race.hu 2021.11.11. 15:03:36
Az utolsó japán gyorsasági motoros világbajnok Hiroshi Aoyama irányítása alatt álló, és a Honda támogatását élvező Honda Team Asia bejelentette a jövő évi versenyzőpárosait. Ezzel tovább csökkent a kiadó helyek száma a jövő évi Grand Prix rajtrácsán. A csapat, céljainak megfelelően kizárólag ázsiai versenyzőket alkalmaz – a hagyományosnak mondható japán jelenlét mellett egyre nagyobb a merítés az indokínai térségben, hiszen az utóbbi időben már maláj, thaiföldi és indonéz motorosokat is rendszeresen találunk a rajtrácson. Nézzük meg, kikre esett a választás.

MOTO2

A középső géposztályban a várakozásoknak megfelelően az idei páros fog maradni, vagyis 2022-ben is a japán Ai Ogura és a thai Somkiat Chantra fogják a csapatot képviselni (nyitóképünkön).
Ogura tavaly harmadik lett a Moto3 világbajnokságon, az idei volt az újoncéve a Moto2-ben. Ausztriában már szerzett egy ezüstérmet, jelenleg nyolcadik a tabellán. A portimaoi sérülése miatt a valenciai szezonzárón nem fog rajthoz állni, viszont a jelenleg kilencedik Jorge Navarro hátránya 22 pont, így Ogura csak egy esetleges futamgyőzelemmel veszítheti el a nyolcadik helyet.
Chantra jövőre a negyedik szezonját kezdi majd a Moto2-ben – mindegyiket a jelenlegi csapata színeiben teljesíti. A thai versenyzőnek az idei a legjobb szezonja eddig: bár dobogóra nem tudott állni, több pontot szerzett, mint az előző kettőben együtt, ráadásul már Ausztriában egy ötödik hely és egy leggyorsabb kör szerepel a neve mellett. Jelenleg 17. a tabellán, holtversenyben Marcos Ramirezzel.

MOTO3

A középső géposztályban a maradásra, a legkisebb géposztályban változásra szavazott Hiroshi Aoyama: sem Yuki Kunii, sem Andi Farid Izdihar szolgálataira nem tartanak igényt. 2022-ben az indonéz Mario Aji és a japán Taiyo Furusato fog a csapat színeiben a Moto3 világbajnokságon indulni.

 Taiyo Furusato és Mario Aji

Mario Suryo Aji (vagy, ahogy az indonéz szurkolók hívják: „Super Mario”) az elmúlt három évet Európában töltötte: párhuzamonan indult a Red Bull Rookies Cupban és a Moto3 Junior Világbajnokságon. Stabil pontszerző volt a középmezőnyben, de átütő sikert egyik szériában sem ért el – leszámítva egy második helyet a Rookies Cupban.
Taiyo Furusato tavaly hatodik lett a Japán Moto3 bajnokságban, idén az Asia Talent Cup első helyén áll, miután az összes katari versenyt megnyerte, az utolsó négy fordulót Mandalikában rendezik majd. Emellett idén az első két fordulót kihagyva elindult a Red Bull Rookies Cupban, ahol rögvest egy futamgyőzelemmel debütált, végül a tabellán a 11. lett.

Kunii és Izdihar menesztése érthető, hiszen Kunii csupán egy nyolcadik helyet tud felmutatni Stájerországból (azóta idén nem szerzett pontot), Izdihar pedig egyszer sem végzett a 15. helynél előrébb.

Fotó: Honda Team Asia
P1race.hu
További cikkeink
Hozzászólások
Hétvégi menetrend

VB állása
1
MotoGP
F. Quartararo
Yamaha
278
2
MotoGP
F. Bagnaia
Ducati
252
3
MotoGP
J. Mir
Suzuki
208
4
MotoGP
J. Miller
Ducati
181
5
MotoGP
J. Zarco
Ducati
173
Kövess minket
Podcast