Egyéb motorsport

IDM SSP300 – a magyarok túl az első hétvégén

Elrajtolt a Német Supersport 300-as bajnokság – négy magyarral
Pünkösdvasárnap rendezték az IDM Supersport 300-as géposztályának nyitóversenyeit az Oschersleben-i pályán. A mezőnyben négy magyart is találunk, mindannyian a Hungarian Racing Engineering Team színeiben, Kawasaki Ninja 400-asok nyergeiben mérették meg magukat.
Az időmérő edzésen a rajtelsőséget a kawasakis német Marvin Siebdrath szerezte meg, megelőzve a KTM-es Dirk Geigert, és a szintén KTM-el induló tavalyi bajnok Lennox Lehmann-t. De számunkra sokkal fontosabb a magyarok eredménye:
   
 Kardos Gergő a 22.

 Surányi Balázs a 23.

 
 Oláh Barnabás a 29.

helyekről indulhattak a versenyeken.
 
A csapat így nyilatkozott a kvalifikáció után:
„A mai napon, változó időjárási körülmények között rendezték az  Internationale Deutsche Motorradmeisterschaft - IDM SSP300 kategóriájának két időmérő edzését Oscherslebenben. Jó látni, ahogy a csapat minden tagja azon dolgozik, hogy a versenyzőink kihozhassák magukból a maximumot.
Gergő Kardos jól és fegyelmezetten teljesített, ami az eredményein is meglátszik. Egyértelmű visszajelzéseket tudott adni a szerelőknek és a mérnököknek, ami nagy segítség volt a csapat számára. Oláh Barnabás az edzések végén jó visszajelzéseket adott és sikerült olyan beállítást találni, amit jelentős javulást hozott az időeredményein. Surányi Balázs a második időmérőn ügyesen javítani tudott az eredményén, de eléggé megtépte a hátsó gumit a jelenlegi futóműbeállítás, így a holnap reggeli warm up-ra extrém beállítással fogjuk kiengedni. A kemény munka mellett Számadó Mátét a versenyrutinja és pályaismerete is segítette, így a 11. rajtkockából indulhat a holnapi versenyen!
Biztosak vagyunk benne, hogy a fiúk a holnapi nap során is fejlődni fognak, kíváncsiak vagyunk, hogy milyen körülmények között kell rajthoz állniuk a két versenyen.”

A versenyek felvétele: 1. verseny rajt 2:46:15-nél, 2. verseny rajt 7:36:30-nál
 
ELSŐ VERSENY
 
A magyarok számára nem sikerült jól a rajt: Gergőt kivéve mindenki veszített a pozíciójából. Máté a 18. helyig esett vissza az első körben, Balázs hat hellyel került hátrébb, de a legrosszabbul Barnabás járt, aki műszaki probléma miatt már az első kört sem tudta befejezni – a hiba a vasárnap reggeli warm-upon bekövektezett bukásra vezethető vissza. Balázs és Máté a következő körökben szépen kezdtek felzárkózni. Máté a 13. helyen zárt, egy hatfős boly végén, mindössze három ezreddel maradt el a futam elején még vezető, majd a tempójából folyamatosan vesítő Dirk Geigertől – ezáltal három pont ütötte a markát.

 Kardos Gergő

Gergő a 22. helyen végzett, két tizeddel lemaradva Valentin Folgertől (aki nem más, mint Jonas Folger unokaöccse). Balázs 25. lett, egy négyfős boly harmadik tagjaként végzett, egy tizeddel a norvég Mia Rusthen mögött. A verseny eleje Geiger hátraesése után végig Siedbrath és Lehmann különmeccséről szólt, melyet végül nyolc századdal Siedbrath nyert.

Végeredmény:

 
 Csapatmegbeszélés


MÁSODIK VERSENY
 
Gergőt kivéve a magyarok ismét pozíciókat vesztettek az első kör során: Máté visszacsúszott a 14. helyre, Balázs és Barnabás egy-egy hellyel kerültek hátrébb. Gergő nagy csatában volt a holland Mieke Abbinkkal és a német Felix Klinckel, ám az ötödik körben visszaesett a 27. pozícióba, ahonnan végül csak egy helyet tudott előrejutni, így 26-ként végzett, magányosan, jó tíz másodpercre az előtte levő norvég Rusthentől.
 
 Számadó Máté (65) küzd Marcel Blerschhel (6), Troy Beinlichhel (11), és Jorke Erwiggel (53), háttérben Kardos Gergő (64)

Máté a felzárkózást követően a négy pontot értő 12. helyen végzett, hét tizeddel a cseh Filip Feigl mögött.
 
 Surányi Balázs (98) Luuk De Ruiter (61), Max Zachmann (12) és Mia Rusthen (29) előtt

Balázs végig küzdelemben volt egy négyfős bolyban, melynek ismét a harmadik helyén végzett, összességében a 22. helyen, bő egy tizeddel az ismét 21-ként záró Valentin Folger mögött.
 
 Oláh Barnabás

Barnabás körhátrányban, de teljesítette a futamot a 27. helyen. A versenyt a tavalyi bajnok Lennox Lehmann nyerte, csupán századokkal megelőzve Dirk Geigert.

Végeredmény:
 

A csapat beszámolója:
„Sikerrel zártuk az első versenyhétvégénket az Internationale Deutsche Motorradmeisterschaft - IDM-ben!
Jelenlegi csapatunk első nemzetközi versenyhétvégéjét teljesítette. A szerelők, valamint Kardos Gergő és Surányi Balázs versenyzőink most debütáltak egy nemzetközi gyorsasági bajnokságban. Csapatunk az időjárási nehézségek ellenére egész hétvégén összeszedetten és olajozottan dolgozott, jó volt látni a felkészüléses során összecsiszolódott csapatmunkát. Bár a járványügyi helyzet miatt keveset tudtunk versenypályákon motorozni, az ismeretlen pálya és a nagyon változékony időjárás akadályait is jól vették a versenyzőink. A fiúk folyamatosan fejlődtek, a teljesítményükön, állóképességükön és hozzáállásukon egyértelműen látszott a fizikai és szellemi felkészültség. Számadó Máté remek teljesítménnyel, koncentrált munkával és sok sikeresen megvívott csatával a kiemelkedő 13. és 12. helyeken végzett a két versenyen. Kardos Gergő az első versenyen a 22. lett, a második versenyen jó csata és előzés utáni ritmusváltást követően visszaesett, de folyamatosan zárkózott vissza a bolyra, végül a 26. helyen végzett. Surányi Balázs az első versenyen körökön keresztül védekezve a 23. helyen végzett, míg a második versenyen hosszú csatázás során már a 22. helyen intette le a kockás zászló. Oláh Barnabás, bár warm up-ban történt esése után alapos javításnak vetették alá a motorját, az első versenyen sajnos technikai hiba miatt kiállni kényszerült. A második futamot annak ellenére teljesíteni tudta, hogy a motorjának a váltója továbbra is rakoncátlankodott.
Természetesen a hétvége során az esések sem kerültek el minket, de szerencsére egyik versenyzőnk sem sérült meg ezek során.
Gratulálunk az egész csapatnak és köszönjük a kitartó munkátokat! Jövő héten irány Most, ahol három napon keresztül tudunk készülni a következő IDM-es versenyhétvégénkre.”

 Balázs, Gergő, Barnabás és Máté

A 2021-es IDM Supersport 300 bajnokság állása:
 
1. Lennox Lehmann GER KTM 45
2. Marvin Siebdrath GER Kawasaki 38
3. Luca De Vleeschauwer BEL Kawasaki 29
4. Twan Smits NED Yamaha 27
5. Dirk Geiger GER KTM 24
6. Micky Winkler GER Kawasaki 20
7. Oliver Svendsen DEN Yamaha 20
8. Sven Doornenbal NED KTM 16
9. Troy Beinlich GER Kawasaki 13
10. Filip Feigl CZE Kawasaki 11
11. Toni Erhard GER Kawasaki 8
12. Leo Rammerstorfer AUT KTM 8
13. Lucy Michel GER Yamaha 8
14. Számadó Máté HUN Kawasaki 7
15. Marcel Blersch GER KTM 2
16. Angelo Licciardi BEL Kawasaki 2
17. Thom Molenaar NED KTM 1
18. Gasper Hudovernik SLO Yamaha 1
19. Jorke Erwig GER Kawasaki 0
20. Mieke Abbink NED Yamaha 0
21. Jef Van Calster BEL Yamaha 0
22. Felix Klinck GER KTM 0
23. Valentin Folger GER Yamaha 0
24. Kardos Gergő HUN Kawasaki 0
25. Luuk De Ruiter NED Yamaha 0
26. Mia Rusthen NOR Yamaha 0
27. Surányi Balázs HUN Kawasaki 0
28. Max Zachmann GER Yamaha 0
29. Marco Schweizer GER KTM 0
30. Oláh Barnabás HUN Kawasaki 0

A következő versenyre június 11-13-án kerül sor Csehországban, a Most-i versenypályán.

A P1Race ezúton gratulál a a csapat versenyzőinek és valamennyi tagjának!

Fotó: IDM, Dino Eisele, HRE Média


Hozzászólások