Egyéb motorsport

IDM Superbike – Moser és Mikhalchik győztek

A német nemzeti bajnokság is kezdetét vette.
Múlt hétvégén Oschersleben-ben kezdetét vette a 2021-es Német Nemzetközi Motoros Bajnokság, ismertebb nevén IDM Superbike. Eredetileg korábban kellett volna kezdődnie, a koronavírus-járvány azonban átalakította a naptár elejét, a lausitzringi és sachsenringi fordulót is törölték.
Jelenleg a 2021-es naptár így néz ki:
 
1. Május 21-23. Oschersleben
2. Június 11-13. Most
3. Július 17-18. Nürburgring
4. Július 23-25. Schleizer Dreieck
5. Augusztus 13-15. Assen
6. Augusztus 27-29. Red Bull Ring
7. Szeptember 24-26. Hockenheim
 
A harmadik, nürburgringi fordulón csak a Superbike géposztály fog rajthoz állni, az egyéb kategóriák, így a magyar érintettségű Supersport 300 sem.
A Német Superbike trónja üres: a korábbi GP-versenyző, Jonas Folger tavaly az összes(!) futamot megnyerte a Bonovo Action Yamahájával, idén már a Superbike világbajnokságon versenyez egy BMW-vel. A trónjára legesélyesebb jelöltek a gyári BMW-versenyző ukrán Ilya Mikhalchik, a Folger Yamaháját megöröklő német Marc Moser, valamint két, szintén yamahás versenyző: a svájci Dominic Schmitter és a belga Bastien Mackels. A mezőny ismert hölgyversenyzője, Lucy Glöckner egészségügyi okokból idén nem teljesít teljes szezont, csapata, a GERT 56 a német Julian Puffe-t kérte fel helyettesítésre. A mezőnyben találjuk a korábbi Stock1000-menő olasz Alessandro Politát is.


A versenyek felvételei

ELSŐ VERSENY

A BMW-s Florian Alt indult a pole pozícióból, Moser a második, Mikhalchik a harmadik helyről. A második sorból indult a Francia Superbike listavezetője, a kawasakis francia Valentin Debise, valamint Schmitter és Mackels.
A nedves pályán induló verseny kimenetelét az időjárás miatt nehezen lehetett meghatározni: jön eső, vagy nem? A gumipókert Marc Moser nyerte: több, mint 40 másodperccel előzte meg Dominic Schmittert és Bastien Mackelst. A német ugyanis slick gumikat rakatott el, ami a felszáradó pályán kifizetődött, szemben a többiek eső- és intermediate abroncsaival.

MÁSODIK VERSENY

A második versenyen a szabályok értelmében Puffe indult az élről, mellőle Polita, és a korábbi Supersport VB-versenyző orosz Vladimir Leonov. Második sorból Mikhalchik, Debise és Nico Thöni.
A futamot a gyári BMW-s Ilya Mikhalchik nyerte, a második helyért nagy csatát vívott a privát BMW-s Luca Grünwald és a yamahás Leonov, ám a német az utolsó kanyarban meg tudta előzni orosz riválisát.

 Ilya Mikhalchik, a győztes és listavezető
 
 A második verseny végeredménye

 
A 2021-es IDM Superbike bajnokság állása:
 
1 Ilya Mikhalchik UKR BMW 34
2 Dominic Schmitter SWI Yamaha 31
3 Bastian Mackels BEL Yamaha 29
4 Vladimir Leonov RUS Yamaha 26
5 Marc Moser GER Yamaha 25
6 Luca Grünwald GER BMW 25
7 Julian Puffe GER BMW 21
8 Alessandro Polita ITA Honda 21
9 Valentin Debise FRA Kawasaki 17
10 Kamil Krzemien POL BMW 8
11 Pepijn Bijsterboch NED BMW 8
12 Max Schmidt GER Yamaha 8
13 Nico Thöni AUT Kawasaki 7
14 Philipp Steinmayr AUT Yamaha 6
15 Marco Fetz GER BMW 5
16 Marc Neumann GER BMW 3
17 Florian Alt GER BMW 3
18 Leon Langstädtler GER BMW 2
19 Jan Mohr AUT BMW 1
20 Tim Eby GER BMW 0
21 Björn Stuppi GER BMW 0
22 Frank Nieman NED Yamaha 0
23 Barlomiej Lewandowski POL BMW 0
24 Ricardo Brink NED BMW 0
 
Fotó: IDM, Dino Eisele


Hozzászólások