Jarvis szerint Rossi és Marquez konfliktusa megfertőzte a MotoGP-t

A Yamaha Motor Racing igazgatója közös munkájuk több mérföldkőjét is említve beszélt a „Doktorról”, érintve többek között Rossi és Marquez sokat emlegetett 2015-ös konfliktusát.
Forgó Ariel János 2021-10-10 15:49:49
Mint ismert Valentino Rossi év végén befejezi az aktív versenyzést, vagyis visszavonul, mindezt pedig a Yamaha színeiben teszi majd meg, ahol egyértelműen legtöbb sikerét érte el. A „Doktor” 2004-től 2010-ig, majd pedig 2013-tól 2021 végéig versenyzett a Yamahánál, akikkel ezen két időszak alatt összesen négy világbajnoki címet, négy vb-ezüstöt és három vb-bronzot, 56 győzelmet, további 86 dobogós helyet és 35 pole pozíciót szerzett. Tekintve, hogy az idei szezonból és egyúttal Rossi karrierjéből is csak három versenyen van hátra, ezért egyre gyakrabban merülnek volt olyan témák és interjúk, melyek a 42 éves olasz világbajnoki karrierjének pillanatait idézik fel. Így volt ez Lin Jarvis-szal, a Yamaha Motor Racing igazgatójával is, aki elsőként például arról beszélt, amikor 2003-ban megállapodtak arról, hogy Rossi a következő szezonban, vagyis 2004-től náluk versenyez majd. „Amikor ő ezt megerősítette nekünk én csak annyit kérdeztem, hogy ’Komolyan mondod? Biztos? Várj mindezt szerződéssel meg tudjuk erősíteni, hogy a Yamahához igazolsz?’ mondtam neki, mire ő úgy felelt ’Igen pont ezt mondtam nektek.’ Ez pedig egy igen emlékezetes pillanat volt.” – idézte fel a 18 évvel ezelőtt történteket Jarvis. „Sokan azt mondták, hogy Valentino leigazolása kockázatos, tekintve, hogy mennyire híres és milyen a személyisége. De aztán amikor megnyertük az első versenyünket, akkor tudatosult bennünk, hogy bármi lehetséges. A bajnoki cím megnyerése 2004-ben Phillip Island-en egy újabb csodálatos emlék.”
  
Rossi 2004-ben Yamahával
 
2005-ben aztán Rossi igen meggyőző dominanciával ismételni tudott, majd 2006-ban több balszerencsés momentumtól (technikai hibák, bukás) övezett szezont követően végül Nicky Hayden követte el a trónfosztást. A 2007-re megváltozott technikai regulák nyomán szintén változtak az erőviszonyok, akkor Casey Stoner és a Ducati bizonyult nyerő párosításnak, a következő szezon azonban már ismét Rossié volt. „2008-ban és 2009-ben visszatért, amikor is a legnagyobb versenyeit futotta, legyőzve Casey Stoner Laguna Secaban és Jorge Lorenzot Catalunyaban, emellett megnyerte mindkét világbajnoki címet. Ezek fantasztikus pillanatok voltak együtt.” A Yamaha időközben 2008-ban leigazolta a kétszeres 250-es világbajnok Jorge Lorenzot, aki az évek alatt Rossi mellett egyre inkább beletanult a királykategóriába és a „Doktor” elsőszámú kihívójává lépett elő. A spanyol versenyző már a második szezonjában, 2009-ben bajnoki második lett, így 2010-ben mindenki a Yamaha két gyári versenyzőjének összecsapását várta.
A 2010-es mugelloi hétvégén lábtörést szenvedett

 
„Lorenzot azért igazoltuk le, mert azt hittük, hogy Rossi a Forma1-be igazol majd, nekünk pedig szükségünk volt olyasvalakire, aki sikereket hoz számunkra. Valentino odajött hozzánk és azt mondta, hogy választanunk kell, vagy ő, vagy pedig Lorenzo. Ez számunkra elfogadhatatlan volt. Ekkor kezdett el megromlani a kapcsolatunk, mely már nem volt többé olyan mint korábban, az év végén pedig elbúcsúztunk egymástól.” Ekkor igazolt a „Doktor” a Ducatihoz, frissen egy világbajnoki harmadik hellyel a zsebében, hiszen a 2010-es mugelloi hétvégén egy bukás során a lábát törte, amit miatt az Olasz nagydíjjal együtt összesen négy futamot volt kénytelen kihagyni. A finoman szólva sem túl sikeres két ducatis szezont követően tért vissza a Yamahához, Jorge Lorenzo mellé. „Lorenzo 2010-ben és 2012-ben megnyerte velünk a bajnokságot így igen kényes témának számított Valentinot visszahozni a csapatba. Először egy csapattagján keresztül közeledett felénk. A Yamahánál voltak olyanok, akik nem akarták, hogy visszatérjen hozzánk, de aztán elmentem és meglátogattam az otthonában Tavullia-ban. Ez is egy igen különleges pillanat volt azok után, hogy korábban annyira megromlott a kapcsolatunk. Egy igen más, jóval szerényebb, mérsékeltebb és egyben hálás attitűddel tért vissza.”
 
2013 - A yamahás fejezet második részének a kezdete
 
Valentino Rossi ezt követően 2015-ben került legközelebb ahhoz, hogy újfent világbajnoki címet szerezzen, mely végül máig vitatott körülmények között, de nem sikerült neki. „Továbbra is azt gondolom, hogy ha Valentino nem vádolja meg Marc Marquezt Phillip Island után, akkor ő nyerte volna a bajnokságot. A MotoGP elkezdett ugyanakkor olyanná válni a foci, tele partizán szurkolókkal, akik inzultálják a versenyzőket. Ez örökre megváltoztatta a MotoGP-t. A sport, melyet annyira szerettünk, meg lett mérgezve.” – mondta Jarvis. Arról persze máig viták vannak, hogy mi úgymond mi volt előbb a tyúk vagy a tojás, hiszen Rossi Marquez irányába tett verbális vádaskodása egy dolog, egy másik pedig, amit azt követően a repsol hondás a versenypályán tett ezért „cserébe” akár Malajziában, akár Valenciaban.

Fotó: MotoGP Media
Forgó Ariel János
További cikkeink
Hozzászólások
Hétvégi menetrend
Fast Lane

VB állása
1
MotoGP
F. Quartararo
Yamaha
234
2
MotoGP
F. Bagnaia
Ducati
186
3
MotoGP
J. Mir
Suzuki
167
4
MotoGP
J. Zarco
Ducati
141
5
MotoGP
J. Miller
Ducati
140
Kövess minket
Podcast