MotoGP

Jarvis: „Rossi váltása nem sokat változtat azon, ahogy a motort fejlesztjük”

Valentino Rossi továbbra is fontos része marad a Yamaha adatgyűjtésének annak ellenére, hogy idén már a Petronas Yamaha szatellit istállóban fog versenyezni.
Lin Jarvis, a Yamaha Racing főnöke azt elismerte, hogy Rossi távozása a gyári csapatból egy meghatározó pillanat volt, a 2021-es fejlesztési munkálatokban nem számít jelentős változásra. Rossi helyére pont a szatellit csapatból előléptetett Quartararo fog fellépni Vinales mellé a gyári istállóhoz, tehát a mezőny legidősebb, és az egyik legfiatalabb tagja tulajdonképpen helyet cserélnek. Quartararo tavaly gyári motorral ment, és ezt Rossi is idén meg fogja kapni, de a MotoGP-ben a fejlesztések irányát általában a gyári pilóták visszajelzései alapján szokták követni.
   
Jarvis megerősítette, hogy a Yamahánál is a gyári csapat fogja végezni a fő fejlesztési munkát, de Rossi 21 éves királykategóriás tapasztalatához is ragaszkodik, amikor az adatokról van szó.
 
„ A 2020-as szezon vége számunkra, és Valentino számára is egy korszak lezárása, hiszen 15 évet töltött el a gyári Yamaha csapatban, amely igazán különleges. Nyilván két etapban teljesítette, először hét évet ment két év szünet előtt, majd még nyolc évet a visszatérése óta. Szóval ez kétségkívül egy változás, mert valami olyasmi, mint amikor a szomszédba költözöl. De másfelől meg nem az, mert Valentino ugyanúgy teljes gyári támogatásban részesül, gyári motorn fog ülni, ugyanolyan specifikációval, mint a gyári versenyzők.”

„Az is igaz, hogy néhány fejlesztés inkább a gyári csapattal fog zajlani, de Valentino fontos része az adatgyűjtésünknek. Így több pilóta megy vele a pályán, és nem kérdés, hogy a mérnökeink nézni fogják Fabio, Maverick és Rossi adatait is a motor fejlesztéséhez. De hasznos információink vannak Franky „A” specifikációjú motorjáról is. Szóval szerintem nem óriási változás ez, nem fogunk hiányt szenvedni sehol, és nem nagyon fog változni a motorfejlesztés módja.”

 
A csapatfőnökhöz hasonlóan Rossi sem számít nagy változásra attól, hogy 2021-től a szatellit csapatnál folytatja.
 
„Szerintem hasonlóan fognak bevonni, mint eddig, szóval ez nem sokat fog változni. De értesülnünk kell majd róla, hogy milyen mértékben. Annyit tudok tenni, hogy minden tapasztalatomat felhasználva próbálom elmondani, szerintem mire lehet szükségünk, de többé-kevésbé ugyanaz a problémánk, hosszú ideje hasonló gondjaink vannak. Szóval szerintem nem sok változás lesz az elkövetkező szezonban. Szerintem egyébként a japánok meghallgatnak, de végül azt csinálják, amit ők akarnak…”

Fotó: MotoGP Media


Hozzászólások