MotoGP Sepang Teszt
Superbike Aragon

John McGuinness újra gyári Hondán!

Öreg motoros nem vén motoros – a TT élő legendája 50 évesen is elindul a Man-szigeten!
P1race.hu 2021.12.01. 16:22:24
Olvasási idő: 3 perc
Váratlan bejelentés érkezett a motoros világba december elsején: a Honda Racing UK újra leigazolta a 23-szoros Man-szigeti TT-győztest, az élő legendát, John McGuinness-t!
John McGuinness-t aligha kell bemutatni a motorsportrajongóknak. Akik esetleg mégsem ismernék: az angol versenyző utcai versenyzés egyik legnagyobb alakja, 23 győzelmet szerzett a hírhedt Man-szigeti TT-n (tőle csak a szintén legendás Joey Dunlop szerzett többet, szám szerint 26-ot), de a többi nagy utcai versenyeken, így a NorthWest 200-on, az Ulster GP-n és a Macau Grand Prix-n is többször diadalmaskodott.

 A Man-sziget útjain (olykor kicsivel fölöttük)

Több márkával is versenyzett pályafutása során, legnagyobb sikereit azonban Hondával érte el, akiknél jó tíz évig gyári versenyző volt. Az aranyszárnyasok is sokat köszönhetnek neki: az idén harmincéves jubileumát ünneplő Fireblade összesen 20 TT-győzelmet szerzett, ebből 12-t John révén (a Honda egyébként a Man-szigeti TT legsikeresebb márkája, 189 győzelemmel).
De nemcsak a nagyköbcentis CBR, hanem McGuinness is jubilálni fog: a „Morecambe-i rakéta” jövőre 50 éves lesz, valamint a jövőre fogja megejteni a századik TT-rajtját. Az utolsó győzelmét a 2015-ös Senior TT-n aratta (mely az ezres Honda utolsó TT-győzelme is), amely egyben az egyik legfényesebbje is volt, hiszen megdöntötte az akkori pályacsúcsot, és kishíján bement a lélektani 17 perces határ alá (ezt azóta már mások megtették)

 Az utolsó győzelme, mellette James Hillier (b.) és Ian Hutchinson (j.)

Csapattársa a fiatal, de rutinos Glenn Irwin lesz: az északír versenyző az elmúlt két szezonban a Honda gyári versenyzője volt a Brit Superbike Bajnokságban, ahol egy-egy győzelmet szerzett a Fireblade-del. A Man-szigeti TT-n most fogja megejteni a debütálását, bár már van utcai tapasztalata: korábban már négyszer nyert a NorthWest 200-on, és egyszer a Macau Grand Prix-n is.

 Glenn Irwin: jó esélye van a legjobb TT-újonc címre

A Honda Racing UK csapata gyári szinten lesz jelen a 2022-es NorthWest 200 és Man-szigeti TT versenyeken az ezres géposztályokban: tehát a Superbike, Superstock és Senior versenyekenen.

Mindkét nagy utcai verseny elmaradt tavaly és idén is a COVID-járvány miatt. A tervek szerint a 2022-es NorthWest 200 május 10 és 14-e között lesz megtartva, míg a Man-szigeti TT a hagyományoknak megfelelően közel két hetes lesz: május 29-től június 10-ig fog tartani.
A Man-szigeti TT kapcsán több újítást és szabálymódosítást jelentettek be a szervezők, amik többek között a tévéközvetítésről, létszámkorlátozásról és a biztonság növeléséről szólnak, de ezekről majd egy másik cikkben számolunk be.

Fotó: Honda Racing UK
P1race.hu
További cikkeink
Hozzászólások
Hétvégi menetrend

VB állása
1
MotoGP
F. Quartararo
Yamaha
278
2
MotoGP
F. Bagnaia
Ducati
252
3
MotoGP
J. Mir
Suzuki
208
4
MotoGP
J. Miller
Ducati
181
5
MotoGP
J. Zarco
Ducati
173
Kövess minket
Podcast