Egyéb autósport

Kettős Penske-győzelem Iowában, Dixon 5.

Josef Newgarden ezúttal megállíthatatlan ellenfélnek bizonyult mindenki számára. Simon Pagenaud és Scott Dixon viszont ismét óriásit meneteltek.
Simon Pagenaud tegnapi győzelme után ismét várt egy iowai futam az IndyCar mezőnyére. Az első rajthelyről ezúttal Josef Newgarden rajtolt Will Power elől. A címvédő gond nélkül el tudott jönni a gördülő rajtnál, azonban meglépni csak nagyon lassan sikerült a többiektől. Hátrébb Patricio O’Ward, Santino Ferrucci és Tony Kanaan megelőzte Colton Hertát, de ezt leszámítva eseménytelenül zajlottak a körök. Tegnaphoz hasonlóan ezúttal is a 48. körben kezdődtek meg az első bokszkiállások.

A vezető kettősből Newgarden érkezett előbb, és kényelmesen vissza is tért az ausztrál csapattársa elé. Mögéjük ekkor O’Ward sorolt be, míg Scott Dixon a sokáig tartó várakozással bukott néhány pozíciót. Néhány kör múlva a McLaren versenyzője olyan tempót talált, hogy Powert lenyomva feljött a második helyre is. A 2014-es bajnok ezután sem igazán talált magára, így a tegnapi pole-t megszerző Conor Daly is megelőzte őt, kicsit hátrébb pedig Jack Harvey és Oliver Askew kerülte ki Ryan Hunter-Reayt. Már megkezdődtek a második kiállások, amikor is a csak oválversenyeken induló Ed Carpenter került bajba, miután nekiment a falnak és a pályát keresztezve tudta csak leparkolni az autót.

A kiállások során nem változott az élen álló trió sorrendje, azonban a tegnapi verseny nyertese ismét az utolsó helyről rajtolva már szinte közvetlenül ott volt mögöttük. Az újraindítás után sem igazán találta meg a tempóját Power, így Graham Rahal jött fel a harmadik helyre, míg Askew és Alexander Rossi kiélezett csatát vívtak a 14. pozícióért. Itt egy újabb nyugis szakasz következett. Az eseménytelen körözés után viszont jött a dráma: O’Ward autója lefulladt a bokszban, és bár a mexikóinak végül sikerült elindulnia, rengeteg pozíciót vesztett, míg Hunter-Reay feladni kényszerült a versenyt (az nem derült ki egyértelműen, hogy az amerikai bal első abroncsát rosszul rögzítették, és emiatt ment falnak, vagy ő maga hibázott).

Nagyjából 60 körrel a leintés előtt indult újra a verseny. Az első hat sorrendje ekkor Newgarden-Power-Daly-Rahal-Pagenaud-Dixon volt. Közülük a harmadik helyezettnek még ki kellett jönnie kerékcserére, más változás azonban már nem történt a verseny végéig, így kettős Penske-siker született, ráadásul ezzel mindkét iowai futamot ők húzták be idén. A top10-ben mögöttük Rahal, Pagenaud, a bajnokságot továbbra is vezető Dixon, Jack Harvey, Askew, Rossi, Marcus Ericsson és Kanaan zártak.  

A futam végeredménye: Fotó: IndyCar Media; Joe Skibinski


Hozzászólások