Egyéb motorsport

Kovács Bálint küzdelmes hétvégén van túl

Több tényező is hátráltatta Bálintot az aragoni versenyhétvégén.
Folytatódott a Spanyol Superbike Bajnokság, mely Open1000 értékelésében Kovács Bálint is részt vesz. A harmadik hétvégét a Motorland Aragonban rendezték, melyen Bálint még korábban sosem járt.
A szabadedzésekről már itt beszámoltunk, a csapat előzetes közleményét pedig itt olvashatjátok. Így a csütörtöki és pénteki napokról most nem ejtenénk szót.

SZOMBAT

A nehézkes szabadedzések után Bálint számára jól alakult az időmérő edzés, mivel megszerezte az Open1000 kategória rajtelsőségét, amely egyben az összetett 11. rajthelyet jelentette.
 
A változékony időjárás azonban megkeverte a lapokat: a rajt előtt többször is esett az eső, így a verseny rajtjakor, bár sütött a nap, a pálya még vizes volt, bár már elkezdett száradni.
 
 Hol esett, hol elállt (itt éppen esett)

Ezért úgy döntöttek Bálinték, hogy elöl meghagyják az esőgumit, hátulra viszont slicket raknak fel. Ám nem tudták, hogy a versenytávot az igazgatóság 9 körre rövidítette. A taktika bevált volna az eredeti körtávra, ám a rövidítettre nem. Így Bálint elveszítette a gumipókert: az első körben visszaesett az utolsó helyre, ahonnan csak a 17. helyre jött fel, ami az Open1000 értékelésben a nyolcadik helyet jelentette. A versenyt toronymagasan a korábbi bajnok Carmelo Morales nyerte Ivo Lopes és Oscar Gutierrez előtt. Az Open1000 értékelést a Dunlop tesztcsapatában induló brililáns német versenyző, Markus Reiterberger nyerte Christian Palomares és Daniel Saez előtt.
 
 Az első verseny végeredménye

Bálint így értékelt a szombati verseny után:


VASÁRNAP

A vasárnap délelőtti bemelegítésen Bálint az összetett 15., az Open1000 kategória ötödik helyét szerezte meg. A vasárnapi verseny már száraz pályán zajlott. A szabályok értemében Bálint a 13. helyről indult. Stabilan maradt középtájban, de Daniel Saez és Marc Miralles ott voltak mögötte.
 
 Bálint (27) itt még Saez (26) és Miralles (6) előtt

Bálint sokáig a 12. helyen volt, ám négy körrel a vége előtt Saez, majd két körrel később pedig Miralles is elment mellette. Így Bálint végül az összetett 14., az Open1000 kategórián belül pedig az ötödik helyen zárta a versenyt. Az eddigi fő riválisa, Ville Valtonen ezúttal mögötte végzett. Az összetett versenyben Ivo Lopes dominált végig, mögötte hosszú körökön át Alejandro Medina és Markus Reiterberger voltak. Carmelo Morales is tartotta velük a lépést, ám ő a negyedik körben elesett, és bár folytatni tudta, csak a mezőny végére állt vissza. Medina és Jordi Torres a hosszú egyenes végén kölcsönösen kitessékelték egymást a nem használt vonalvezetésre, elköszönve így a dobogótól. Lopes nyert Reiterberger és Granado előtt, ám mivel az Open1000-eseket külön értékelik, az összetett második Reiterberger helyett végül Naomichi Uramoto állhatott fel az SBK dobogóra. Az Open1000-ben megismétlődött a szombati pódium: Reiterberger – Palomares – Saez sorrendben.
 
 A második verseny végeredménye

A második versenyt élőben közvetítették a YouTube-on, méghozzá Haraszti Ádám kommentálásával. Itt lehet megtekinteni: 


A tabella is átalakult, Bálint elvesztette a vezetést, de az állás nagyon szoros. Miralles előzése azt jelentette, hogy egyetlen ponttal, de ő vezet az Open1000 értékelésben – mindössze egyetlen ponttal megelőzve Bálintot és a vele holtversenyben második Valtonent. De Saez és Palomares is lőtávolon belül van.
Az SBK-ban Lopes előnye megnyugtatónak tűnhet, de nem dőlhet hátra: Morales és Ramos nagy csatában vannak az ezüstért, Jordi Torres pedig negyedik – mivel a navarrai fordulót a Moto E világkupa miatt kihagyta.

A bajnokságok állása:
 
Spanyol Superbike - Open 1000      
         
1. Marc Miralles SPA BMW 86
2. Kovács Bálint HUN Yamaha 85
3. Ville Valtonen FIN BMW 85
4. Daniel Saez SPA Kawasaki 80
5. Christian Palomares SPA Kawasaki 78
6. Roberto Blazquez SPA BMW 71
7. Markus Reiterberger GER BMW 50
8. Javier Artime SPA Honda 48
9. Oscar San Emeterio SPA Yamaha 42
10. Nicholas Peter Edgeley GBR BMW 33
11. Raül Torras SPA Honda 25
12. Miguel Cortes SPA Yamaha 24
13. Julio Dominguez SPA Suzuki 24
14. Francisco Alonso SPA Kawasaki 22
15. André Pires POR Yamaha 20
16. Philippe Le Gallo SPA Honda 13
17. Enrique Marcos Felipe SPA Yamaha 11
18. Julien Leyninger FRA Yamaha 8
19. Florent Verchere FRA Yamaha 8
         
Spanyol Superbike - SBK      
         
1. Ivo Lopes POR BMW 114
2. Carmelo Morales SPA Yamaha 81
3. Roman Ramos SPA Kawasaki 77
4. Jordi Torres SPA Honda 68
5. Naomichi Uramoto JPN Suzuki 67
6. Oscar Gutierrez SPA Yamaha 57
7. Eric Granado BRA Honda 55
8. Alejandro Medina SPA Kawasaki 48
9. Alessandro Zaccone ITA Yamaha 47
10. Leandro Mercado ARG Suzuki 13
11. Xavier Pinsach SPA Suzuki 13
12. Christian Palomares SPA Kawasaki 10
 
Gratulálunk Bálint helytállásához. A következő versenyt egy hónap múlva rendezik Barcelonában.

Fotó: New2 Project, RFME


Hozzászólások