MotoGP

KTM: Zarco könnyes szemmel kérte a szerződése felbontását

Pit Beirer motorsportfőnök beszélt a francia szerződésbontásának körülményeiről, arról viszont vélhetően csak a szezon végén döntenek, ki veszi át a helyét a gyári alakulatnál.
Tisztelt Olvasóink! A P1race.hu a motorsportok egyik hazai piacvezető portálja. A honlap története 2004-ben indult motogphirek.hu néven, azóta több – szakmai és megjelenésbeli – megújuláson is átesett, pozícióját azonban mindvégig megőrizte. Mivel nem áll mögöttünk tőkeerős befektető, sem politikai támogató, így ahhoz, hogy továbbra is a megszokott vagy még annál is jobb színvonalon végezhessük a munkánkat, az Önök támogatására és segítségére is szükségünk van. Kérjük, támogassák honlapunkat a Patreonon keresztül !

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a KTM az Osztrák Nagydíj utáni hétfő reggel bejelentette, hogy felbontják Johann Zarco 2020 végéig szóló szerződését, így a francia egyetlen idény után távozik az osztrák gyártótól. Azt eddig is tudni lehetett, hogy a korábbi kétszeres Moto2-es világbajnok kérte a kontraktus felbontását az idei szenvedésére tekintettel, most pedig Pit Beirer, a KTM motorsportfőnöke beszélt részletesen arról, mi is történt pontosan Spielbergben:

„Nem egészen a mi döntésünk volt” – mondta el Beirer a Red Bull tulajdonában lévő Servus TV-ben. „Johann szombat este odajött hozzám és Mike Leitnerhez, találkozni akart velünk. Kicsit meglepődtünk, mert furcsa időzítés volt egy rövid megbeszéléshez. Leült elénk, nagyon feszülten és könnyes szemmel, és azt mondta, hogy nem bírja ezt tovább, és szeretne kilépni a szerződéséből. Nem igazán lehetett ezen mit megbeszélni. Rendkívül határozott és világos volt a döntése, és egyúttal szomorú.”

„Számunkra igazából rettenetesen szomorú, de azt is szerettük volna, hogy segítsünk neki kikeveredni ebből a helyzetből és nem terhelni őt többé. Emberként nagyon kegyetlen volt nézni, ahogy ott ült. Másfelől viszont sportszakmai szempontból érthető a dolog. Úgy látja, velünk egy völgybe került, ahonnan már nem tud kijönni, és most csak szeretné rendezni magát és a dolgait.”


Zarco maga röviden ennyit írt a szakítás kapcsán a közösségi oldalain: „Nehéz volt ezt a döntést meghozni. Lehetőségem van a világ legjobb munkáját végezni, és szeretném ezt mosolyogva és dobogókért harcolva csinálni” – fogalmazott a motoros, aki a MotoJournalnak nyilatkozva hozzátette: „A legegyszerűbb módon akartam ezt intézni: először kilépni a KTM-es szerződésemből, aztán valami más után nézni. A brnói első rajtsoros indulásom megmutatta számomra, hogy még megvan a sebességem. Szeretnék a MotoGP-ben maradni, ezen dolgozom. Silverstone-ra lehet előrelépés.”

Az biztos, hogy Zarcónak nem lesz könnyű dolga, ha a királykategóriában akar maradni, hiszen gyakorlatilag az összes ülés foglalt már 2020-ra. A francia versenyző jövője mellett az is kérdés, ki fogja pótolni őt jövőre a KTM gyári alakulatánál. Rövid ideig Jack Miller neve keringett a sajtóban, ám úgy tudni, az ausztrál végre aláírta a hosszabbítását a Pramac Racinggel, miután Jorge Lorenzo is biztosította a Repsol Hondát a maradásáról.

Kézenfekvő lenne esetleg a tesztpilóta Mika Kallio bevetése (a hasonló szerepkört betöltő Dani Pedrosa határozottan elzárkózott a versenyzéstől) vagy a Tech3-nél szereplő Miguel Oliveira előléptetése, de Beirer szerint nem fogják elkapkodni a döntést – már csak azért sem, mert a helyzetüket nehezíti, hogy szinte mindenkinek 2020 végéig érvényes a szerződése, ezért is hatványozottan rossz Zarco távozásának időzítése. „Új jelentkezési határidőt szabtunk meg ma. November 19-ig, a valenciai szezonzáróig fog tartani, a világ bármely részéről várjuk a topversenyzőket jelentkezni a MotoGP-s ülésre” – fogalmazott a KTM motorsportfőnöke.

Fotó: Red Bull Content Pool


Hozzászólások