F1

Leclerc: „Nem vártam ilyen jó szezont magamtól”

A monacói pilóta elmondása szerint hihetetlen sikerekkel zárta első ferraris évét, amivel saját magát is meglepte.
Charles Leclerc a Saubernél töltötte el első Forma-1-es szezonját, amely után a második évben máris lehetőséget kapott a Ferrarinál. Már a második versenyhétvégén sikerült megszereznie a pole-pozíciót, azonban egy technikai meghibásodás miatt csak a harmadik helyen tudta befejezni a Bahreini Nagydíjat. Azonban Belgiumban és a Ferrari hazai pályáján, Olaszországban sikerült az élen zárnia a futamot. Két győzelmével, hét rajtelsőségével – amiből neki sikerült a legtöbbet szerezni –, és további nyolc dobogós helyezésével a világbajnokságban a negyedik helyezést érte el. Ezzel 24 ponttal többet gyűjtött, mint négyszeres világbajnok csapattársa, Sebastian Vettel.

„Örülök. Ha valaki az év elején azt mondja, hogy hét pole-pozíciót és tíz dobogót szerzek idén, nem hittem volna el neki. Szóval ez mindenképpen jobb, mint amire számítottam” – mondta a monacói a Motorsport.com oldalának. „Visszatekintve volt néhány hibám, így most az a célom, hogy ezeket elemezzem, és ne ismételjem meg őket. De összességében elégedett vagyok az első szezonommal.”

Leclerc-nek számos esélye lett volna az áttörést jelentő első győzelmet elérnie már a nyári szünet előtt is, azonban nem egyszer rajta kívül álló okok miatt ez nem sikerült. Azerbajdzsánban – ahol egyébként esélye lett volna a rajtelsőségre – ütközött, illetve Max Verstappen is megelőzte az Osztrák Nagydíj hajrájában, és megemlíthető még az esős, szerencsétlenül alakult Német Nagydíj is, ahol szintén lehetősége lett volna az első rajtkockából indulni, de egy újabb műszaki meghibásodás miatt már a kvalifikáción sem tudott elvárásainak megfelelően teljesíteni. A nyári szünet után képes lett volna négyszer győzni egymás után, de a Ferrari stratégiája miatt csapattársa, Sebastian Vettel nyerte a Szingapúri Nagydíjat – igaz, az Orosz Nagydíjon Vettel kiesését követően legalább fel tudott állni a dobogó harmadik fokára, miután szerencsétlenül jött ki számára a VSC-fázis.

„Nem volt egy könnyű szezon. Eleinte sokat szenvedtünk, de úgy gondolom, jól dolgoztunk, és a kemény munka kifizetődött a szezon második felére, aminek eredménye a két hihetetlen győzelmem is. Monza minden álmomat felülmúlta. A dobogó tetején állva látni a rengeteg Ferrari-szurkolót egyszerűen őrületes volt. Ezeket a pillanatokat sosem fogom elfelejteni. Persze még mindig vannak dolgok, amiket jobban kell csinálnom, így keményebben fogok dolgozni, hogy még jobban teljesítsek. Biztos vagyok benne, hogy az elkövetkező évek jobbak lesznek.”

Írta: Dugnovics Barbara; Fotó: Ferrari S.p.A.


Hozzászólások