MotoGP

Leitner szerint a mérnökök sokat tanulhatnak Pedrosától

Kevésszer említik annyiszor a tesztpilóta munkájának fontosságát, mint a KTM esetében a háromszoros világbajnok MotoGP legenda esetében.
Dani Pedrosa 2018-as visszavonulása után szerződött tesztpilótának az osztrák gyártóhoz, azóta pedig a fejlődésben lévő motorok még gyorsabb ütemben zárkóztak fel az élmezőnyre. A munka gyümölcse 2020-ra érett be igazán, amikor megszerezték a történelmi első győzelmet, amit további kettő követett (összességében csak a Yamaha szerzett több futamgyőzelmet) számos dobogó kíséretében.
Mike Leitner már a Hondás időszakban is dolgozott együtt Pedrosával, és úgy véli, a KTM mérnökei rengeteget tanulhatnak tőle.

„Úgy vélem ő egy nagyon tapasztalt MotoGP versenyző, és amiben Dani igazán jó, hogy nemcsak egyetlen köridőre koncentrál. Mivel nagyon alacsony, és csak bizonyos szintű energiája van a versenyekre, ezért a teljes pályafutása során fejben azon volt, hogy versenytávon min lehet változtatni. Ebben ő igazán jó, sokan rengeteget tanulhatnak tőle.”
„Nem mindig könnyű együtt dolgozni az emberekkel. Mondjuk képzeljünk el egy fiatal tervezőt, vagy mérnököt egy hónapig dolgozni csak egy részterületen. Felcsigázottan elhozod a tesztre, és az első dolog, amit a pályáról visszatérve a garázsba mond a versenyző, hogy dobhatjuk a kukába, vagy valami hasonló. Dani azonban jól csinálja. Egyenes és őszinte. Úgy vélem, 2 év teszt után mindenki megérti őt a KTM-nél, és a visszajelzései alapján egyre jobban dolgoznak.”

A tavalyi sikerek után a KTM a kedvezményeket elveszti 2021-re, amikkel a gyengébb gyártókat kívánják segíteni (tehát már csak az Apriliára vonatkozik), ezzel együtt pedig nagyobb nyomás alatt kell teljesíteni, ennek ellenére minden korábbinál magabiztosabban vágnak neki az idénynek.

Fotók: MotoGP Media


Hozzászólások