Superbike

Lesz-e még ilyen? A legjobb Superbike újonc(ok)

A Superbike világbjanokság mezőnyés csatlakozik jövőre a Supersport mezőnyét idén letartoló Andrea Locatelli, ráadásul a gyári Yamaha alakulat színeiben. Vajon lehet egyből esélye az olasznak a világbajnoki címre, vagy egyáltalán sikeres lesz a Superbike-ban?
A Superbike hivatalos weboldala nemrég két cikk formájában rendezte sorba, a sorozat történetének (szerintük) legjobb újoncait, ami a következőképpen nézett ki:
 
Rang Versenyző Motor Újoncév 1. hely További dobogó Pole pozíció Pontverseny
1 Ben Spies Yamaha 2009 14 3 11 1
2 Alvaro Bautista Ducati 2019 16 8 4 2
3 John Kocinski Ducati 1996 5 5 3 3
4 Max Biaggi Suzuki 2007 3 14 0 3
5 Scott Redding Ducati 2020 5 9 1 2
6 Marco Melandri Yamaha 2011 4 11 1 2
7 Cal Crutchlow Yamaha 2010 3 7 6 5
8 Noriyuki Haga Yamaha 1998 5 2 1 6
9 Jonathan Rea Honda 2009 2 6 0 5
10 Garrett Gerloff Yamaha 2020 0 3 0 11
 
Gerloff szerepeltetése kissé érthetetlen, hiszen még Ben Bostrom újoncévét is előtte tettem volna be helyette, azonban talán ez már gusztus kérdése is. Annyi bizonyos, hogy az abszolút első helyen nálunk is Ben Spies áll, hiszen előtte és azóta sem volt olyan "rookie", aki egyből világbajnoki címet nyert. Az amerikai kapcsán már akkor is és azóta is felmerültek ugyan hasonló kritikák, mint amikről a friss MotoGP világbajnok Joan Mir, vagy éppen ennek vonatkozásában Nicky Hayden 2006-os vb-címe kapcsán beszéltünk, vagyis, hogy 2009-ben a Superbike-ban inkább Haga bukta el a bajnoki aranyat, mintsem Spies nyert. Badarság… A tizennégy győzelem magáért beszél, illetve ha egyáltalán a tézis valamennyire igaz is lenne, akkor is ott kellett lennie Spiesnek ahhoz, hogy kihasználja ezt a lehetőséget. Motorozási, valamint személyiségi stílusjegyeit tekintve is nagy kedvencem volt “Könyök Kölyök”, kár tagadni, emiatt is rettentően sajnálom, hogy a MotoGP-be beletört a bicskája, a sérüléseiről nem is beszélve. A számok nyelvén nála jobb szezont Alvaro Bautista futott ugyan, hiszen elképesztő módon a tavalyi évad mind az első 11 (!!!) futamát megnyerte, mégis elveszítette a világbajoki címet. Ettől függetlenül vitathatatlan, hogy egyértelműen ott van a Superbike legjobb újoncai között, Spies egyedül a vb-címe miatt előzi meg, ez sem kérdés. A listán őket követő hét versenyzőnek egyértelműen a top10-ben a helye, azonban némi túlzással élve őket már bármilyen sorrendben lehete listázni.
A feljebb felvetett kérdés adott, vagyis hogy lesz-e jövőre olyan újonc (egyértelműen Andrea Locatellitől várnánk) aki hasonlóan karizmatikus lehet a kezdetektől fogva, mint mondjuk Spies, Bautista, vagy éppen Redding és Melandri, csak, hogy a viszonylagos közelmúltat emlegessük. A regnáló Supersport világbajnok számára papíron adott lesz a technikai háttér, a kérdés csupán az, hogy amit láthattunk tőle a 600-asok között, azt mennyire sikerül átültetnie a Superbike-ba. Jelenleg nehezen elképzelhető, hogy Andrea Lovatelli harcban lesz a világbajnoki címért (sokkal inkáb Razgatlioglu), bár sosem lehet tudni. Amennyiben lehetne kívánni, a következő koreográfiát jelentősen emészthetőbbnek gondolnám (utólagosan), “idekeverve” más sorozatokat és versenyzőket is.  Először is Andrea Locatellinek inkább a Moto2-ben kellett volna egy top csapatnál lehetőséget kapnia (nyilván itt nem számolunk azzal a tényezővel, hogy ő maga milyen irányba óhatja terelgetni a karrierjét), míg a Superbike gyári Yamaha alakulathoz pont azt az ötszörös amerikai Superbike bajnok Cameron Beaubiert szerződtettem volna, aki csupán a Moto2-ben kapott lehetőséget.
 
Locatelli a Supersportban tarolt, de mire lesz képes a Superbike-ban?
 
Palencsár Tibor kollegám épp a napokban zajlott beszélgetésünk során hívta fel a figyelmet arra, hogy korábban jóval direktebb “átjárás” is lehetséges volt az amerikai (kérlek nézzétek el nekem, számomra még mindig AMA Superbike) Superbike és a MotoGP között. Mostanra viszont elértük azt a negatív értelmben elképesztő “szintet”, hogy öt AMA bajnoki cím mindössze egy Moto2-höz elegendő. Beaubier számára, tekintve, hogy az Egyesült Államokban is Yamahával versenyzett, abszolút kézenfekvő lett volna a Superbike vb-n is a Yamaha, mivel “házon belül” kellett volna igazolni. A Moto2-t már-már némi túlzással élve (és most erős leszek) megalázónak érzem és abszurd, hogy ennyire nincs már presztízse 5 (!) amerikai Superbike bajnoki aranynak. Sőt messzebre megyek: Beaubierrel akár a MotoGP-ben is meg  lehetett volna próbálkozni, amit egyáltalán nem gondolnék elvetélt ötletnek, bár ez is talán ízlés kérdése. Zárásként visszakanyarodva azonban az eredeti topikhoz: Képes-e Andrea Locatelli meglepni újra a motorsport rajongókat, ahogy tette a Supersportban? Lucas Mahias is ott van ugyan a talomban, de talán a Puccetti Kawasaki nem az az alakulat amely a vb-címért megy majd.

Fotó: World Superbike Media


Hozzászólások