MotoGP Sepang Teszt
Superbike Aragon

Lorenzo: A csúcsról a mélybe és vissza

Jorge Lorenzo visszaemlékezett arra a mélypontra, ami a karrierjét majdnem derékba törte. Végül egy telefonhívásnak köszönhetően minden megváltozott. Mindez a 2018-as mugellói futam előtt történt, amelyen a spanyolt első helyen intette le a kockás zászló, több mint 6 másodperccel megelőzve csapattársát.
Dányi Gyöngyi 2022.01.05. 08:33:53
Olvasási idő: 2 perc
A 34 éves pilóta, Alberto Puig, illetve Lorenzo személyi edzője úgy vélik, nagyon fontos a mentális egészség ebben a sportágban. Ha egy versenyző számára nem jönnek az eredmények, és csapata is lemond róla, elindul lefelé a lejtőn és kérdés, hogy van-e visszaút.

„Mugello előtt levertnek éreztem magam, mert tudtam, hogy a következő szezonban nem lesz motor, amire felüljek, és pont a karrierem legjobb pillanatában éreztem ezt.” – kezdi a spanyol versenyző a DANZ-nak adott interjújában. – „ Negatívan láttam mindent és csak aludni akartam. Nem tudom, hogy ez egy enyhe depresszió volt-e vagy egyszerűen csak egy szomorúbb pillanat, de valóban leterített.”

Lorenzo számára az jelentette a fordulópontot, amikor Alberto Puig felkereste a Hondától. Honfitársa így emlékszik vissza a történtekre: „A Ducatinál kemény időszakot élt meg, a dolgok nem a tervei szerint alakultak és voltak gondjai. Eldöntöttük, hogy beszélünk vele. Emlékszem, hogyan hívtam fel: nem egyeztünk meg semmiben, de volt elképzelésünk arról mit kellene tennünk.”
A mallorcai versenyző akkori személyi edzője, Iván López is megszólalt a téma kapcsán: „Egy barcelonai szállodában voltunk. Vittem neki egy szobabiciklit, mert nem akart edzeni, én viszont rákényszerítettem. Egy nap nagy nehezen elkezdett tekerni, és Alberto Puig ekkor felhívta. Ahogy letette a telefont, megölelt és ugrálva az ágyon azt kiabálta: ’Enyém az ülés’. Ez megváltoztatta a hozzáállását. Ugyanaz a pilóta, ugyanaz az ember a legjobbat tudja kihozni magából, ha mentálisan stabil és fizikailag is jól van, illetve ha jól érzi magát a motoron és a csapatban. Ha minden összeáll, le tud győzni az ember bárkit, de fordított esetben – ugyanaz a versenyző tud utolsó is lenni. Ilyen a MotoGP, ilyen a sport. A ’megszállottság’ kifejezés negatívan hangzik, de a sport egyre professzionálisabb, módszeresebb lesz és vagy a 100%-ra törekszel vagy nem tudod felvenni a harcot a többiekkel.”

Fotó: MotoGP Media
Dányi Gyöngyi
További cikkeink
Hozzászólások
Hétvégi menetrend

VB állása
1
MotoGP
F. Quartararo
Yamaha
278
2
MotoGP
F. Bagnaia
Ducati
252
3
MotoGP
J. Mir
Suzuki
208
4
MotoGP
J. Miller
Ducati
181
5
MotoGP
J. Zarco
Ducati
173
Kövess minket
Podcast