Lucchinelli: „Halált kívántak nekem azért, amit Rossiról mondtam”

Marco Lucchinelli, az 500-asok 1981-es világbajnoka korábban úgy nyilatkozott Valentino Rossiról, hogy szerint a „Doktor” nem a megfelelő időben döntött a visszavonulás mellett, ami miatt halálos fenyegetéseket kapott a szurkolóktól.
Forgó Ariel János 2021-10-10 14:44:31
Marco Lucchinelli még a nyáron (valamint közvetlenül a katari szezonnyitót követően) nyilatkozott Valentino Rossiról, mely végül eléggé kiütötte a biztosítékot az olasz versenyző szurkolóinál. A korábbi 500-as menő állítása szerint halálos fenyegetéseket is kapott, azonban mielőtt rátérnénk az ügy végkifejletére, nézzük meg, hogy mit is mondott Lucchinelli, amellyel nem nyert el túlzottan nagy szimpátiát: „A világbajnokságon ő korábban újdonságnak számított, másként versenyzett, mint a többiek, egy géniusz volt. Most azonban le kellett szállnia a földre és nem szabadna annyi kifogást keresnie. Helyet kellene hagynia a fiatal versenyzőknek. Anélkül mondom ezt, hogy elvennénk egy kilencszeres világbajnok érdemeit.” – mondta Lucchinelli (aki egyébként a „Doktor” édesapjának Graziano Rossinak jó barátja) még a szezon kezdetén. Talán nem meglepő, hogy akkoriban ezt nem hagyta szó nélkül Valentino Rossi, aki egyébként is szívbaj nélkül mondja ki a véleményét. „A múltban nagyon jó barátok voltunk és minden alkalommal, amikor találkoztunk szuper kedves volt velem, sőt úgy is fogalmazhatnék, hogy kinyalta a seggem. Mondom ezt még akkor is, ha ez egy undorító megfogalmazás. Nem tudom, hogy egy adott ponton Lucchinelli miért beszélt így rólam, emellett pedig nem is értem. Tulajdonképpen persze mindenkinek meglehet a véleménye, ami megbocsájtható.”
 
Később aztán Lucchinelli egy újabb kérdezz-felek interjú során ismét beszélt a „Doktorról” megerősítve az általa korábban már képviselt álláspontot: „Nem érdekel, hogy mások mit mondanak, tudom, hogy igazam van, amit az eredmények is alátámasztanak. Nincs több mondanivalóm, egyszerűen csak én voltam az első, aki ezt ki is mondta. Sajnálom őt, mivel nem a megfelelő módon fejezi be a karrierjét.” – magyarázta Lucchinelli, aki még egy Marquezzel való összehasonlítással is megfejelte a dolgot. „A catalunyai futamon Marquez 50 méterre volt a vezetőtől, amikor elesett. A különbség pedig ez. Mindeközben Valentino alaposan lemaradva hátul ment, olyan versenyzőkkel, akiknek nincs esélyük a dobogóra. Hatalmas különbség. Marquez sérült és nem is fejlesztette a motort. Mit várunk, csodát? Lényegében azt teszi, hiszen kockáztat és elesik, mivel a gondolkodásmódja ugyanaz, azonban hiányzik a szuper ereje. Nincsen jól, mégis annál többet tesz. Bárki, aki kritizálja őt és azt akarja, hogy fejezze be, nem érti az egészet.” – magyarázta Lucchinelli. Az egykori világbajnok Rossi kapcsán hozzátette azt is, hogy utoljára 2009-ben nyert világbajnoki címet, futamot pedig három éve, jelenleg pedig csak azért versenyez, hogy egyáltalán célba érjen.
 
A 67 éves korábbi versenyző az általa elmondottak nyomán számos nem túl kedves üzenetet kapott, melyekről így beszélt: „Egyszerűen kifejtettem a véleményem, ők pedig inzultáltak és nekem, a fiamnak, valamint az édesanyámnak is azt kívánták, hogy bárcsak meghalna. Merthát a social mediaban egészen kiváló szakértők vannak. Olyasmit mondtam, amit hogyha jobban megnézünk, nem volt hiba. Azt mondtam ki, amit gondolok, vagyis, hogy Valentino Rossinak már rég vissza kellett volna vonulnia. Azt mondják én voltam a seggnyaló, miközben ők azok. Nem mondtam semmi offenzív jellegűt, tekintve, hogy tíz verseny után még a pontszerzés is nehezére esik. Nem túl jó érzés látni egy olyan versenyzőt, aki az utolsó helyekért küzd, miközben egy ugyanolyan motor, mint az övé, ott van az élen.” – fejtette ki álláspontját Lucchinelli.

Fotó: MotoGP Media
Forgó Ariel János
További cikkeink
Hozzászólások
Hétvégi menetrend
Fast Lane

VB állása
1
MotoGP
F. Quartararo
Yamaha
234
2
MotoGP
F. Bagnaia
Ducati
186
3
MotoGP
J. Mir
Suzuki
167
4
MotoGP
J. Zarco
Ducati
141
5
MotoGP
J. Miller
Ducati
140
Kövess minket
Podcast