MotoGP Sepang Teszt
Superbike Aragon

Mandalika – Cluzel 12 (!) helyet javítva győz a szezon legizgalmasabb futamán, Sebestyén 10.

Nem túlzás azt állítani, hogy a 2021-es szezon legizgalmasabb Supersport viadalát láthattuk a Supersport második indonéz viadala során. A versenyt a 13. helyről rajtoló Jules Cluzel nyerte az MV Agustával motorozó Niki Tuuli, valamint a regnáló világbajnok, Dominique Aegerter előtt.
Forgó Ariel János 2021.11.21. 07:25:56
A Supersport második futama – akárcsak szombaton – úgy ezúttal is gond nélkül rajtolt el. A start Öncünek sikerült a legjobban olyan tekintetben, hogy a török motoros a nyolcadik helyről vágott neki a versenynek, mégis már az első kört az első helyen fejezte be. Kiválóan kezdett Sebestyén Péter is, hiszen a magyar versenyző nemkülönben gyorsan javított rajtpozícióján és a hetedik helyen kezdte meg a harcot Jules Cluzel mögött. Az első körök egyik legjelentősebb eseménye Manuel Gonzalez hatalmas bukása volt, aki az emiatt az élmezőnyből kiesve volt kénytelen idő előtt feladni a küzdelmet. Az élen Öncü, valamint Caricasulo állt össze a győzelemért folytatott harcra, őket pedig egy másodperces hátrányban Tuuli követett harmadikként De Rosával és Aegerterrela sarkában. A futam során viszonylag hamar alakultak ki nagyobb távolságok a versenyzők között, ami egyúttal döntött arról is, hogy Sebestyén Petinek a hetedik hely megvédésének feladata juttot.
 
Egy ideig úgy tűnt,hogy Tuulinak akár a győzelem is meglehet, azonban a finn végül egy második helyet hozott a mezőny egyetlen MV Agustájával
 
Petitől sikerült ugyanis ellépnie Cluzelnek, míg a magyar versenyző vezette azt a többek között Soomer, Orradre, Odendaal vezettbe bolyt, mely a hetedik pozíciórért ment. Az élen bár kezdetben úgy tűnt, hogy párharc lehet az első helyért, azonban egy időre összeállt egy hat versenyzőből álló vezető boly a Tuuli, Caricasulo, De Rosa, Cluzel, Aegerter és Öncü sorrendben. A futam kezdetén tehát élen álló török öt helyet is veszítve hátrébb esett egy apró hibának is köszönhetően.  Az utolsó öt kört kvázi Steven Odendaal bukása nyitotta meg. (Nem mellesleg a dél-afrikai versenyző motorja “önállósította” magát - lásd fenti videó) Ha pedig már az EvanBros versenyzőjét említettük, akkor hozzá kell tenni, hogy Sebestyén Peti ekkor a tizenegyedik pozícióban motorozva haladt idei utolsó futamának teljesítése felé.
 
A regnáló világbajnoké (Dominique Aegerter) lett a dobogó legalsó foka
 
Az szezonzáró futamgyőzelméért zajló csatában a végére csak Caricasulo, Tuuli, Cluzel és Aegerter maradt. Az első versenyen harmadik helyet szerző Caricasulo megpróbált lélegzetvételnyi előnyhoz jutni az élen, azonban Cluzel – aki nem mellesleg jelentős felzárkózást mutatott be a viadal során – nem hagyta ezt és ő próbálta meg az élen diktálva a tempót behúzni a diadalt. Az utolsó kör kezdetére Aegerter is megelőzte Caricasulot, majd a regnáló Supersport világbajnok azonnal Cluzel után eredt és bár sikerrel meg is előzte a franciát, mégis a 13. rajthelyről zárkózó yamahás szinte váratlanul vissza tudott vágni. Az utol három kanyarban zajló adok-kapok alaposan megkavarta még a befutót, hiszen másodikként Tuuli ért célba, a harmadik pedig Aegerter lett. Caricasulo ezúttal lemaradt a pódiumról.
Sebestyén Peti újabb top10-es helyezéssel zárta a szezont
 
A mezőny és egyben a világbajnoki sorozatok idei egyetlen állandó magyar résztvevője, Sebestyén Péter tízedikként látta meg a kockás zászlót, vagyis top10-es helyezéssel zárja az idei szezont, melyet év közbeni csatlakozással (Assen) kezdett meg a Supersportban.
 
A második futam végeredménye:
 
1 J.  CLUZEL GMT94 Yamaha Yamaha YZF R6  
2 N. TUULI MV Agusta Corse Clienti MV Agusta F3 675 0.419
3 D. AEGERTER Ten Kate Racing Yamaha Yamaha YZF R6 0.640
4 F.  CARICASULO VFT Racing Yamaha YZF R6 0.714
5 R. DE ROSA Orelac Racing VerdNatura Kawasaki ZX-6R 1.802
6 C. ONCU Kawasaki Puccetti Racing Kawasaki ZX-6R 6.922
7  H. SOOMER Kallio Racing Yamaha YZF R6 11.873
8 R. KRUMMENACHER CM Racing Yamaha YZF R6 12.659
9 P.  OETTL Kawasaki Puccetti Racing Kawasaki ZX-6R 13.807
10 P.  SEBESTYÉN Evan Bros. Yamaha Team Yamaha YZF R6 19.522
11 V.  TAKALA Kallio Racing Yamaha YZF R6 20.007
12 U. ORRADRE Yamaha MS Racing Yamaha YZF R6 28.530
13 G. HENDRA PRATAMA Ten Kate Racing Yamaha Yamaha YZF R6 37.296
14 A. GONZALEZ VFT Racing Yamaha YZF R6 52.763
15 J.  BUIS G.A.P. MOTOZOO Racing by Puccetti Kawasaki ZX-6R 1'14.962
  S. ODENDAAL Evan Bros. Yamaha Team Yamaha YZF R6 5 Laps
  G. VAN STRAALEN EAB Racing Team Yamaha YZF R6 6 Laps
  D. VALLE Yamaha MS Racing Yamaha YZF R6 12 Laps
  M. GONZALEZ Yamaha ParkinGo Team Yamaha YZF R6 18 Laps
  C. BERGMAN Wojcik Racing Team Yamaha YZF R6  

Fotó: World Superbike Media
Forgó Ariel János
További cikkeink
Hozzászólások
Hétvégi menetrend

VB állása
1
MotoGP
F. Quartararo
Yamaha
278
2
MotoGP
F. Bagnaia
Ducati
252
3
MotoGP
J. Mir
Suzuki
208
4
MotoGP
J. Miller
Ducati
181
5
MotoGP
J. Zarco
Ducati
173
Kövess minket
Podcast