MotoGP Sepang Teszt
Superbike Aragon

Mandalika – Razgatlioglu megtörte Rea hat éve tartó egyeduralmát: A török az új világbajnok

Igen szoros és egyben kiélezett, rengeteg izgalmat hozó első indonéz viadal során Toprak Razgatlioglu egy második hellyel biztosította be magának a végső győzelmet. A futamot Jonathan Rea nyerte, míg a dobogóra még Scott Redding állhatott fel.
Forgó Ariel János 2021.11.21. 05:06:55
Kezdetben azt hihettük, hogy deja vu érzésünk van, vagy esetleg még a tegnapi nap felvételeit látjuk kevesebb esővel, hiszen a szombatról a vasárnapi Superpole viadal helyére csúsztatott első futam sem időben (magyar idő szerint 04:00-kor) rajtolt el. A pálya bizonyos részeit (helyenkénti csapadék végett) nem nyilvánította biztonságosnak a versenyirányítás, ezért csúsztatták a startot és magyar idő szerint csak hajnali negyed öt magasságában indulhatott végre útjára a Superbike mezőnye.
A rajtot Jonathan Rea kapta el a legjobban a kawasakis brit mögött pedig honfitársa, Scott Redding fordult a Ducatival. Razgatligolu a harmadik helyen (Gerloff előtt) tudott fordulni és már rögtön az első körben igyekezett visszazárkózni, hogy támadhassa legfőbb ellenfelét. A török hamar áthámozta magát Reddingnen, majd Rea-re tapadva ketten igen hamar (alig másfél kör alatt) lényegében megléptek az üldözőktől, de legalábbis pár motorhossznyi előnyt motoroztak ki. A harmadik helyen hátrébb lévő Redding Bassanival és Locatellivel volt kénytelen viaskodni, miközben a 20 körös viadal harmadik körében Razgatlioglu átvette a vezetést. Fél másodperc volt ekkor az első két helyen álló yamahás és kawasakis előnye üldözőikkel szemben. Hiába azonban a kezdeti különbség, végül meglépniük nem sikerült.
 
Olyannyira nem, hogy nem sokkal később Bassani nem csupán utolérte, de meg is előzte Rea-t, aki ezt követően Reddinget kapta meg, vagyis egy Ducati szendvicsbe került a kawasakis. Ez az állapot sem tartott sokáig, miután Bassani rögvest támadás alá vonta Razgatlioglut, akit ugyancsak sikerrel előzött. Komoly csata alakult ki az elején a három pilóta között: Rea új lendületet véve ismét az élre került, majd pár kanyar erejéig yamahás ellenfelének sikerült elé kerülnie, de a kawasakis sikerrel hárított, mindezt pedig mögöttük Bassani, valamint Redding figyelte, várva, hogy lecsaphassanak a megfelelő lehetőségre. A folytatásban néhány kör erejéig nem történt komolyabb változás, míg nem a verseny felénél Razgatlioglu úgy döntött, hogy megunta a vonatkozást Rea mögött és visszavette a vezetést. A korábbiakhoz képest a yamahás és a kawasakis mögött annyiban változott a helyzet, hogy immáron Redding tapadt rájuk a harmadik pozícióban. Habár Bassani is ott volt negyedikként, de nem feltétlenül támadási pozícióban. Redding nem sokat gondolkozott azon, hogy megelőzheti-e honfitársát, majd Razgatlioglut is megelőzte, aki hibázott, emiatt pedig visszaesett a harmadik helyre közvetlenül Bassani elé.
Az élen Redding, valamint Rea másfél másodperces fórba került a bajnoki éllovassal szemben, így a hatszoros világbajnok előtt nyitott volt a lehetőség, hogy egy győzelemmel – már amennyiben képes Reddinget megelőzni – életben tartsa világbajnoki esélyeit. Öt körrel a vége előtt előbb Jonnathan Rea előzte meg a 45-ös rajtszámmal versenyző britet, majd Razgatlioglu is visszahámozta magát a második helyre. Ez a sorrend a leintésig már nem változott, így bár a versenyt a hatszoros világbajnok Jonathan Rea nyerte, a kawasakis egyeduralmát megszakította Toprak Razgatlioglu, aki a Yamaha második Superbike bajnoki címét szerezte Ben Spies 2009-es végső diadala után. A török motoros előnye kereken egy győzelemmel felérő 25 pont maradt, mely a második futamon esetleges nullázása, valamint Rea győzelme esetén pontazonosságot jelentene, azonban mivel a yamahásnak így is több főfutamra vonatkozó győzelme van, ezért pontazonosság esetén is ő lenne a világbajnok.
 
Az első futam végeredménye:
 
1 J.  REA Kawasaki Racing Team Kawasaki ZX-10RR  
2 T.  RAZGATLIOGLU Pata Yamaha with Brixx Yamaha YZF R1 0.670
3 S. REDDING Aruba.it Racing - Ducati Ducati Panigale V4 R 2.155
4 A. LOCATELLI Pata Yamaha with Brixx Yamaha YZF R1 7.644
5 A. BASSANI Motocorsa Racing Ducati Panigale V4 R 8.133
6 M. VAN DER MARK BMW Motorrad Team BMW M 1000 RR 9.809
7 A. BAUTISTA Team HRC Honda CBR1000 RR-R 13.949
8 C. DAVIES Team GoEleven Ducati Panigale V4 R 14.059
9 L.  MERCADO MIE Racing Honda Racing Honda CBR1000 RR-R 22.907
10 T.  SYKES BMW Motorrad Team BMW M 1000 RR 25.525
11 G. GERLOFF GRT Yamaha Team Yamaha YZF R1 25.609
12 M. RINALDI Aruba.it Racing - Ducati Ducati Panigale V4 R 26.267
13 I.  VINALES Orelac Racing VerdNatura Kawasaki ZX-10RR 27.168
14 S. CAVALIERI Barni Racing Team Ducati Panigale V4 R 43.748
15 K. NOZANE GRT Yamaha Team Yamaha YZF R1 50.244
  C. PONSSON Gil Motor Sport-Yamaha Yamaha YZF R1 6 Laps
  T.  RABAT Kawasaki Puccetti Racing Kawasaki ZX-10RR 11 Laps
  O. KONIG Team Pedercini Racing Kawasaki ZX-10RR 19 Laps


Fotó: World Superbike Media
Forgó Ariel János
További cikkeink
Hozzászólások
Hétvégi menetrend

VB állása
1
MotoGP
F. Quartararo
Yamaha
278
2
MotoGP
F. Bagnaia
Ducati
252
3
MotoGP
J. Mir
Suzuki
208
4
MotoGP
J. Miller
Ducati
181
5
MotoGP
J. Zarco
Ducati
173
Kövess minket
Podcast