MotoGP Sepang Teszt
Superbike Aragon

Mandalika – Rea duplázott és hozta a szezon utolsó versenyét is, a Yamaha a gyártói vb-címet is behúzta

Jonathan Rea nyerte az eső áztatta indonéz második viadalt, egyúttal a 2021-es Superbike évad utolsó versenyét. A brit mellé Redding, valamint van der Mark állhatott fel a dobogóra, míg Razgatlioglu negyedik helye konstruktőri bajnoki címet hozott a Yamahának.
Forgó Ariel János 2021.11.21. 10:15:11
Másfél óra várakozást követően rajtolhatott el a Superbike második viadala, melyet a körülményekre tekintettel 12 körösre rövidítettek. A hatalmas esőzés miatt volt kénytelen a versenyirányítás ennyit csúsztatni a rajtot, természetesen annak érdekében, hogy biztonságos körülmények között lehessen megrendezni a viadalt. A pole pozícióból induló Razgatlioglu nagyszerűen jött el, ellenben a második helyről kezdő Rea-vel, aki kis időre a negyedik helyig esett vissza. A hatszoros világbajnok hamar zárkózott azonban és a kör végére már ott volt az újdonsült világbajnok mögött, támadva a törököt. A kawasaki sikerrel tört előre és a második kört már ő kezdte meg az élen. Mögöttük Redding, Bassani és van der Mark volt a top5 sorrendje, míg a hatodik helyen egyfajta meglepetésként a MIE Hondával Mercado követte az élbolyt. Stílusos, egyszersmind izgalmas küzdelem alakult ki a győzelmet illetően, hiszen három kör elteltével hárman is (Rea, Razgatlioglu, Redding) megfordultak az élen. Ekkor épp Scott Redding vezetett Rea, Razgatlioglu, Bassani és van der Mark előtt.
 
Közben a meglepetésember, Mercado, a hatodik helyről bukott, így sajnos számára a bravúr eredmény ezúttal elmaradt. Kicsit hátrébb ugyan, azonban Nozane igyekezett kihasználni az esős időt és egy szokásosnál jobb produkcióval felhívni magára a figyelmet: A japán először hetedik, majd hatodik volt Sykes mögött, miután Bassani a célegyenesre fordító kanyarban bukott van der Mark miatt, aki a kigyorsításon meglökte őt. Az olasz a kavicságyból felállva nemes egyszerűséggel a középső ujját felmutatva utólagosan bemutatott a hollandnak. Az esetet követően az élmezőny kissé kettészakadt, mivel Razgatlioglu és van der Mark másfél másodpercre leszakadt a vezető kettőstől (Redding és Rea). Az utolsó öt kör teljesítését Jonathan Rea kezdte meg elsőként, Scott Redding három és fél tized másodperccel mögötte még mindig igyekezett támadópozícióba hozni magát, míg immáron öt szekundummal tőlük lemaradva a harmadik helyért folytatott harcban van der Mark és Razgatlioglu számtalan alkalommal cserélt helyet.
 
Redding az utolsó kör kezdetén ment csak el Rea mellett, megpróbálva úgy időzíteni az előzést, hogy a kawasakis már ne tudjon visszavágni. A hatszoros világbajnok azonban egy kemény, ugyanakkor szabályos előzéssel visszavette még az első helyet, melyre honfitársának még volt egy válasza, amit újfent hárítani tudott a rutinos világbajnok. A harmadik helyen van der Mark ért célba, dobogóra hozva ezzel a BMW-t, míg Toprak Razgatlioglu negyedik helye a Yamaha gyártó világbajnoki címét jelentette. Nem mellékesen a csapatvilágbajnoki cím is a Yamaha gyári istállójához került, valamint az év újonc versenyzőjének járó díj is a hangvillásokhoz került Andrea Locatelli jóvoltából, ha pedig mindez nem lenne elég: Az év legjobb privát versenyzőjének járó díj (Bassai kiesésének köszönhetően is.) nemkülönben yamahás motoroshoz, Garrett Gerloffhoz került.
Végül egy kisebb érdekesség: A levezető körön aztán Jonathan Rea megállt néhány percre, mely során motorjáról öt év után lekerült az 1-es rajtszám és visszaragasztották a névjegyének számító 65-öst.
 
A második futam végeredménye:
 
1 J.  REA Kawasaki Racing Team WorldSBK Kawasaki ZX-10RR  
2 S. REDDING Aruba.it Racing - Ducati Ducati Panigale V4 R 0.283
3 M. VAN DER MARK BMW Motorrad WorldSBK Team BMW M 1000 RR 7.437
4 T.  RAZGATLIOGLU Pata Yamaha with Brixx WorldSBK Yamaha YZF R1 10.641
5 T.  SYKES BMW Motorrad WorldSBK Team BMW M 1000 RR 21.707
6 G. GERLOFF GRT Yamaha WorldSBK Team Yamaha YZF R1 24.555
7 K. NOZANE GRT Yamaha WorldSBK Team Yamaha YZF R1 27.772
8 A. LOCATELLI Pata Yamaha with Brixx WorldSBK Yamaha YZF R1 29.481
9 I.  VINALES Orelac Racing VerdNatura Kawasaki ZX-10RR 38.615
10 A. BAUTISTA Team HRC Honda CBR1000 RR-R 47.233
11 C. PONSSON Gil Motor Sport-Yamaha Yamaha YZF R1 50.369
12 C. DAVIES Team GoEleven Ducati Panigale V4 R 50.591
13 T.  RABAT Kawasaki Puccetti Racing Kawasaki ZX-10RR 53.099
14 S. CAVALIERI Barni Racing Team Ducati Panigale V4 R 1'00.069
  M. RINALDI Aruba.it Racing - Ducati Ducati Panigale V4 R 1 Lap
  A. BASSANI Motocorsa Racing Ducati Panigale V4 R 9 Laps
  L.  MERCADO MIE Racing Honda Racing Honda CBR1000 RR-R 10 Laps


Fotó: World Superbike Media
Forgó Ariel János
További cikkeink
Hozzászólások
Hétvégi menetrend

VB állása
1
MotoGP
F. Quartararo
Yamaha
278
2
MotoGP
F. Bagnaia
Ducati
252
3
MotoGP
J. Mir
Suzuki
208
4
MotoGP
J. Miller
Ducati
181
5
MotoGP
J. Zarco
Ducati
173
Kövess minket
Podcast