MotoGP Sepang Teszt
Superbike Aragon

Marc Marquez a sérüléséről: „Megszűntek a korlátok”

Hónapok óta foglalkoztatja a MotoGP világát, hogy a spanyol klasszis mikor lesz képes újra motorra ülni egy enduro esés következtében elszenvedett sérülés miatt.
Dányi Gyöngyi 2022.01.14. 19:00:21
Olvasási idő: 3 perc
A 28 éves pilóta kemény időszakon van túl, mondhatni rájár a rúd. Évekkel ezelőtt mindkét vállát meg kellett műteni, mivel folyamatosan kiugrott, emellett felkartörése hosszú kényszerpihenőre ítélte Marquezt. Mikor már újra jöttek számára az eredmények, ismét közbeszólt a sors és egy enduro bukás a 2011-es látássérülése kiújulásához vezetett.

Hogy hogyan viseli a spanyol a történteket, arról egy online sajtótájékoztatón számolt be. Szavait a Speedweek.com idézi:

„Ez már a negyedik olyan tél, amelyben szenvedtem. Az első két évben a vállműtétem miatt, ami nagyon visszavetette a teljesítményemet. Először a jobb vállam ment tönkre, utána a bal, tavaly pedig a felkarom volt az, ami a szenvedéseimet okozta, mivel háromszor is meg kellett műteni.”
 

„Miután tavaly nyertem a sachsenringi, texasi és misanói futamon, újra megsérültem. Az enduro balesetem előtt rendkívül jól éreztem magam MotoGP-gépen, de az élet magában hordozza az elkerülhetetlent. Ennek ellenére az embernek igyekeznie kell megőrizni a pozitív hozzáállását. Viszont hozzá kell tennem, hogy nagyon nehéz időszak volt, amit sem más versenyzőknek, sem átlagembereknek nem kívánok. Újra és újra a bizonytalanság érzése fogott el, amit nagyon nehéz volt leküzdeni, de végül egyre jobban éreztem magam. A célom az volt, hogy a februári teszten részt vehessek, vagy legalább a katari idénynyitón március 6-án. Úgy néz ki, jó úton járunk. Azonban először le kell tesztelni, hogy megfelelő állapotban vagyok-e ahhoz, hogy egy versenypályán egy 1000 köbcentis GP-motort vezessek nagy sebességgel. A látás komoly dolog, ezzel nem szabad viccelni. Ezért mindenképpen követni fogom az orvosok tanácsait és útmutatásait, illetve azokat is, amelyek a környezetemből származnak. Jelenleg jól érzem magam, és ez a legfontosabb.”
 

Marquez az online sajtótájékoztató keretein belül elmondta, hogy mindent meg fog tenni a mihamarabbi felépülés érdekében, illetve engedélyt kapott, hogy motorozhasson:

„Nagyon szerencsés vagyok, hogy majdnem 3 hónap kihagyás után újra motorra ülhetek. Ez a szünet nagyon komplikált volt, mert a látásproblémám minden alkalommal bizonytalanságot okozott nekem, de a legutóbbi hónapban úgy éreztem, javulok. Az enduro bukásom óta fáradságos időszakot éltem át. Ez az első alkalom, hogy betartom az orvosi előírásokat. Dr. Dalmau hozta helyre a 2011-es sérülésemet is. A felépülés nagyon lassan haladt, de ez várható volt. Egy idegszál károsodott, ami követlen kapcsolatban áll a szemmozgató izommal. Számos hét bizonytalanságban telt, mert egy látásprobléma esetében nem tudni, meddig húzódik el, de az utóbbi hetekben pozitív jeleket kaptam. A héten lezajlott orvosi vizsgálatok nagyon pozitív hírekkel kecsegtettek. Most már hozzáláthatunk a következő lépésekhez. Egész karrieremet tekintve a legnehezebb időszakot éltem át mentálisan október vége óta. Az ellenőrzésen az orvosom is elmondta, hogy sokat javult a helyzet, ez pedig nagyon megerősített érzelmileg. Nagyon megkönnyebbültem, amikor Dr. Dalmau engedélyezte, hogy motorra üljek. Azért választottam crossmotort, mivel fizikailag igénybe veszi az embert. Fel és le kell menni az emelkedőkön egy motocross pályán, illetve minden körben van ugratás is. A szemem pedig nem okozott semmiféle korlátot vagy panaszt.”

Fotó: MotoGP Media
Dányi Gyöngyi
További cikkeink
Hozzászólások
Hétvégi menetrend

VB állása
1
MotoGP
F. Quartararo
Yamaha
278
2
MotoGP
F. Bagnaia
Ducati
252
3
MotoGP
J. Mir
Suzuki
208
4
MotoGP
J. Miller
Ducati
181
5
MotoGP
J. Zarco
Ducati
173
Kövess minket
Podcast