F1

Máris 2020-ra kellene koncentrálnia a Ferrarinak?

Egyre inkább úgy tűnik, hogy az idei hajó is elment a Scuderia Ferrari csapatának, hogy világbajnokságot nyerjenek, jelenlegi helyzetükből egyelőre nem túl jók a kilátások, lemaradásuk pedig hatalmas a Mercedeshez képest.
Szeretnél élőben szurkolni kedvenc motorversenyződnek az augusztus eleji brnói futamon? Akkor van egy ajánlatunk számodra: az előző évekhez hasonlóan idén is megrendelheted belépődet jegyshopunkon keresztül a MotoGP Cseh Nagydíjára – a jelenlegi áron már csak június végéig!

Az ígéretes előszezoni tesztek után az idei F1-es évad legnagyobb esélyesének a Ferrari csapatát kiáltották ki a szakértők, ehhez képest legnagyobb riválisuk, a Mercedes az eddigi öt futamból ötöt – ráadásul mindet kettősgyőzelemmel – behúzott, az olaszok pedig még mindig várnak idei első sikerükre. Sokan már úgy gondolják, hogyha a helyzet továbbra sem változik, a maranellói gárdának minél hamarabb el kell kezdeni fejlesztenie a 2020-as koncepcióját, ha el akarják kerülni az újabb blamát és fel szeretnék venni a harcot a németekkel. A korábbi F1-es versenyző, Mark Webber így vélekedik a Scuderia szenvedéséről:

„Sajnos úgy tűnik, a Mercedes olyan megoldásokat talált aerodinamikailag, amivel minden pályán gyorsak tudnak lenni” – idézi Webbert a Motorsport.com szakoldal. „Elég gyorsak voltak az Albert Parkban és Bahreinben is – ahol Charles-nak (Leclerc) kellett volna megnyernie a versenyt, de nem tudta –, de általánosságban véve a Mercedes egy nagyon sokoldalú autó. Ha a szezon a következő három hónapban is így folytatódik tovább, a Ferrarinak már a jövő évi autóra kellene koncentrálnia. Ha Kanadában is nagy távolság lesz közöttük, nagy bajban lesznek.”

Viszont úgy tűnik, Maranellóban is tudják, hogy nagy a baj, mert a Ferrari idén kinevezett csapatfőnöke, Mattia Binotto azt mondta, már nagyon régen elkezdtek dolgozni a következő évre, de az idei szezont sem szeretnék még feladni, ezért párhuzamosan dolgoznak mindkét versenygépen.

„A 2020-as projektet hetekkel-hónapokkal ezelőtt elkezdtük. Már fejlesztünk a következő évre, nyárra pedig általában elég előrehaladott állapotban van a projekt. Úgy gondolom, ha van valami, amit a következő évre meg kell oldanunk, akkor azt minél hamarabb meg kell tenni. Párhuzamosan dolgozunk az idei autó mellett, mert javulni akarunk, és sok tanulásra van szükség.”

„A célunk még mindig ugyanaz: versenyről versenyre igyekszünk optimalizálni az autót, próbálnunk rajta, hogy megmutassuk, van potenciál az autóban, annak technikai koncepciójában és bennünk is a fejlesztések terén”
– mondta el Binotto. Mindenesetre a konstruktőri pontversenyben a Mercedes toronymagasan vezet, jelenleg 217 ponttal állnak a tabella élén, míg a Ferrari 121 egységgel, 96 pontos hátrányban a második.

Írta: Bankó Milán; Fotó: Ferrari S.p.A.

Tisztelt Olvasóink! A P1race.hu a motorsportok egyik hazai piacvezető portálja. A honlap története 2004-ben indult motogphirek.hu néven, azóta több – szakmai és megjelenésbeli – megújuláson is átesett, pozícióját azonban mindvégig megőrizte. Mivel nem áll mögöttünk tőkeerős befektető, sem politikai támogató, így ahhoz, hogy továbbra is a megszokott vagy még annál is jobb színvonalon végezhessük a munkánkat, az Önök támogatására és segítségére is szükségünk van. Kérjük, támogassák honlapunkat a Patreonon keresztül !


Hozzászólások