MotoGP

Marquez állapota a hivatalos maszlagon túl

Marc Marquez jelenlegi állapota, viszzatérésének hozzávetőleges időpontja finoman fogalmazva is ködös. Miért van azonban ez így és ténylegesen ennyire megjósolhatatlan, hogy mikor térhet vissza a spanyol?
Megénekelhetnénk a hírt mi is, amin mindenki csámcsog, miszerint Marc Marquez december 1-én dönt majd az orvosi stábjával karöltve arról, hogy egy harmadik beavatkozásnak is aláveti-e magát, azonban talán nem túlzás azt mondani, hogy mindez csupán a jéghegy csúcsa. Röviden tehát:
 
2020. július 19. – Marquez bukik a jerezi futamon eltöri jobb felkarját

2020. július 21. – ELSŐ műtét, a hírek szerint az orsóideg rendben van Marquez karjában, titan lemezzel és az ilyenkor “szokásos” csavarokkal rögzítik a törött végtagrészt

2020. augusztus 3. – MÁSODIK műtét, miután Marquez karjában ablaknyitás (!!!) közben eltört a felkarcsontját rögzítő lemez.
Azon, hogy Marquez első műtétjét követően edzésképeket töltött fel a spanyol versenyző és elkezdte a súlyzós erősítést, sem megrökönyödni, sem ledöbenni nem érdemes, hiszen a maga nemében teljesen természetesnek mondható, sőt normál esetben ezt lett volna a folyamata annak, hogy a sérült csont körül megerősödjenek a műtétet követően az izmok. Maga a kommunikáció, mely szerint ablaknyitás közben tört el a nyolcszoros világbajnok sérült karjának rögzítésére szánt titánum lemez, kissé megmosolyogtató, akárcsak a lemez törésének a ténye. Amennyiben szereti a grémium az összeesküvés elméleteket, akkor olyan pletykák is napvilágot láttak, miszerint a rögzítés tört le, “magával húza” egy darab csontot, valószínűsíthetően a terhelés hatására, amit bizonyára nem az ablaknyitás okozott.
Nem ördögtől való - az első műtétet követően Marquez erősíteni kezdett
 
Ennek ellenére sem kell a fejünkhöz kapni és elmormolni a “miért kezdett el súlyzózni a lelkem bogaram virágszálam” hiszen mint azt feljebb említettük, ez egy teljesen normális folyamat része. Emlékezzünk csak vissza, amikor Jorge Lorenzo eltörte a kulcscsontját a 2013-as Holland nagydíjon. A yamahás motoros a csütörtöki szabadedzésen (Assenben egy nappal előrébb csúsztatva tartják a versenyhétvégéket) törte el a kulcscsontját, még aznap megműtötték, rögzítették a törést hasnló módon mint Marquez esetében, majd Lorenzo szombaton már ismét motoron ült, vasárnap pedig ötödik lett a versenyen, igaz fokcsirogatva, fájdalomcsillapítókkal begyógyszerezve és a többi. Koránt sem ördögtől való elképzelés volt tehát Marquez akár jerezi, vagy éppen brnói visszatérése. Mostanra azonban már arról beszélünk, hogy a repsol hondásnak csonttranszplantációra lehet szüksége, illetve, hogy a HRC akár perbe foghatja Dr. Xavier Mirt, aki az első műtétet végezte. (Itt kapásból felmerül a kérdés, hogy akkor egyébként nem a titanium lemezzel volt a probléma, ami ablaknyitás közben tört el Marquez karjában? – remélem érzitek a bújtatott iróniát azért)
A törött csont rögzítése
 
Nem sikerült az első műtét, könyveljük el így nagy általánosságban, azonban a második beavatkozás óta eltelt lassan négy hónapban mi történt? “Lépésről lépésre halad a felépülés” , “idő egy ilyen sérülés” , “nem tudjuk pontosan megmondani” , “elképezelhető, hogy harmadik műtétre is szükség lesz” stb stb stb, hivatalos – mondjuk ki – bullshit ment a media felé. Tulajdonképpen mi múluk ezen az egy héten, amíg Marquez dönt, legalábbis figyelembe véve az elmúlt négy hónapot? A MotoGP medical centerben sokat látott Dr. Claudio Costa azt mondta ugyebár, hogyha Marquez harmadszor is megműtteti magát, akkor készen állhat az előszezoni tesztekre. Mindez pár héttel ezelőtt volt, azonban a beavatkozás azóta sem történt meg. Felmerül a kérdés tehát, hogy amennyiben nem történik meg a sokat emlegetett műtét, akkor mi is jön? Sajnos ilyen ez a pop szakma, tartja a mondás, gondolunk itt arra, hogy a repsol hondást mekkora figyelem és érdeklődés követi, az pedig már elég szembeötlő, hogy mennyire nem lehet konkrétumot tudni, hiszen bizonyosan több információ áll a színfalak mögött rendelkezésre, mint amiről a nagyvilág tud.
Minden oké...vagy mégsem? 
 
Nagyon nem fogtok szeretni azért, ami most következik, de azért próbáljuk meg: Egyrészről túlságosan felfújtnak érzem a Marquez sérülésével kapcsolatos találgatásokat, kérdéseket, lehetséges jóslatokat, másrészről azt gondolom, az mostanra egyértelmű, hogy nem óhajtják egyelőre kommunikálni a pontos állapotot és helyzetet. Harmadrészről ez a sérülés – akár jellegét, akár elhúzódási időtartamát, orvosi beavatkozások számát tekintve – kuriózumnak számít…a MotoGP-ben, vagy akkor fogalmazzunk úgy a motorsportban legalábbis. Most következik az a rész, amire már céloztam, hogy nem fogom magam a szívetekbe lopni, azonban egy bizonyos fajta “tézist” szeretnék a következőkkel alátámasztani: Teljesen más sportágból szeretnék példát hozni, mondhatni a másik nagy mániám a MotoGP mellett az NBA. Elképesztő sérülésből való visszatérések és orvosi megoldások, rehabilitációs programok, amelyek szükségessége minden évben indokolt, nem egy, nem két és nem három esetben, jóval nagyobb gyakorisággal, mint egy MotoGP-ben. Három gyors példa nyomán nevesítenék.
Kapcsolódás - A 2014-es indianapolisi nagydíj során hat MotoGP versenyző az Indiana Pacers NBA csapat arénájában járt
 
Grant Hill – Folyamatos bokaproblmák miatt 2003-ban (31 éves ekkor) az orvosok eltörték (!) a bokáját, hogy helyre tudják hozni annak reményében ne legyen többet vele problémája. A beavatkozást követően olyan fertőzést kapott, hogy kis híján belehalt, hat hónapig pedig intravénás antibiotikummal kezelték. Némi túlzással élve 4 szezont hagyott ki a bokaproblémái miatt, amik miatt egyébként gerincsérve is kialakult, mert egy idő után annyira tartott a sérülésektől, hogy az egyik lábát jobban terhelte, mint a másikat (erre majd később visszatérünk Marquez kapcsán, hiszen ez a “fejben dől el dolog” fontos tényező). Hill azonban végül szépen zárta a karrierjét és bár sosem lett már olyan játékos, mint korábban (egy ideig Michael Jordan utódját látták benne) futott még egészen jó éveket.
Shaun Livingston térdsérülése
 
Shaun Livingston – 2007 februárjában (21 éves) egy szerencsétlen leérkezésnél az összes térdszalagja elszakadt a bal lábában, a térdkalácsa elmozdult (ha minden igaz a lába is eltört) és elég közel állt ahhoz, hogy amputálni kelljen végtagját. Ehhez képest 2008 nyarán már engedélyt kapott arra, hogy teljes értékű edzésmunkát végezhessen és visszatért az NBA-be. Igaz vele sem húzóemberként számoltak már, azonban egy bajnokcsapat értékes láncszemeként három bajnoki címet kosarazott még össze.
Szándékosan nem a videót tettük be - Paul George lábtörése
 
Paul Geroge – 2014 augusztusában (24 éves) az amerikai válogatott egyik edzőmeccsén horrorisztikus lábtörést szenvedett, 2015 áprilisában pedig már újfent NBA meccsen pattogatott és a mai napig a liga egyik legmeghatározóbb játékosa.
 
Minden esetben meg kell jegyeznünk, hogy az NBA-ben igen szigorúan veszik a fizikai felkészültséget, hiszen gyakran előfordul olyan is, hogy valakit edzőtáborból küldenek haza azért, mert nincs megfelelő formában, vagy éppen nem kerül be az aktív játékoskeretbe ilyen okokból kifolyólag. Arról már nem is beszélve, hogy az említett sportolók mindegyike olyan sérülést szedett össze, majd tért vissza, amely az adott végtag (láb) és egyben sportág szempontjából igencsak meghatározónak mondható. Ehhez képest nem azt mondanánk, hogy Marquez nincs nehéz helyzetben, azonban érdemes talán kissé más aspektusból megközelíteni ezt a sérülést. Arról már nem is beszélve, hogy oké persze rengeteget edzenek a motorosok, azonban a 169cm magas, az alig valamivel több mint 60kg-os spanyol nem azt az izomtömeget hordozza, mint mondjuk az előbbiekben példaként említett sportolók. Természetesen nem versenyeztetni szeretnénk edzettségi szintet illetően a két “szakágat”, azonban más a fontos az egyiknél, mint a másiknál.
Marquez még korábban, edzés közben
 
Összességében véve azért untattalak titeket a nem mellesleg motorsport szempontjából koránt sem ide illő példákkal, hogy egyrészről senki se kapjon a szívéhez, ha Marquez jövőre nem tud majd motorra ülni, ez bizony benne van a pakliban, ugyanakkor nem is kell akkora volumenű drámát mögé képzelni. Egyetlen dolgon múlhat talán, amennyiben fizikailag újra 100%-os lesz, az pedig a “fej dolog”. Mennyire sikerül magát fejben összetenni, vagy éppen mennyire hagy vagy nem hagy benne nyomot ez a hosszúra elnyúló folyamat. Van akinek sikerül, van akinek nem, ezt nem lehet előre megmondani, azonban Marquez eddigi karrierjét elnézve ő ebből a tekintetből is egy igen erős sportolónak, valamint egyéniségnek mondható. A harmadik pedig amiért az NBA ömlengéssel húztam az időt: A legtöbb súlyos, vagy éppen enyhébb sérülést szerző játékos esetében általában hozzávetőleges (hónapos) időt tudnak mondani a felépülési folyamat hosszát illetően, hiszen azon a szinten, ahol a profi sportolókat kezelik, már abszolút nem boszorkánykonyha az ilyesmi. Nem véletlen az sem, hogy ez annyira jellemző az NBA-re is és külön hírblokkot lehet ilyesmikre létrehozni/építeni. Ebből kiindulva rosszindulatú leszek és némiképp költői túlzásnak tartom azt, hogy ennyire nem tudni semmit Marquez jelenlegi lehetőségeiről, már ami a felépülést illeti. Jó a kommunikáció a maga defenzív jellegében, hiszen semmivel sem tudni többet, mint amennyit nagyon muszáj. Annyi bizonyos most már, hogy Marquez esete nem egyszerű, időre lesz szüksége, ezt már most el kell fogadni és emésztgetni.

Fotó: MotoGP Media & NBA Media


Hozzászólások