MotoGP

Marquez az élről bukott, Rins első győzelmét szerezte Rossi előtt

Körömlerágós izgalmakat nem hozott, de váratlan eseményekben nem szűkölködött a királykategória austini futama: Marc Marquez az élről bukott, ezzel Rossi és Rins ölébe hullott a győzelem lehetősége – végül a Suzuki spanyolja örülhetett első MotoGP-s győzelmének. A dobogó legalsó fokára Miller állhatott fel.
Szeretnél élőben szurkolni kedvenc motorversenyződnek az augusztus eleji brnói futamon? Akkor van egy ajánlatunk számodra: az előző évekhez hasonlóan idén is megrendelheted belépődet jegyshopunkon keresztül a MotoGP Cseh Nagydíjára – a jelenlegi áron már csak június végéig!

Marc Marquez a pole-ból indulva nem kapta el annyira jól a rajtot, úgy tűnt Crutchlow és Rossi is el tud menni Mellette, ám végül mégis megőrizte a vezetést, mögötte is maradt a Rossi-Crutchlow-Miller sorrend. A 13. helyről induló Dovizioso rögtön javított öt helyet, sőt, az első kör végére már a hatodik helyen motorozott Rins mögött. Már a második kör elhozta az első kiesőt: Aleix Espargaro esett a 14-es kanyarban. Rövidesen kiderült az is, hogy Vinales miért csak egy helyet rontott a rajtnál: áthajtásos büntetést kapott a rajtnál történt kiugrás miatt, akárcsak Mir. A yamahás azonban félreértett valamit, így először kiment a büntetőkörre, majd utána a boxutcán is áthajtott.
 
Crutchlow eközben kezdte szorongatni Rossit, ám előzés helyett egy bukás lett a próbálkozás vége, Morbidelli pedig visszaelőzte Doviziosót. A kilencedik körben aztán valami egészen hihetetlen dolog történt: Marquez elesett az élről a kilences kanyarban! Féltávhoz érve így Rossi, Rins, Miller, Morbidelli, Dovizioso, Petrucci, Quartararo, Pol Espargaro, Bagnaia és Iannone volt az első tíz sorrendje. Ami a távolságokat illeti, Rossi és Rins alaposan elszakadt Millertől, aki szintén utcahosszal volt Morbidelli előtt.
 
Nem ez lett a Repsol Honda hétvégéje: kilenc körrel a vége előtt Lorenzo állt félre a 12-es kanyarban műszaki hibával. Dovizioso megelőzte Morbidellit, ezzel már a negyedik helyen motorozott – Marquez kiesésével minden pont nagy jelentőséggel bírt az olasz számára. Az élen eközben kétszereplős állóháború dúlt: Rins árnyékként követte Rossit, de konkrét előzési kísérletig nem jutott – egészen négy körrel a végéig, amikor is elelőzte a Doktort és átvette a vezetést! Rossi megpróbált visszatámadni, ám nem tudott elég rövid féktávot venni, így Rins megőrizte a vezetést. Jó darabig úgy nézett ki, hogy Rins nyúlik el üldözőjétől, ám az utolsó fél körben Rossi megindult. Azonban támadásra már nem maradt ideje, így bekísérte a spanyolt a célba. Miller szintén még Dovizioso előtt látta meg a kockás zászlót, mögöttük Morbidelli, Petrucci, Quartararo, Pol Espargarno, Bagnaia és Nakagami alkotta az első tízet.
 
A futam végeredménye:
1. Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki 41'45.499
2. Valentino ROSSI ITA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +0.462
3. Jack MILLER AUS Pramac Racing Ducati +8.454
4. Andrea DOVIZIOSO ITA Mission Winnow Ducati Ducati +9.420
5. Franco MORBIDELLI ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha +18.021
6. Danilo PETRUCCI ITA Mission Winnow Ducati Ducati +21.476
7. Fabio QUARTARARO FRA Petronas Yamaha SRT Yamaha +26.111
8. Pol ESPARGARO SPA Red Bull KTM Factory Racing KTM +29.743
9. Francesco BAGNAIA ITA Pramac Racing Ducati +30.608
10. Takaaki NAKAGAMI JPN LCR Honda IDEMITSU Honda +31.011
11. Maverick VIÑALES SPA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +34.077
12. Andrea IANNONE ITA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +34.779
13. Johann ZARCO FRA Red Bull KTM Factory Racing KTM +42.458
14. Miguel OLIVEIRA POR Red Bull KTM Tech 3 KTM +44.272
15. Tito RABAT SPA Reale Avintia Racing Ducati +44.623
16. Karel ABRAHAM CZE Reale Avintia Racing Ducati +44.740
17. Joan MIR SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +48.063
18. Hafizh SYAHRIN MAL Red Bull KTM Tech 3 KTM +1'07.683
Nem ért célba:        
  Jorge LORENZO SPA Repsol Honda Team Honda  
  Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda  
  Cal CRUTCHLOW GBR LCR Honda CASTROL Honda  
  Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia  

Fotó: Suzuki Racing


Hozzászólások