MotoGP

Marquez: „Nem tudom, mi volt Valentino szándéka…”

Már a gyorsköre korábbi szakaszában kiment a zöld részre az olasz, ezért a spanyol nem érti, miért előzte őt vissza a yamahás. Annak örül, hogy megúszta a bukást, és nem fog büntetésért könyörögni.
Tisztelt Olvasóink! A P1race.hu a motorsportok egyik hazai piacvezető portálja. A honlap története 2004-ben indult motogphirek.hu néven, azóta több – szakmai és megjelenésbeli – megújuláson is átesett, pozícióját azonban mindvégig megőrizte. Mivel nem áll mögöttünk tőkeerős befektető, sem politikai támogató, így ahhoz, hogy továbbra is a megszokott vagy még annál is jobb színvonalon végezhessük a munkánkat, az Önök támogatására és segítségére is szükségünk van. Kérjük, támogassák honlapunkat a Patreonon keresztül !

A San Marinó-i Nagydíj időmérőjének végén megint egymásra talált Valentino Rossi és Marc Marquez: most már lassan ősi riválisoknak nevezhető motorosok egymás mögött kezdték meg az utolsó körüket, majd a spanyol megelőzte a yamahást. A lendület azonban a pályán kívülre sodorta őt, az olasz pedig nem sokkal később visszaszúrt ellenfelének, aminek majdnem ütközés lett a vége. Marquez a leintés után elmagyarázta, mi is történt az ő szemszögéből: elmondása szerint Rossi már korábban lement a zöld részre, a végén pedig a kézmozdulatával egyáltalán nem bocsánatot kérni akart tőle…

„Először nem is értettem, mi történt, mert az időmérő edzésen nagyon furcsa egy ilyen előzés. Nem tudom, mi volt a szándéka, őt kell megkérdezni” – idézi a repsolost a Crash.net szakoldal. „Mindenesetre elmagyarázom az elejéről a történteket, mert az emberek azt fogják gondolni, hogy már megint Valentinót követtem, de ez nem így volt. Kimentem a bokszból az utolsó etapomra, és meg lehet nézni: teljesen egyedül voltam. Aztán amikor megérkeztem a hátsó egyenesbe, Valentino várakozott vagy legalábbis lassan haladt, és megálltam mögötte, mert nyilván én voltam előbbre az eredménylistán, és csak az utolsó körömet akartam megnyomni.”
„Elkezdtük az utolsó kört, hagytam némi távolságot közöttünk. Aztán a 6-os kanyarból kijövet lement a zöld részre, szóval elvették a körét. Aztán láttam, hogy ugyan gyorsan megy, de nem rettenetesen gyorsan, és esélyem nyílt megelőzni őt a hátsó egyenesben. Tény, hogy abban a gyors kanyarban lementem a zöld részre, de ezt csak a tv-ben láttam később, a motoron ülve nem érzékeltem. Szóval tovább nyomtam, aztán amikor bementem a 14-es kanyarban, láttam, hogy egy fekete-sárga motor érkezik belül olyan tempóval, amellyel képtelenség volt bevenni a kanyart. Szerencsére elkerültem a bukást, jól reagáltam, a második reakció kapcsán viszont szeretném leszögezni, hogy nem bocsánatot akartam kérni vele, hanem azt kérdeztem, „mi a fene folyik itt?”, mert nem értettem. Mindenesetre a legjobb, hogy megúsztam a bukást.”

Amikor arról kérdezték, sejti-e, mi volt Rossi szándéka a visszaelőzéssel, így felelt Marquez: „El tudom képzelni, de nem mondhatom el, őt kell megkérdezni és majd elmondja. De tudom, mi lesz a válasza” – fogalmazott a vb-éllovas, aki az ezt firtató kérdésre második nekifutásra fejtette ki ezt bővebben: „Az, hogy megpróbált megelőzni és szélesre sodródott. Mindegy is, a legfontosabb, hogy nem estem el, mert egy ujjsérülés nagy hátrányt jelentett volna a bajnokságban, hiszen jövő héten is lesz verseny. Előfordul az ilyen, olykor a stratégiák félrecsúsznak, de a legfontosabb, hogy egy ilyen rossz időmérő után is az ötödik helyről indulhatunk.”

Marquez elmondta: már csak azért is közel járt a bukáshoz, mert nem számított Rossi manőverére, le is csúszott a lába a lábtartóról, s csak egy hirtelen és agresszív reakcióval tudta megmenteni a helyzetet. A két felet egyébként beidézték a felügyelők elé, a hétszeres világbajnok viszont nem foglalkozik azzal, kap-e büntetést yamahás riválisa: „Nem érdekel, mert nincs harcban a bajnokságért. Nem tudom, mi lesz, de nem fogok időt pazarolni arra, hogy büntetést kérjek. Ez nem az én hatásköröm.”


Hozzászólások