Egyéb autósport

Mick Doohan fia megcélozza az F1-et

Az ötszörös királykategóriás (500 ccm) világbajnok motorversenyző 15 éves fia megtette az első lépéseket álma, a Formula-1 felé. Jack Doohan megnyerte a brit F4-es Red Bull Rookies Cup bajnokságot, és az ausztrál tehetség jövőre, vélhetően feljebb lép, és a Forma-3-ban szeretne maradandót alkotni.
Úgy tűnik, egyre több gyermekről derül ki az autó-, és motorsport világában, hogy örököltek „valamit” édesapjuk tehetségéből. Persze olyan is akadt például Ponstól Mamoláig, Zeelenbergtől Waldmannig a gyermek messze nem tudta azt hozni, amit a közönség és a rajongók elvártak, reméltek apjuk eredménylistájára emlékezve. Persze voltak olyanok, akiknek sikerült megközelíteniük az apa sikerét – Kenny Roberts három vb-címet szerzett 500 köbcentis kategóriában, míg a fiának ugyanez egyszer sikerült 2000-ben –, de volt olyan is, aki messze túlszárnyalta felmenője eredményét: amíg Valentino Rossi édesapja, Graziano három futamgyőzelemig jutott, míg ugye a Doctor kilencszeres világbajnok. De említhetnénk a legújabb hőst, Mick Schumachert, aki a hétszeres F1-es világbajnok Michael Schumacher fia, és éppen ezen a hétvégén nyerte meg az F3 Európa-bajnoki címét. A 19 éves német ezzel a sikerével már megszerezte a szabályok által előírt 40 pontot a szuperlicencéhez, azaz már jövőre bemutatkozhatna a Forma-1-ben.

Nos, itt még nem jár a legendás ausztrál motorversenyző Mick Doohan – ötszörös világbajnok volt a királykategóriában – fia, a 15 éves Jack, de az autósport világában ő is letette a névjegyét. A fiatal ausztrál ugyanis idén, már az első szezonjában megnyerte a brit F4-es Red Bull Rookies Cup bajnokságot úgy, hogy harmadik lett már a második futamán, első győzelmét a 9. viadalon, azaz a harmadik versenyhétvégén szerezte meg. Ezek után érthető, hogy Helmut Marko, a Red Bull főtanácsadója miért csapott le a tehetségre, aki természetesen már tagja a Red Bull junior programjának. Jack Doohan (548) 15 ponttal előzte meg összetettben riválisát, Dennis Haugert (533), és kettejük bajnoki csatája Brands Hatch-ben, az utolsó futamon dőlt el.

„Igazán nem panaszkodhatom az első szezonomra, melyben sokat tanultam és számos jó eredményt értem el. Ám jobb is lehetett volna, ha technikai és vezetési hibák nem hátráltatnak az év folyamán. Nagyon kemény volt végig a csata Dennis ellen, és nagyszerű eredmény, hogy végül megnyertem a bajnokságot” – jelentette ki a speedweek.com-nak a fiatal ausztrál pilóta.
 
Jack Doohan elmondta, jelenleg Monacóban él, ami nagyon hasonlít arra a helyre, ahol Ausztráliában lakott. Ahogy a legtöbben, ő is gokarttal kezdett versenyezni, majd egy rövid időre felcserélte BMX-re, ám egy barátja csábításának engedve visszatért a gokarthoz.

„Mindezt megbeszéltem az édesapámmal, hogy szeretném újra megpróbálni. Belekezdtem, és évről évre jobbak lettek az eredményeim” – elevenítette fel a kezdeteket Jack Doohan, aki hozzátette, a motorozás hamar kikerült a bakancslistájáról, ugyanis az ötödik születésnapjára kapott egy kismotort, ám hatalmasat esett vele, és eltörte a lábát.
Tavaly, az utolsó verseny helyszínén, Snettertonban tesztelhetett az Arden csapatnál, és ez annyira jól sikerült, hogy idén máris a csapat pilótájaként az első szezonját teljesíthette a brit F4-es Red Bull Rookies Cup bajnokságban.

„Maga a teszt fontos volt, mert az autó teljesen másként viselkedett, mint egy gokart. Meg kellett változtatnom a vezetési szokásaimat, és amikor ráéreztem az autóra, már képes voltam megcsinálni azt, amit csak akartam. Hogy mi lehet a következő állomás a karrieremben? Nos, mindenképpen szeretnék majd a Forma-3-ban továbbfejlődni, hisz a cél természetesen a Forma-1, ám egyelőre még nem dőlt el, hogy maradok az F4-ben, vagy feljebb lépek már jövőre” – állította a fiatal Doohan, aki elárulta, korábban Mark Webber, David Coulthard, Michael Schumacher és Alan McNish volt a kedvence, míg a jelenlegi F1-ben a Red Bull két klasszisa, Daniel Riccardo és Max Verstappen a példaképe.

Fotó: Jack Doohan Racing


Hozzászólások