MotoGP

Milyen nyitott kérdések maradtak a valenciai szezonzáróra?

Bár a világbajnok személyét mind a három kategóriában ismerjük, azért bőven lesz még tétje a gyorsaságimotoros-vb utolsó, spanyolországi fordulójának – ezeket szedtük most össze.
Tisztelt Olvasóink! A P1race.hu a motorsportok egyik hazai piacvezető portálja. A honlap története 2004-ben indult motogphirek.hu néven, azóta több – szakmai és megjelenésbeli – megújuláson is átesett, pozícióját azonban mindvégig megőrizte. Mivel nem áll mögöttünk tőkeerős befektető, sem politikai támogató, így ahhoz, hogy továbbra is a megszokott vagy még annál is jobb színvonalon végezhessük a munkánkat, az Önök támogatására és segítségére is szükségünk van. Kérjük, támogassák honlapunkat a Patreonon keresztül !

Kezdjük a MotoGP-vel, ahol két fontos kérdés nem dőlt még el. Egyfelől a csapatok vb-címéért továbbra is zajlik a harc: a Ducati Team kétpontos előnnyel vezet a Repsol Honda előtt. Utóbbi révén a Honda az újabb triplázásra hajt, amely annak fényében kisebb csoda lenne, hogy Jorge Lorenzo elvétve szerzett pontot az idény során, így kis túlzással Marc Marquez egyedül nyerné meg a csapat-vb-t a Repsolnak (a gyártói tabellán csak a legjobb versenyző eredménye számít futamonként, így ott nem volt meglepő a HRC elsősége).
Emellett kiadó még az egyéni vb-dobogó alsó foka Marquez és Andrea Dovizioso mögött: Danilo Petrucci a 25 egységnyi hátránya miatt már Sepangban kiszállt ebből a küzdelemből (Maverick Vinales a sachsenringi második helyével biztosan jobban állna pontegyenlőség esetén), így Vinales és Rins között dől el a bronzérem sorsa. A yamahás spanyol hét ponttal előzi meg suzukis honfitársát, s ha az utóbbi hetek formáját nézzük, egyértelműen előbbi az esélyesebb. Ezen kívül, ha szigorúan vesszük, a legjobb privát versenyző cím sorsa sem dőlt még el, Jack Millernek azonban mindenképp győznie kellene ahhoz, hogy lehajrázza az őt 23 ponttal megelőző Fabio Quartararót.
A Moto2-ben Alex Marquez már Malajziában bebiztosította vb-címét, mögötte azonban még megy a csata az ezüst- és bronzéremért. Brad Bindert és Thomas Lüthit mindössze négy pont választja el egymástól, és matematikailag a dél-afrikaitól 24 egységnyi lemaradásban lévő Jorge Navarro is odaérhet még az összetett dobogó valamely fokára. Ezen kívül az Év újonca címért folyó harc szolgálhat még izgalmakkal Valenciában: erre a 101 pontos Fabio di Giannantonio és a 95 ponttal rendelkező Enea Bastianini a legesélyesebb, de a 83 egységes gyűjtő Jorge Martin is meglepheti még a két olaszt.
A Moto3-ban is hasonló a helyzet: Lorenzo Dalla Porta már Phillip Islanden világbajnok lett, a vb-dobogó többi foka azonban még kiadó. A második helyre Aron Canet a legesélyesebb, hiszen 15 pont az előnye Tony Arbolino és 16 Marcos Ramirez előtt. Vélhetően inkább a harmadik pozíció dőlhet el utóbbi páros között, viszont még beleszólhat a csatájukba akár John McPhee is, akinek 19 egység a hátránya Arbolinóval szemben. Matematikailag az Év újonca cím sem dőlt még el, de Ai Ogura hátránya 24 pont Celestino Vietti mögött, így a japánnak nyernie kellene, miközben olasz ellenfelének legfeljebb a 15. helyen befutnia a fordításhoz.
Végezetül ne feledkezzünk meg a MotoE-ről, ahol még javában megy a harc a széria történetének első bajnoki címéért. Mivel két futamot is rendeznek Valenciában az elektromos sorozat számára, azaz még 50 pont szerezhető, így még összesen tizenketten rendelkeznek matematikai eséllyel a világkupa összetettjének megnyerésére. A tabellát Matteo Ferrari vezeti, előnye 19 pont Hector Garzóval, 24 pont Bradley Smithszel és 25 egység Mike di Meglióval szemben, de Xavier Simeon is csupán további két pontra van a franciától – vélhetően elsősorban közöttük dőlhet el a MotoE bajnoki címe.

Fotó: MotoGP Media, Red Bull Content Pool


Hozzászólások