WTCR

Monteiro nyerte a piros zászlós első időmérőt, Michelisz csak a 14.

Zuhogó eső és megszakítások tömkelege jellemezte az első suzukai kvalifikációt, amelyen hármas Honda-siker született, így Guerrieri négy pontot ledolgozott a gyengén muzsikáló magyar vk-éllovassal szembeni hátrányából. Tassi negyedik helyen állt, amikor balesetezett.
Tisztelt Olvasóink! A P1race.hu a motorsportok egyik hazai piacvezető portálja. A honlap története 2004-ben indult motogphirek.hu néven, azóta több – szakmai és megjelenésbeli – megújuláson is átesett, pozícióját azonban mindvégig megőrizte. Mivel nem áll mögöttünk tőkeerős befektető, sem politikai támogató, így ahhoz, hogy továbbra is a megszokott vagy még annál is jobb színvonalon végezhessük a munkánkat, az Önök támogatására és segítségére is szükségünk van. Kérjük, támogassák honlapunkat a Patreonon keresztül !

Szakadó eső fogadta a túraautó-világkupa mezőnyét az első suzukai időmérő edzésen – pontosabban egész pénteken, hiszen már a két szabadedzést is hasonló körülmények között rendezték, ezeken Niels Langeveld és Johann Kristoffersson bizonyult a leggyorsabbnak. A magyarok mindkétszer a mezőny hátsó felében végeztek: Michelisz Norbert egy 25. és 18., Tassi Attila egy 17. és 14. hellyel melegített a kvalifikációra.
 
A körülményeknek megfelelően rengeteg megcsúszást láthattunk az első pillanatoktól fogva, Yvan Muller, Michelisz és Daniel Haglöf egyaránt bajba kerültek, a svéd ráadásul a kavicságyban végezte, amivel nem egészen hét perc után előcsalta a piros zászlókat. Pár perc után vált szabaddá a pálya, de csak azért, hogy a bemelegítő körök után visszazavarjanak mindenkit a bokszba egy újabb megszakítás miatt – ezúttal Coronel autója úszott fel és ütötte ki Azconát. Ráadásul a spanyol Cuprájának felfüggesztése megsérült, így ezúttal hosszabb kényszerszünetre volt szükség, pedig Azcona minden segítséget megadott a sportbíráknak, éppen csak a felfüggesztést nem kezdte megszerelni. Az élen egyébként Monteiro állt, Guerrieri, Priaulx és Michelisz előtt, Tassi a nyolcadik volt.
 
Kicsivel több, mint kétharmada volt hátra a kvalifikációnak, amikor újra kinyitott a boxutca. Rögtön változott is a sorrend az élen, Björk, Tarquini és Muller is az élre állt, mielőtt Guerrieri, majd Monteiro vette vissza a vezetést – hogy aztán 3 perc és 11 másodpercnyi zöld zászlós szakasz után megérkezzen a harmadik megszakítás. Ezúttal Muller állt bele tehetetlenül a gumifalba az első kanyar féktávján. Az órán 18 perc és 20 másodperc volt hátra mikor a kvalifikációra szánt fél óra letelt…
 
Jó húszperces kényszerpihenő után folytatódott ismét a kvalifikáció, továbbra is sok megcsúszással – többek közt Michelisz és Tarquini is járt a bukótérben. A tabella elején nem sokat változott a sorrend, Monteiro és Guerrieri mögé előbb Kristoffersson jött fel, majd nyolc perccel a befejezés előtt Priaulx állt az élre. Nem sokáig maradt ott, hamarosan Vervisch és Tarquini is beférkőzött elé. A hajrát Monteiro nyitotta meg, négy tizedet adva az addig vezető Vervischnek – majd Tassi szakította meg egy kicsúszással, negyedszerre is előcsalva a piros zászlókat, valamint a szabályok értelmében elveszítve a negyedik helyet érő körét.
 
Az utolsó négy percet aztán már megszakítás nélkül tudta teljesíteni a mezőny, Monteiro idejére viszont senki nem volt veszélyes, így a portugál a sérülését követő egy évvel ezelőtti visszatérése helyszínén tudott pole-pozíciót szerezni. A Honda ráadásul hármas sikernek örülhetett, hiszen Guerrieri és Girolami követte Monteirót, Guerrieri pedig így négy pontot ledolgozott Michelisszel szembeni hátrányából. Norbi ugyanis végül csupán a 14. lett, így ebből a pozícióból vághat majd neki a szombati futamnak, míg Tassi a köre elvétele után a 24. helyen zárt, Muller pedig végül 27. lett. A program elvileg másfél óra múlva folytatódik a második időmérővel.
 
Az első időmérő végeredménye:

Írta: Papdi Tamás és Balogh Tamás; Fotó: WTCR Media


Hozzászólások