Egyéb motorsport

Moto2 EB: Aldeguer-dupla Estorilban

Nemcsak a Moto3 Junior VB, hanem a Moto2 EB is kezdetét vette.
Az előző hétvégén rendezték Estorilban a FIM CEV Repsol bajnokság nyitányát, ahol a Moto3 Junior Világbajnokság mellett a másik nívós sorozat, a CEV Moto2, vagy a Moto2 Európa-bajnokság is kezdetét vette.

A 2021-es versenynaptár így néz ki:
 
1. Április 24-25. Estoril (2 verseny)
2. Május 08-09. Valencia (1 verseny)
3. Június 12-13. Barcelona (2 verseny)
4. Július 03-04. Portimao (2 verseny)
5. Július 24-25. Aragon (2 verseny)
7. Október 16-17. Jerez (1 verseny)
8. November 06-07. Valencia (1 verseny)
 
A CEV Moto3-mal ellentétben ez nem kimondottan utánpótlás-sorozat: innen csak kevesen lépnek át a Moto2 világbajnokságra, és akiknek ez sikerül, ritkán mennek jól. Elég csak a legendás csapatfőnök, Sito Pons fiára, Edgar Pons-ra, vagy a svájci Jesko Raffinra gondolnunk, akik, bár kétszeres Európa-bajnokok, a VB-n még pontot is csak elvétve szereztek. Nem mintha ez bármit levonna a sorozat nívójából: sok, itt versenyző motoros indul párhuzamosan más sorozatokban is, sokan a Moto E világkupán. Illetve mennek még itt olyanok is, akik nem tudtak hosszú távon megmaradni a világbajnokságon: ilyen például a német Lukas Tulovic, a maláj Adam Norrodin, vagy az indonéz Dimas Ekky Pratama.
Három, említésre méltó újonc van az idei mezőnyben:
 
  • Andy Verdoia: az ifjú francia motoros tavaly meglepetésgyőzelmet szerzett a Supersport világbajnokságon a barcelonai esőkáoszban – ám ezen kívül nem tett le sokat az asztalra, így nem volt maradása idénre.
  • Alonso Lopez: a spanyol motorosnak szerződése volt 2021-re a Max Biaggi által vezetett Moto3-as Husqvarna csapathoz, ám őt a téli szünetben lecserélték Adrián Fernandezre.
  • Fermin Aldeguer: a mindössze 16 éves spanyol versenyző tavaly megnyerte a Moto2-vel együtt tartott Stock600 bajnokságot, méghozzá Talmácsi Gábor 2007-es bajnoki riválisának, Hector Faubelnek a csapatában
Itt említsük meg, hogy a CEV Moto2 egy hibridbajnokság: itt nemcsak Moto2-es prototípusgépek versenyeznek, hanem a mezőnnyel együtt fut – de külön értékeléssel – a Stock 600 géposztály is, amiben csak R6-os Yamahák versenyeznek.
 
Másik fontos tudnivaló: a Triumph csak a világbajnokságra szállít motorblokkokat, az EB-re nem! Így hiába van itt is Kalex és Boscoscuro váz, a motorok nem azonosak a világbajnokságon látottakkal.

A felállásról, röviden: a tavalyi bajnokság élmezőnye idén már nincs itt. A bajnok, Yari Montella idén a Moto2 VB-n indul, az ezüstérmes Niki Tuuli a Supersport világbajnokságon fog versenyezni, a bronzérmes Alessandro Zaccone a Moto E világkupára koncentrál, az ötödik Alejandro Medina pedig a Spanyol Superbike bajnokságban versenyzik idén. A negyedik helyezett japán Taiga Hada marad az EB-n – igaz, ő pont a hétvégén debütál a világbajnokságon, Barry Baltust helyettesítve.

Montella tavaly egyedül megnyerte a Boscoscuronak (akkor nevén: Speed Up-nak) a konstruktőri bajnokságot: a 11 futamból nyolcat megnyert (a maradék három versenyt Zaccone nyerte). Idén a Boscoscuro két versenyzőt állít csatasorba: a fent említett Aldeguert és Lopezt. Nos, az eredményeket látva kijelenthetjük, hogy jó vásárt csináltak.
 
 Aldeguer (54) és Lopez (21) voltak a hétvége főszereplői

Első verseny:

Tulovic indult a pole-ból, mellőle a Boscoscuro-duó. Mögülük Norrodin, Hada és Piotr Biesiekirski. A szemerkélő esőben a rajtnál Hada tört az élre, nagy csatát vívva Tuloviccal. Ám hamarosan Aldeguer átvette a vezetést, Lopez pedig a második helyet. A Boscoscurós duó később többször is helyet cserélt, de Tulovic stabilan követte őket a harmadik helyen – egészen addig, amíg hat körel a vége előtt el nem esett. A két boscoscurós nagy csatát vívott a győzelemért, melyet végül Aldeguer szerzett meg egy utolsó körös manőverrel. A dobogó legalsó fokára a maláj Norrodin állhatott fel.
 Az első verseny végeredménye
 
Az első verseny felvétele

Második verseny:

a rajtot ismét Hada kapta el a legjobban, de a második kör kezdetén Aldeguer és Tulovic leelőzték. Lopez viszont rosszul rajtolt, a 11. helyre visszaesett – ám szépen felzárkózott, és hamarosan ismét az élbolyban találta magát. A hatodik körben Tulovic leelőzte Aldeguert, és bár csak egy körig állt az élen, ez elég volt ahhoz, hogy Aldeguert feltartsa, és így Lopez utolérje őket. Aki aztán le is előzte a németet, és a futam ismét egy Boscoscuro-belharccá alakult. Lopez hamarosan leelőzte Aldeguert, és bár a két csapattárs szorosan egymás mögött volt, végig Lopez volt az élen: egészen az utolsó körig, amikor is Aldeguer támadásra szánta el magát. Leelőzte Lopezt, aki pár kanyar múlva vissza is vette az első helyet, ám Aldeguer a befutónál a szélárnyékot kihasználva kibújt a csapattársa mögül, így végül ismét ő állhatott a dobogó legfelső fokára, Lopez pedig a másodikra. A legalsó fokára pedig Tulovic került.
 
 Dobogósok: Alonso Lopez - Fermin Aldeguer - Lukas Tulovic

 A második verseny végeredménye

A második verseny felvétele

A 2021-es CEV Moto2 Európa-bajnokság állása:
 
1. Fermín Aldeguer SPA Boscoscuro Talent Team-Ciatti Boscoscuro 50
2. Alonso Lopez SPA Boscoscuro Talent Team-Ciatti Boscoscuro 40
3. Adam Norrodin MAL Liqui Moly Intact SIC Racing Kalex 29
4. Keminth Kubo THA VR46 Master Camp Team Kalex 23
5. Taiga Hada JPN AGR Team Kalex 21
6. Dimas Ekky Pratama IND Pertamina Mandalika SAG Team Kalex 17
7. Lukas Tulovic GER Liqui Moly Intact SIC Racing Kalex 16
8. Mattia Rato ITA Promoracing Kalex 14
9. Sam Wilford GBR AGR Team Kalex 13
10. Piotr Biesiekirski POL Pertamina Mandalika SAG Team Kalex 11
11. Alex Toledo SPA Easyrace Team Kalex 11
12. Xavier Cardelus AND Promoracing Kalex 10
13. Andy Verdoia FRA VR46 Master Camp Team Kalex 10
14. Alex Escrig SPA FAU55 Tey Racing Yamaha 9
15. Mika Pérez SPA Dayam77 Racing Team Yamaha 2
16. Sander Kroeze NED Easyrace Team Yamaha 2
17. Takeshi Ishizuka JPN Easyrace Team Kalex 2

Érdekes látni, hogy a világbajnoksággal ellentétben itt a Boscoscuro váz a domináns, és nem a Kalex.
A FIM CEV Repsol bajnokság két hét múlva folytatódik Valenciában, a Ricardo Tormo versenypályán.

Fotó: Dorna


Hozzászólások