Egyéb motorsport

MotoAmerica – bajnokok búcsúja Laguna Secában

A hétvégén rendezték a 2020-as MotoAmerica bajnokság záró hétvégéjét a kaliforniai Laguna Seca versenypályán. A bajnoki cím már korábban eldőlt a címvédő Cameron Beaubier javára, így a pálya inkább az érzelmes búcsúk helyszínévé vált: két nagyágyú is elköszönt jelenlegi alakulatától.
Nemrégiben hivatalossá vált, hogy az idén ötszörös amerikai bajnokká váló Beaubier jövőre a Moto2-ben fog versenyezni, a Tennor American Racingnél, Joe Roberts helyén.  Ez kevéssé volt meglepő, ellentétben a másik nagy váltással: a korábbi GP-futamgyőztes és Moto2-es bajnok, a spanyol Toni Elias öt szezon, 32 futamgyőzelem és egy bajnoki cím (2017) után elköszön csapatától, a M4 ECSTAR Suzukitól. Egyelőre nem tudni, hogy hol folytatja - ha lesz folytatás.
Két másik európai versenyző is ott volt Kaliforniában: a harmadik tengerentúli hétvégéjét teljesítő korábbi Supersport VB-futamgyőztes olasz Lorenzo Zanetti, valamint a Westby Racing sérült pilótáját, Matthew Scholtz-ot helyettesítő, szintén olasz Niccolo Canepa, aki idén az Endurance VB-n és a MotoE-ben húzta a gázkart.  Beaubier úgy döntött, hogy stílusosan búcsúzik: megszerezte a pole pozíciót, és mindhárom futamot meg is nyerte. No de, ne szaladjunk ennyire előre, kicsit bővebben az eseményekről:
 
Első futam:
Beaubier ellépett a rajtnál, és utána már a nyomába sem értek. A második helyért a suzukis Bobby Fong és a yamahás Jake Gagne csatáztak - egészen addig, amíg a kilencedik körben Fong el nem esett. Ám Gagne nem örülhetett sokáig, ugyanis megkapta a nyakára a másik suzukis ászt, Eliast - aki három körrel a vége előtt leelőzte a Corkscrew-kanyar bejáratánál. Gagne nem tudott visszatámadni, műszaki problémák miatt elkezdett veszíteni a tempóból - aminek eredményeként az utolsó körben még a ducatis Zanetti is megelőzte. Így Gagne csak negyedik helyen végzett, mögötte szoros csatában a tavalyi Daytona 200-győztes Kyle Wyman és a beugró Niccolo Canepa végeztek. Hetedik lett a 2014-ben egy sikertelen Moto2-es beugrást teljesítő 2013-as bajnok Josh Herrin, az első tizet pedig Cameron Petersen, Jayson Uribe és Corey Alexander tették teljessé.
 
Végeredmény
 
Második futam:
Az első futamhoz hasonlóan Beaubier ellépett a rajtnál, és utána már bottal üthették a nyomát. Eleinte Zanetti volt a második, akit megelőzött Gagne - hogy aztán a hatodik körben visszavegye a második helyet. Öt körrel később Gagne a dobogót jelentő harmadik helytől is elbúcsúzhatott, ugyanis Elias pontosan ugyanott előzte le őt, ahol az első versenyen is: a Corkscrew bejáratánál. Elias fokozatosan faragott a hátrányából, ám már nem tudott lőtávolba kerülni, így meg kellett elégednie a harmadik hellyel. Gagne ismét negyedik lett, mögötte érkezett Petersen. Canepa ismét hatodik lett, mögötte jött még Kyle Wyman, Josh Herrin, Michael Gilbert és Bobby Fong.
 
Végeredmény
 
Harmadik futam:
Viszonylag nyugalmasabban telt a harmadik futam. Beaubier jó rajtott vett szokás szerint, mögötte már az első körben történtek helycserék: Fong leelőzte Gagne-t, Elias pedig Zanettit.
Az utóbbi páros szép lassan bedarálta Gagne-t ismét, majd pár körrel később Fongot is.
Ezután már nem változott a sorrend - ismét Beaubier, Elias és Zanetti állhattak dobogón, Bobby Fong negyedik, Jake Gagne ötödik lett. Niccolo Canepa ezen a versenyen is hatodik lett, mögötte Kyle Wyman, a Stock1000 bajnok Cameron Petersen, Michael Gilbert és Corey Alexander végeztek a 7-10. helyeken. Elias az újabb második helyével pusztán egyetlen ponttal, de megelőzte a tabellán a sérülés miatt az utolsó két hétvégét kihagyni kényszerülő yamahás Matthew Scholtzot.
 
Végeredmény
 
Beaubier a lehető legszebb búcsút vette, mind a Monster Energy Attack Performance Yamaha csapattól, mind a MotoAmerica mezőnyétől. Elias három dobogós hellyel búcsúzik a gyári Suzuki csapatától, ahogy Zanetti is három éremmel távozik Kaliforniából.
 
A bajnokság végeredménye (az első 20):
 
1 Cameron Beaubier Yamaha 436
2 Jake Gagne Yamaha 301
3 Bobby Fong Suzuki 253
4 Toni Elias Suzuki 222
5 Matthew Scholtz Yamaha 221
6 Josh Herrin BMW 176
7 Kyle Wyman Ducati 174
8 Cameron Petersen Suzuki 133
9 Lorenzo Zanetti Ducati 118
10 David Anthony Suzuki 108
11 Travis Wyman BMW 95
12 Corey Alexander Kawasaki 86
13 Max Flinders Yamaha 64
14 Danilo Lewis BMW 53
15 Bradley Ward Kawasaki 49
16 Michael Gibert Suzuki 37
17 Jeremy Coffey BMW 31
18 Niccolo Canepa Yamaha 30
19 PJ Jacobsen Ducati 27
20 Alex Dumas Suzuki 26

Fotó: Yamaha-Racing

Írta: Palencsár Tibor


Hozzászólások