MotoGP Sepang Teszt
Superbike Aragon

Motorsport könyvajánló - 10 könyv a P1Race ajánlásától

A téli időszak, különösen a december a könyvek legfőbb időszaka, így adja magát, hogy az ünnepek előtt szerkesztőségünk is ajánljon néhány motorsporttal kapcsolatos olvasmányt. Ezek a könyvek nem kifejezetten a mostani bestsellerek, vagy nemrég megjelent könyvek, szóval a beszerzésre elsősorban antikváriumokban lehet lehetőség. 
Horváth Ádám 2021.12.20. 12:57:17
Olvasási idő: 5 perc
Valentino Rossi: Mi lett volna, ha meg sem próbálom? 

A legenda visszavonulása miatt újra elővehető, rendkívül érdekes történeteket tartalmazó olvasmány, noha aktuálisnak közel sem nevezhető. A könyv a 2005-ös szezon után jelent meg, tehát a Doktor pályafutása csúcsán, így MotoGP-s szempontból csak az első 10 évre láthatunk rá ezáltal. Ebben persze már benne vannak az ősi riválisok, mint Biaggi, Gibernau, valamint a hatalmas dilemma a Hondáról Yamahára váltásról. A címadó kérdés persze máig aktuális maradt, és talán akkor nem is gondoltuk volna, hogy még a feléig sem ért az aktív pályafutása, amikor pályája csúcsán megjelent az önéletrajzi könyve. 

Talmácsi Gábor: Életem 200 felett 

Ha van könyv, amiről mindenki hallott a magyar motorsportban, akkor az alighanem Talmácsi Gábor önéletrajzi könyve, melyet egy világbajnoki címmel koronázott meg. A könyvben a 2007-es szezonnal párhuzamosan végigkísérhetjük a gyerekkorától kezdve évről évre hogyan jutott át a nehézségen, mire felért a csúcsra. Egy igazi sikertörténet, amelyből részletesen megtudhatunk mindent az odáig vezető útról. 

Csanádi Róbert: Motorsport a vasfüggöny mögött 

Némi időutazás következik, ugyanis egy olyan 10 éves időszakot ismerhetünk meg benne, amelyet az idősebb korosztály személyesen is megélhetett, a fiatalabbaknak pedig remek ismertető a hőskorszakról. A világbajnokságtól még messze voltunk, hiszen nem volt Hungaroring, és a motorsport szempontból híres Népliget is egyre forgalmasabbá vált. Alkatrészek alig, elsősorban külföldről, ha beszerezhetőek voltak, mégis nemzetközileg elismert motorosokból nem volt hiány Magyarországon. 

Vörös János: Drapál János - Egy élet a motorsportért 

Talmácsi Gábor sikerei előtt Drapál János volt a magyar motorsport legsikeresebb versenyzője. A hőskor egyik legnagyobb tehetsége volt, és nemcsak tragikus balesete, de a műszaki feltételek, és lehetőségek hiánya miatt nem érhetett el akkora eredményeket. Jelen listából és időutazásban is a legrégebbi korszakot idézi fel. 

Budur Gabriella: Életek másodpercekért 

Budur Gabriella könyvsorozata tulajdonképpen MotoGP évkönyvsorozatnak is tekinthető, hiszen 2006 és 2009 között minden évben kiadta az aktuális MotoGP évkönyvet. Ez az időszak tulajdonképpen a magyar motorsport aranykora, amely 2009-ben sajnos véget ért. Budur Gabriella évekig állandó újságíró volt a paddockban, és olyan exklúzív történeteket is tudott, amelyekről közösségi média híján máshonnan nem is tudhattunk. A 4 könyvből nehéz lenne egyet kiemelni, de mindegyik szezon a maga módján különleges. 

Casey Stoner: Pushing the limits 

Angolul tudók előnyben, de nagyon is megéri! Stoner szabadszájú stílusa könyvében is visszaköszön. A 2012-ben sokak szerint idejekorán visszavonult ausztrál MotoGP legenda önéletrajzi könyve betekintést enged a kezdeti évekbe, hogy 14 évesen mindent otthagyva Ausztráliában Európába költöztek, és aztán milyen magasságokat és mélységeket élt át, mire a legnagyobb motorversenyzők között tartották számon.  

Böröczky József, Földi Attila, Szabó Endre, Baráz Miklós: Talmácsi és a 101 éves motorsport 

Tovább gondolva Talmácsi Gábor 2007-es világbajnoki címét Böröczky József, Földy Attila, Szabó Endre és Baráz Miklós egy olyan áttekintő kötetet állított össze, amely nemcsak a legnagyobb magyar sikert, hanem az odáig vezető utat is összefoglalja, de nemcsak a főhős, hanem a magyar motorsport egészének szemszögéből.  

Böröczky József, Földi Attila, Szabó Endre, Baráz Miklós: Motor GP sztorik 

Az előbb említett társaság nem állt meg az előző könyvnél, hanem ezt követően egészen 2013-ig készítették az évkönyveket (2011 után már Szabó Endre és a néhai “Pepi” nélkül), így azév végéig kezünkbe vehettük az aktuális évösszefoglalót, amely mindhárom kategóriát magába foglaló összeállítás volt. 

Dávid Sándor, Várhegyi Ferenc, Vörös Csaba: Motoros vb 2008 

2008 talán a legnagyobb remény éve volt a magyar motorsportban, hiszen immár a 3. 2008-as szezonnal foglalkozó évkönyvet mutatjuk be. Ebben az évben Magyarországon két televíziós csatornán is lehetett követni az eseményeket, az Eurosport mellett a közmédiában is. Előbbi két kommentátora Dávid Sándorral összefogva alkotta meg ezt a könyvet, amely viszont sajnos csak egyszeri fellángolás volt. A következő évtől az Eurosport már nem közvetítette a futamokat, és a dédelgetett Balatonring sem épült meg soha, így a magyar motorsport úgy próbálna meg most Hajdúnánással új fejezetet nyitni, hogy az előzőt már több, mint 10 éve bezárta. 

Kovács Nikolett, Judith Tomaselli, Tóth Anita: A-Z igazi Vale 

Ha már Rossival kezdtük a listát, akkor keretbe foglaljuk, és egy olyan könyvet vettünk fel a listára, amely szintén a visszavonult legendáról szól, csak kicsit másképp. Ha az életrajzi könyvre regényként tekintünk, akkor ez ahhoz képest egy ábécéskönyv - nem véletlenül, hiszen betűnként emel ki egy-egy kulcsot, mely a Doktor életében fontos volt. 

Horváth Ádám
További cikkeink
Hozzászólások
Hétvégi menetrend

VB állása
1
MotoGP
F. Quartararo
Yamaha
278
2
MotoGP
F. Bagnaia
Ducati
252
3
MotoGP
J. Mir
Suzuki
208
4
MotoGP
J. Miller
Ducati
181
5
MotoGP
J. Zarco
Ducati
173
Kövess minket
Podcast