MotoGP

Nagy feladatok várnak a Magneti Marellire

A Dorna hivatalos partnere, a Magneti Marelli szállítja jelenleg a MotoGP ECU-it, valamint az Open kategóriában ők írják hozzá a szoftvert is. Jövőre az egységes elektronika bevezetésével tovább nő a feladatkörük. Az idei év kihívásairól, valamint a következő esztendő egyes lépéseiről Marco Venturi beszélt a Motorcycle Racer magazinnak, melyet a motogp.com is megosztott.
Marco Venturi, a Magneti Marelli embere ecsetelte a cég helyzetét a MotoGP-ben. A cég a Dornával és a csapatokkal szorosan együttműködve szállítja a motorvezérlőket a királykategória versenygépeibe. Jelenleg ez két formában is zajlik, ugyanis külön kell választaniuk az Factory és az Open kategóriát. Jövőre mindez azonban megváltozik, hiszen elkezdődik majd az egységes elektronika időszaka, amitől izgalmasabb versenyeket remélnek. Ennek előkészülete azonban komoly odafigyelést igényel, hiszen a versenyzők testi épsége is múlhat a rendszeren, tehát nem kis feladatot lát el az olasz cég.

„Szorosan figyelemmel követjük majd az Open kategória csapatait. Két különböző formában látjuk el a MotoGP-t: a Factory csapatok teljes egészében maguk fejlesztik a szoftverüket és stratégiájukat, számukra csak az ECU-t biztosítjuk. Az Open csapatokat ezen kívül további eszközökkel szereljük fel: a belső platformmal, a műszerfallal és egy kapcsolópanellal – amit a versenyző használ menet közben –, valamint megkapják a programot is az ECU-hoz, amivel valós időben figyelhetik az adatokat, amivel kalibrálhatnak bizonyos dolgokat, továbbá meghatározhatják, melyik paramétert milyen gyakran regisztrálják.”
 
„2016-ban az összes csapat a mi szoftverünket használja majd, csak úgy, mint az ECU-t, mindezt pedig közösen fejlesztjük majd a gyárakkal és a szervezővel, de nem tudjuk minden egyes csapat kéréseit teljesíteni! Jelenleg a Factory csapatok eldönthetik, mit akarnak, aztán véghez is vihetik azt, de az Open csapatok számára minden szabályozottabb. Be kell nyújtaniuk kéréseiket a szervezőnek, aki összegyűjti ezeket a kéréseket, és ezek alapján eldönti, mit kell nyújtania az új rendszernek, és milyen paramétereket várnak el. Javasolhatunk néhány változást és kisebb módosítást, de a szoftvert az alapján írjuk meg, amit a szervező határoz meg az Open csapatok kérései nyomán, de a gyári csapatoknak is van némi beleszólásuk. Nagy kihívás ez számunkra, de elégedettek vagyunk a sikereinkkel, és azzal a kapcsolattal, amit a MotoGP szervezőjével és a csapatokkal ápolunk" - mondta a szekember.


Hozzászólások