MotoGP

Nakamoto: „Nem gondoltuk, hogy Marc megnyeri idén a bajnokságot”

Elképesztő szezont teljesített a Repsol Honda alakulata: a pilóták, a csapatok és a konstruktőrök bajnokságában is az első helyen végeztek. Nem csoda, hogy a HRC alelnöke, Shuhei Nakamoto, valamint Livio Suppo csapatfőnök is rendkívül boldogan tekintett vissza a 2013-as évre.
Marc Marquez rögtön újonc évében felült a gyorsasági motoros világbajnokság királykategóriájának trónjára, míg csapattársa, az idény közben sérüléssel sújtott Dani Pedrosa harmadikként zárt az összetettben. A két spanyol pontjainak köszönhetően a Repsol Honda a csapatok között is első helyen végzett, ahogy a Honda is elhódította a konstruktőri trófeát a Yamaha elől. A HRC alelnöke, Shuhei Nakamoto, valamint a Repsol csapatfőnöke, Livio Suppo érthető módon boldogan nyilatkozott a valenciai teszt során az elmúlt évadról:
 
„Nagyon boldogok vagyunk!” – idézi Nakamoto szavait a motogp.com. „Hogy őszinte legyek, a szezon kezdetén nem vártuk azt, hogy Marc megnyeri idén a világbajnokságot. Tudtuk, hogy megvan benne a potenciál ahhoz, hogy számos versenyt nyerjen, s nagyon gyorsan tanult! Egy újonc általában szenvedni szokott azzal, hogy az egész futamon jó köridőket fusson, mivel a MotoGP-s gépek nagyon használják a gumikat, de Assenre Marc megértette, hogyan kezelje az abroncsokat a verseny végéig.”
Marquez gyorsaságán nem, de kiegyensúlyozottságán még a vezetőség is meglepődött
 
Suppót is lenyűgözte Marquez teljesítménye: „Tudtuk, hogy Marc gyors, de a kiegyensúlyozottsága hihetetlen volt. A nyomást is elképesztően jól kezelte azután, ami Phillip Islanden történt, s különösen Valenciában. Mindig mosolygott, és biztosította, hogy erős maradjon a csapatszellem és pozitív megvilágításba kerüljenek a dolgok. A valenciai hozzáállása tökéletes volt: lenyűgöző látni egy fiatal versenyzőt, hogy ennyire érett, és hogy ennyire képes kezelni a nehéz helyzeteket.”
 
A Sachsenringen sérülést eredményező balesetet szenvedő Pedrosa idényéről így vélekedtek: „Mielőtt Daninak lett volna az incidense a Sachsenringen, nagyon jó formában volt, de azt követően fizikailag nem tudott a győzelemért csatázni. Aztán jött az aragóni eset, ami óriási balszerencse volt. A balesetek nélkül Dani a legvégéig harcban lett volna Jorgével és Marc-kal, ebben biztos vagyok” – mondta Nakamoto, míg Suppo így fogalmazott a rutinosabb spanyollal kapcsolatban:
Suppo és Nakamoto szerint Pedrosa a balszerencsés sérülés nélkül végig harcban lehetett volna a vb-címért
 
„Sajnos Dani nagyon balszerencsés volt, mivel alig bukott az évad során, a Sachsenringen mégis megsérült az egyik közben, miközben vezette a bajnokságot, aztán pedig Aragónban rajta kívül álló hiba miatt nem tudott célba érni. Enélkül a két futam nélkül, ahol hiszem, hogy vagy nyert, vagy legrosszabb esetben második lett volna, könnyen elképzelhető, hogy Valenciában ő is a címért csatázott volna. A benne rejlő potenciál még mindig magas, s biztosak vagyunk benne, hogy jövőre ismét a vb-címért fog küzdeni.”
 
Végezetül Nakamoto beszélt egy kicsit a következő évről is: „Idén láthattuk, hogy a Yamahák és a Hondák nagyon hasonló teljesítményre képesek, mivel mindkettővel kilenc futamgyőzelmet szereztek. A 2014-es szezon már elkezdődött, s keményen kell dolgoznunk a télen, hogy fejlesszük a gépet és versenyképessé tegyük – ez a célunk” – mondta, majd pár mondat erejéig rátért a Honda produkciós gépére is: „Az első visszajelzések az RCV1000R produkciós motorral pozitívak, de egyelőre még nem volt elegendő idejük, hogy megtalálják hozzá a megfelelő beállításokat. Összességében pozitív megjegyzéseket kaptunk a versenyzőktől, de a jó köridőkhöz több időre lesz szükségük.”


Hozzászólások